ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με ΑμεΑ: «Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό να αποφασίζει οποιοσδήποτε τρίτος»

Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με ΑμεΑ: «Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό να αποφασίζει οποιοσδήποτε τρίτος»

Η προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η ισότιμη και χωρίς διακρίσεις απόλαυση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση, η παροχή εύλογων προσαρμογών στον εργασιακό χώρο, η πρόσβαση σε παροχές και επιδόματα που σχετίζονται με την αναπηρία, αποτελούν το κύριο μέλημά μας, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως.

Σε ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, η Επίτροπος αναφέρει ότι βασικός πυλώνας της δράσης του Γραφείου της, αποτελεί ο συνεχής διάλογος και η ανατροφοδότηση με τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις για να διασφαλίζεται ότι δεν γίνονται εκπτώσεις στα δικαιώματα τους και να ακούγεται η φωνή και οι επιθυμίες τους.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι έχει τεθεί ως πρωταρχικός στόχος η συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας με την ΚΥΣΟΑ, τόσο αναφορικά με την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, όπως αυτά τίθενται υπόψη της ΚΥΣΟΑ από τα μέλη της, όσο και μέσω της ενεργότερης συμμετοχής της ΚΥΣΟΑ στην Συμβουλευτική Επιτροπή για την Παρακολούθηση της Εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

"Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό να αποφασίζει οποιοσδήποτε τρίτος, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για την Εκτελεστική ή Νομοθετική Εξουσία, χωρίς να ακούει και να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις και τις θέσεις των ατόμων με αναπηρίες και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων", αναφέρεται.

Αναφέρεται εξάλλου ότι το Γραφείο της Επιτρόπου είχε ήδη εκτενείς διαβουλεύσεις με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, για τον καταρτισμό του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων από τα άτομα με αναπηρίες και εκφράζεται η ελπίδα αυτό να ψηφιστεί σύντομα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πέραν των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι άτομα με αναπηρίες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 16% του παγκόσμιου πληθυσμού ή ένα στα έξι άτομα. Στις χώρες με προσδόκιμο ζωής άνω των 70 ετών, οι άνθρωποι ζουν, κατά μέσο όρο, περίπου 8 χρόνια ή το 11,5% της συνολικής διάρκειας της ζωής τους, με κάποιας μορφής αναπηρία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top