ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Πολύ μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για να έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στην Κύπρο»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Πολύ μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για να έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στην Κύπρο»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι οποίοι του επέδωσαν την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για Χριστοδουλίδηςτο 2023, στην παρουσία και της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κας Ειρήνης Πική.

Επιδίδοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δρ Γεώργιος Θεοχαρίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τη συνεχή στήριξη προς το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια υγιής ανάπτυξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς που αυτό προσδοκούμε και εμείς, να υπάρχει πάντα μια υγιής ανάπτυξη. Βάζουμε πάρα πολλά στο κομμάτι της προληπτικής εποπτείας».

Επεσήμανε επίσης ότι «έχουμε αρκετές προκλήσεις, μπροστά μας, υπάρχει μια σειρά από σημαντικές ευρωπαϊκές Οδηγίες και κανονισμούς που πρέπει να είμαστε έτοιμοι εμείς να τους εφαρμόσουμε άμεσα. Υπάρχει σημαντική οδηγία, σημαντικός κανονισμός που έχει να κάνει με τη ρύθμιση του τομέα των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων, μπαίνει σε εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η του Γενάρη. Ήδη, τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προετοιμάζεται για αυτόν τον πολύ σημαντικό κανονισμό που μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μεταξύ άλλων, είπε ακόμη ότι «έχουμε κάποιες πολύ μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για να έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στην Κύπρο. Σίγουρα είναι μια πρόκληση για μας, αλλά θεωρώ ότι είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «υπάρχουν αλλαγές στο κομμάτι που έχει να κάνει με τα επενδυτικά ταμεία και αυτός είναι ένας τομέας που δίνουμε μεγάλη έμφαση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι δύο μεγάλες μας βιομηχανίες είναι ο τομέας των επενδυτικών εταιρειών και ο τομέας των επενδυτικών ταμείων.

Στον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων έχουμε πάνω από 300 οντότητες κάτω από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είτε διαχειριστές επενδυτικών ταμείων είτε τα διάφορα είδη επενδυτικών ταμείων. Έχουμε γύρω στα 10 δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία κάτω από αυτόν τον τομέα. Τα 2,6 εκατομμύρια δισεκατομμύρια από αυτά τα 10 είναι επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία. Είναι επενδύσεις σε διάφορα έργα, σε διάφορες οντότητες, σε διάφορες εταιρείες στην κυπριακή οικονομία. Αυτός είναι μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παρακολουθώ τις παρεμβάσεις σας, κάνετε εξαιρετική δουλειά, για αυτό και θα σας δώσουμε και άλλη δουλειά. Για μας οι εποπτικοί μηχανισμοί είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να ενισχύσουμε την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, αλλά και μέσα στο πλαίσιο του rebranding που ήδη ξεκινήσαμε. Για αυτό και θα σας δώσουμε περισσότερες εξουσίες, ως ενιαίος εποπτικός μηχανισμός και είμαστε εδώ να σας ενισχύσουμε όσο χρειάζεται για να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτό τον νέο ρόλο σας. Ήταν μια εισήγηση που έγινε το 2013 με τα γνωστά γεγονότα τότε

Το όνομα της Κύπρου, η φήμη της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού είναι άμεσα συνυφασμένα με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας μας και χαίρομαι διότι βλέπουμε σιγά σιγά αποτελέσματα και οι αναβαθμίσεις είναι άμεσα συνυφασμένες με το όνομα της χώρας μας και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για ξένες επενδύσεις, οι οποίες για μια χώρα όπως η Κύπρος είναι περισσότερο από αναγκαίες, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σας προσεγγίζουμε ως συνεργάτες και είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε ένα κοινό στόχο που είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας που είναι αυτή που μας επιτρέπει να κάνουμε και τις κοινωνικές παρεμβάσεις στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας, των κοινωνικών παροχών».

 Τέλος, κατά τη συνάντηση τέθηκε και το θέμα προώθησης και βελτίωσης του οικονομικού αλφαβητισμού για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι «ξεκινήσαμε από το 2024 στα σχολεία μας. Το πιο σημαντικό είναι να κτίσουμε κουλτούρα σε σχέση με τον οικονομικό αλφαβητισμό και για  αυτό ξεκινήσαμε στα σχολεία μας να διδάσκουμε το συγκεκριμένο θέμα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε και τους μελλοντικούς μας πολίτες, αλλά είναι και κάτι που αγγίζει ευρύτερα την κοινωνία». 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top