Εάν ακούς ή χρησιμοποιείς συχνά μία από τις παρακάτω εκφράσεις, είναι πιθανό να βρίσκεσαι σε μια σχέση συνεξάρτησης και να χρειάζεται να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα.
1. «Δεν επιθυμώ τίποτα»:
Όλοι έχουμε ανάγκες, και η καταπίεσή τους δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Σε μια υγιή σχέση, αυτές οι ανάγκες αναγνωρίζονται και εκτιμώνται. Οι επιθυμίες και τα όνειρα και των δύο συντρόφων έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν, χωρίς να απαιτείται από κανέναν να κάνει θυσίες.
Από την άλλη πλευρά, σε μια σχέση συνεξάρτησης, ο ένας από τους δύο συχνά προσπαθεί να αποκρύψει, να παραβλέψει ή να υποτιμήσει τις δικές του εμπειρίες, εστιάζοντας όλη του την ενέργεια στο να είναι παρών αποκλειστικά για τον άλλον.
2. «Τα πάντα είναι καλά»:
Στο ιδανικό σενάριο, οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τις επιθυμίες τους. Επιπλέον, είναι σε θέση να ακούν τις αντιδράσεις του συντρόφου τους. Μέσω αυτής της επικοινωνίας, δημιουργούν ένα ισχυρό δεσμό, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες.
Αντίθετα, σε μια σχέση συνεξάρτησης, η ανάγκη για τη διατήρησή της με κάθε θυσία είναι πρωταρχική, και η ευημερία καθώς και η αίσθηση ασφάλειας του ατόμου εξαρτώνται πλήρως από αυτήν. Γι’ αυτό το λόγο, τα άτομα που βρίσκονται σε τέτοιες σχέσεις συχνά αποφεύγουν τις συγκρούσεις.
3. «Μήπως είσαι θυμωμένος μαζί μου;»:
Είναι αλήθεια ότι για τους περισσότερους από εμάς η διαχείριση μιας απόρριψης ή μιας αρνητικής κριτικής μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, για εκείνους που βρίσκονται σε σχέσεις συνεξάρτησης, αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Εστιάζοντας στην άποψη του συντρόφου τους, συχνά αμφισβητούν την ίδια τους την ταυτότητα. Είναι σημαντικό να ακούς την άλλη πλευρά και να αντιδράς με σεβασμό και κατανόηση, καθορίζοντας εσύ ο ίδιος την αξία σου.
4. «Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς σχέση»:
Άτομα που βρίσκονται σε σχέσεις συνεξάρτησης συχνά αισθάνονται άβολα όταν δεν έχουν σύντροφο. Επιπλέον, βιώνουν έντονα τον φόβο της εγκατάλειψης, γεγονός που τους οδηγεί να προσπαθούν να ελέγξουν τον σύντροφό τους. Αντίθετα, σε μια υγιή σχέση, η αίσθηση ολοκλήρωσης και η ταυτότητα του ατόμου παραμένουν ανεξάρτητες από την παρουσία του συντρόφου.
5. «Μήπως δεν είμαι ικανός;»:
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η σκέψη έχει περάσει κάποιες φορές από το μυαλό σου, αλλά ευτυχώς έχει απομακρυνθεί γρήγορα. Αυτό δεν ισχύει για όσους βρίσκονται σε σχέσεις συνεξάρτησης. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και συχνά αναζητούν επιβεβαίωση από τους άλλους. Είναι σημαντικό να μην εξαρτάς την αξία σου από τις γνώμες των άλλων, τόσο για σένα όσο και για εκείνους.
6. «Με αγαπάς;»:
Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε συνεξαρτημένες σχέσεις συχνά αναζητούν επιβεβαίωση μέσω των λόγων και των πράξεων του συντρόφου τους. Αυτό μπορεί να εκδηλώνεται, για παράδειγμα, ως ανάγκη για διαρκή επαφή. Αντίθετα, σε μια υγιή και ισορροπημένη σχέση, υπάρχει επιθυμία για σύνδεση, εμπιστοσύνη και ανοιχτή επικοινωνία, χωρίς κανείς να καταπιέζει τον άλλον με τις ανασφάλειές του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σημαντικές πληροφορίες για τον αγώνα Molde FK - ΑΠΟΕΛ
• Έρχεται μείωση της φοιτητικής χορηγίας; - Πώς απαντά η Κυβέρνηση
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις