ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Τι θα σημαίνει μια αναβάθμιση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ και πως διαφέρει από την ένταξη

Ανάλυση: Τι θα σημαίνει μια αναβάθμιση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ και πως διαφέρει από την ένταξη

Την καθιέρωση της Κύπρου ως βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο πρότεινε το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), με επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπαίντεν.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού ανέφερε ότι τα ζητήματα που αναφύονται το τελευταίο χρονικό διάστημα αφορούν στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως εταίρου της δυτικής συμμαχίας, με πλήρη κατεύθυνση προς την Δύση και τα συμφέροντά και τις αξίες που ακολουθεί.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να συμβάλει ως ένας στρατηγικός εταίρος στο ΝΑΤΟ είτε σε παρεμφερείς οργανισμούς ή σε λειτουργίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια μερική συμμετοχή της στις δραστηριότητες του Βορειοατλαντικού συμφώνου του ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στυλιανού επεσήμανε πως, ως βασικός εταίρος, η Κύπρος Θα είναι συνεργάτης του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει μια στρατηγική διμερής συνεργασία μεταξύ ΚΔ-ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια της συνάντησης του ΠτΔ με Μπαίντεν στις ΗΠΑ, στη συζήτηση είχαν αναφυεί αρκετά θέματα για παράδειγμα η χρήση της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί από Αμερικανικές ή άλλες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, η κατασκευή ελικοδρομίου το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ, η ενδεχόμενη χρήση της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο από ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα ή και αμερικανικά αεροσκάφη κτλ.. Αυτά αναδεικνύουν την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσεγγίσει το ΝΑΤΟ στο βαθμό που μπορεί και τις επιτρέπεται, λόγω των δυνατοτήτων που υπάρχουν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για μια πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο κ. Στυλιανού σημείωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα δεδομένα είτε όσο αφορά στο Κυπριακό είτε όσο αφορά στο γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ωστόσο μια ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια υποβολή αίτησης για ένταξη ως πλήρες μέλος δηλαδή, φαντάζει κάτι μακρόπνοο αυτή την στιγμή. Νοουμένου ότι δεν υπάρχει επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την ένσταση που θα φέρει η Τουρκία για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την στιγμή που έχουμε δει την στάση της με την ένταξη της Σουηδίας», είπε καταληκτικά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καυσόξυλα: Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα των εμπόρων - Οι τιμές, τα κατάλληλα είδη ξύλου και από που μπορείς να τα προμηθευτείς

• Απόστολος Ανδρέας: Ο βίος και η ιστορία του - Πόσοι γιορτάζουν σήμερα στην Κύπρο

• Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στη Λεμεσό - Ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο

• Η επιστροφή των τζιχαντιστών στη Συρία - Μπήκαν στο Χαλέπι με λουτρό αίματος, 277 νεκροί

• Καιρός: Τι μας επιφυλάσσει η τελευταία μέρα του Νοέμβρη - Πότε έρχονται βροχές και καταιγίδες

• Από που θα δείτε τα Κυπριακά παιχνίδια αλλά και το ντέρμπι στην Γερμανία

• Τρόμος για γνωστή Ελληνίδα παρουσιάστρια: Της έσπασαν το τζάμι με εκείνη μέσα στο αυτοκίνητο



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top