Νέα σελίδα γυρίζει στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο γεύμα που παραθέτει η Πρεσβεία της Ουγγαρίας, με την ευκαιρία της Ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ, και ερωτηθείς τι να αναμένουμε μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κύπρο μετά από 53 χρόνια για διμερή επίσκεψη και μάλιστα δύο μήνες μετά την επίσκεψή μου στο Λονδίνο και τη συνάντηση μας, νομίζω μιλά από μόνη της.
Εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω, πέραν των όσων προανέφερα, είναι η κατάληξη της συζήτησής μας, που ήταν η απόφασή μας να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις της Βρετανίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, να εργαστούμε από κοινού σε ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων. Μάλιστα αποφασίσαμε ότι την επόμενη εβδομάδα που θα γίνει ο δεύτερος στρατηγικός διάλογος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δουλέψουμε συγκεκριμένα για να δούμε αποτελέσματα, πρώτον, στις διμερείς μας σχέσεις, στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, στους τομείς των επενδύσεων, ειδικότερα της ενέργειας, στον τομέα της εκπαίδευσης, στον τομέα της υγείας.
Από εκεί και πέρα να εργαστούμε από κοινού στην περιοχή. Είναι σημαντικό ότι η Βρετανία αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή, διατηρώντας άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη. Να σας θυμίσω ότι ήρθε στην Κύπρο από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο χώρες με τις οποίες έχουμε άριστες σχέσεις, έχουμε συνεχή επαφή.
Από εκεί και πέρα είναι οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία όπου βλέπουμε μια καινούργια προσέγγιση από πλευράς Βρετανίας. Η Κύπρος θα έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ηγηθούμε και των διαπραγματεύσεων για κάποια θέματα που προκύπτουν μετά την έξοδο της Βρετανίας. Και, φυσικά, το Κυπριακό, η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη και penhoder στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Θεωρώ σημαντικό πρώτο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για λύση του Κυπριακού εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η θέση από πλευράς Βρετανίας, λόγω του ρόλου που διαδραματίζει στο Κυπριακό, αλλά και δεύτερο, την ανάγκη για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Άρα, για να συνοψίσω με αυτό που συνοψίσαμε τη συζήτησή μας, μια καινούργια σελίδα στις σχέσεις μας η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος και των δύο χωρών και πρωτίστως για τους πολίτες».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά τις εξελίξεις στη Συρία, υπάρχουν χώρες που ανέστειλαν την εξέταση αιτήσεων ασύλου και ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να διευκολύνει την ασφαλή επιστροφή Σύρων στη χώρα τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πρώτον, να θυμίσω ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία το πράξαμε με απόφαση μας εδώ και πολλούς μήνες. Σας θυμίζω ότι όταν είχαμε τη μαζική ροή από τον Λίβανο, η Κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή εξέτασης των αιτήσεων και μάλιστα κάποιοι τότε μας έκαναν κριτική, και βλέπουμε σήμερα να ακολουθούν άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από εκεί και πέρα, ναι, θα ενθαρρύνουμε την επιστροφή. Έχω μιλήσει με τον αρμόδιο Υφυπουργό Μετανάστευσης, έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαμε πριν δύο μέρες τηλεφωνική επικοινωνία, ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία θα ενθαρρύνουν την επιστροφή. Έχουμε και το σχέδιο εθελούσιων επιστροφών.
Και χθες, μάλιστα, μετά το τηλεφώνημα μου με την Πρόεδρο της Επιτροπής έγινε μια τηλεδιάσκεψη με την παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Υφυπουργού Μετανάστευσης, της Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ακριβώς για αυτό το θέμα, για να βοηθήσουμε για την επιστροφή στη Συρία αυτών που βρίσκονται στη χώρα μας.
Από εκεί και πέρα είναι η πολιτική διάσταση του θέματος. Έχω ζητήσει και έχει εγγραφεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενημερώθηκα χθες βράδυ από τους συνεργάτες του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα υπάρξουν και Συμπεράσματα για τη Συρία και πρέπει να δούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα, το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το όλο σκηνικό. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, έτσι ώστε να δούμε και τα επόμενα».
Ερωτηθείς πόσο τον ανησυχούν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο μετά τις εξελίξεις στη Συρία, στην περίπτωση ελεγχόμενης από την Άγκυρα νέας Κυβέρνησης της χώρας, αλλά και για τα θέματα της ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις. Για αυτό σας είπα προηγουμένως να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα. Είναι πολύ πρώιμες οι εκτιμήσεις για μια χώρα αν θα ελέγχεται από την Τουρκία. Το ακούσαμε πάρα πολλές φορές. Είναι πολύ πιο ρευστή η κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε ένα δεδομένο, την απομάκρυνση του Άσαντ, από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφορετικές ομάδες, οι οποίες θα διεκδικήσουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων στη Συρία.
Σίγουρα, όμως, τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και όποια κι αν είναι η κατάσταση που θα επικρατήσει στη Συρία, θέλω να σας θυμίσω ότι αυτή η νέα Κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει τη χώρα στην ολότητά της, να υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της, θα χρειαστεί τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να μπορεί να ορθοποδήσει, να επιστρέψει στο διεθνές σκηνικό».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πριν από καιρό ο ίδιος είχε αναφέρει ότι ενδεχομένως μέχρι τέλος του χρόνου να υπήρχαν νέα για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και ερωτηθείς αν επίκειται κάτι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα συζητηθεί η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι που, βάσει των Συμπερασμάτων του Απριλίου του 2024, περνά μέσα από το Κυπριακό.
Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ όχι μόνο είναι παρούσα, αλλά διεκδικεί ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια που υπάρχει για επανέναρξη των συνομιλιών και σίγουρα θα δούμε και περισσότερες ενέργειες από πλευράς των Βρυξελλών».
Αναφορικά με την αποψινή δεξίωση των ΗΕ στην Κύπρο, στην οποία θα συναντηθεί με τον κ. Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν απομακρύνεται από τον ορίζοντα το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης στην Κύπρο, πόσω δε μάλλον μια διεθνής διάσκεψη, είπε ότι «όντως απόψε θα έχω την ευκαιρία να δω τον κ. Τατάρ μέσα στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης των ΗΕ. Θα του μεταφέρω αυτό που μετέφερα και μέσω των Ηνωμένων Εθνών, την ετοιμότητά μου να συναντηθούμε ακόμη και αύριο για το θέμα των οδοφραγμάτων.
Αυτή ήταν η απόφαση, ήταν αυτό που ενώπιον του Γενικού Γραμματέα και δύο υποσχεθήκαμε. Εμείς έχουμε κάνει την προεργασία μας, είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε ακόμη και αύριο και θα τον καλέσω και προσωπικά να προχωρήσουμε με αυτό που υποσχεθήκαμε στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τη διευρυμένη συνάντηση, σε συνέχεια και της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών, με την κα ντι Κάρλο πρόσφατα στο Κατάρ, ότι θα πρέπει να αναμένουμε στις αρχές του χρόνου κάθοδο της στην Κύπρο, έτσι ώστε να γίνει η αναγκαία προεργασία. Εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι να πάμε σε μια διευρυμένη απλά για να επαναλάβουμε τις θέσεις μας χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Η προεργασία που θα γίνει είναι εκείνη που θα καθορίσει και το αποτέλεσμα και αντιλαμβάνεστε ότι για μας ένας είναι ο στόχος, να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα που συνοψίζεται στην επανέναρξη των συνομιλιών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις