Την παραπομπή προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πρότασης νόμου για την τροποποίηση του περί Έγκρισης Τύπου Οχημάτων νόμου, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών. Η πρόταση νόμου αφορά στην εισαγωγή ρυθμίσεων ώστε να θεσπιστεί διαδικασία για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μηχανοκίνητα οχήματα υπόκεινται σε ανάκληση, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά ελαττωματικών αερόσακων αυτοκινήτων.
Στη συζήτηση που έλαβε χώρα εντός της επιτροπής, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων και εισηγητής του θέματος Σταύρος Παπαδούρης είπε πως πρόκειται για κατεπείγον ζήτημα, προσθέτοντας πως η πρόταση νόμου δεν παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή οδηγία 858/2018, ενώ έχουν ακολουθηθεί οι συμβουλές της Νομικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών με σκοπό μια άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση.
Ζήτησε επίσης να εισαχθούν ασφαλιστικές δικλείδες για το μέλλον, αρχικά με την ενημέρωση μητρώου για κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στην Κύπρο, μετέπειτα με την έκδοση βεβαίωσης πριν την εγγραφή ή μεταβίβαση του αυτοκινήτου και τη μεταφορά της στη συνέχεια στο ΤΟΜ.
Ο Διευθυντής του ΤΟΜ Γιώργος Λουκά μετέφερε από την πλευρά του έκκληση του Υπουργού Μεταφορών ώστε το ζήτημα να οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια του σώματος, προσθέτοντας ότι μέσω της πρότασης νόμου θα δοθούν εργαλεία για ενίσχυση και εποπτεία της αγοράς.
Είπε επίσης ότι βρίσκεται υπό ανάπτυξη σύστημα μηχανογράφησης στο πλαίσιο του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Τμήματος, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025 για βελτίωση της εφαρμογής του νόμου, ενώ εισηγήθηκε την πρόσθεση αναφοράς για υποχρέωση αντιπροσώπων να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες των οχημάτων για τυχόν ανακλήσεις μετά την εγγραφή στη βάση δεδομένων.
Συμπλήρωσε ότι με βάση την πρόταση, υπάρχει προθεσμία λήψης διορθωτικών μέτρων εκ μέρους των ιδιοκτητών εντός 3 μηνών, σε διαφορετική περίπτωση θα ανακαλείται το πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου του οχήματος.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός ισχύει στην ολότητά του αυτόματα και πως τα εθνικά νομοσχέδια αφορούν στην εφαρμογή για συγκεκριμένα άρθρα, προσθέτοντας ότι παραμένει το ερώτημα της ενσωμάτωσης παραπομπής στον πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό 988/2023, επί του οποίου, όπως είπε, θα απαντούσε εντός της ημέρας.
Σε ερώτηση του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Δημήτρη Δημητρίου για το ποιος έχει ευθύνη αν το εξάρτημα δεν είναι διαθέσιμο στους 3 μήνες, ο κ. Λουκά είπε ότι όπως είναι ο νόμος, μετά από 3 μήνες ανακαλείται το πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου.
Προσέθεσε ότι η αρχική πρόταση ήταν για 6 μήνες, ωστόσο ο Υπουργός Μεταφορών έχει δυνατότητα παράτασης για ακόμα 3 μήνες.
Σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Σύκα για το τι ισχύει σε σχέση με τις εταιρείες που έχουν κλείσει, αλλά και ποιες πολιτικές αποφάσεις/κίνητρα θα δοθούν σε ιδιώτες και εταιρείες για τα αυτοκίνητα που θα ακινητοποιηθούν, ο Διευθυντής του ΤΟΜ είπε ότι για την πρώτη περίπτωση καθορίζει διάταγμα ο Υπουργός, ενώ ο ιδιοκτήτης θα ενημερώσει το ΤΟΜ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και ο νέος ιδιοκτήτης θα υπογράψει βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανάκληση και ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τους κινδύνους από τη χρήση του οχήματος.
Για το δεύτερο ζήτημα, είπε ότι με την ψήφιση της πρότασης νόμου ενδεχομένως να ακινητοποιηθούν αρκετά αυτοκίνητα, με το ΤΟΜ να εξετάζει μέτρα και εισηγήσεις για αυτές τις περιπτώσεις.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ολοκληρώνοντας ότι προέχει η ασφάλεια, παρά τη γνώση ότι θα υπάρξει αναστάτωση και ταλαιπωρία, ενώ κάλεσε επίσης οι όποιες παρατάσεις να δοθούν με φειδώ.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι το καίριο ερώτημα είναι κατά πόσον υπάρχει πρόθεση από οποιονδήποτε για αναβολή της ψήφισης της πρότασης στην Ολομέλεια.
Προσέθεσε ότι από τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής σήμερα διαφάνηκε ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της υπόθεσης.
Είπε επίσης ότι επεξηγήθηκε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής το τελικό κείμενο, το οποίο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και με το Υπουργείο Μεταφορών.
Συμπλήρωσε ότι ένα θέμα που εκκρεμούσε ήταν κατά πόσο στις γενικές ανακλήσεις η περίοδος που πρέπει να δίνεται για να γίνει αλλαγή εξαρτήματος θα πρέπει να είναι 3 ή 6 μήνες, προσθέτοντας ότι έπειτα από επικοινωνία με τον Υπουργό Μεταφορών κατέληξαν ότι θα είναι 3 μήνες, έχοντας υπόψη ότι η ίδια η πρόταση νόμου δίνει έναρξη ισχύος της νομοθεσίας από 31/01/25.
«Άρα έχουμε ήδη ενάμιση μήνα να προετοιμαστεί και η αγορά και η νοοτροπία του κόσμου και των εταιρειών έτσι ώστε να ξέρουν ότι αυτή θα είναι πλέον η νομοθεσία. Θα είναι ένα αυστηρό πλαίσιο γιατί έχεις επιβεβαιωμένους ήδη δύο θανάτους και δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλοι στο παρελθόν. Η εταιρεία Takata πτώχευσε το 2018, το θέμα της ανάκλησης τέθηκε πιο πριν. Το ερώτημα είναι τι κάναμε από το 2018 μέχρι και πέρσι τουλάχιστον, η απάντηση είναι τίποτα ιδιαίτερο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε.
Προσέθεσε ότι το πλαίσιο προβλέπεται να έχει αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες για οποιονδήποτε επιτρέπει σε ένα αυτοκίνητο να κυκλοφορήσει, τους διανομείς που αντιπροσωπεύουν τις εταιρείες για τα καινούργια αυτοκίνητα, τους εισαγωγείς που φέρνουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είτε από χώρες της ΕΕ, είτε από τρίτες χώρες, ακόμα και τον ιδιώτη που θα φέρει ένα αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί να επιθυμεί να μεταπωλήσει μεταγενέστερα.
Είπε ακόμη ότι πριν από την εγγραφή ή τη μεταβίβαση ενός αυτοκινήτου χρειάζεται να υπάρχει μία βεβαίωση, η οποία θα προσκομίζεται στα υπόλοιπα έγγραφα που θα καταλήξουν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών για την εγγραφή ή τη μεταβίβαση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσει πλέον αυτοκίνητο στους κυπριακούς δρόμους που να τελεί υπό ανάκληση.
Είπε επίσης πως εκτός από το ζήτημα με τους αερόσακους της εταιρείας Takata φαίνεται να υπάρχει και άλλη εταιρεία που εμπλέκεται σε διαδικασία ανάκλησης 52 εκατομμυρίων οχημάτων παγκοσμίως.
«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Ελπίζω όλοι οι εμπλεκόμενοι, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, οι εταιρείες, οι ιδιώτες και οι οδηγοί, να αντιληφθούν τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να κάνουν - πλέον θα εξαναγκαστούν να κάνουν. Αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε είναι την αποποίηση της όποιας ευθύνης. Υπάρχει εταιρική ευθύνη που φέρει ο εισαγωγέας ή ο διανομέας και υπάρχει και η ευθύνη που φέρει ο ιδιώτης, ο οποίος πουλώντας το έχει υποχρέωση να παραδώσει ένα αυτοκίνητο, το οποίο κυκλοφορεί με ασφάλεια στο δρόμο», τόνισε σχετικά.
Εξήγησε επίσης έπειτα από σχετική ερώτηση ότι το θέμα της αλλαγής εξαρτήματος βαραίνει τον διανομέα που έχει συμβόλαιο με την κατασκευάστρια εταιρία, καθώς προβλέπεται ότι θα πληρωθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία τόσο για την αλλαγή του εξαρτήματος, όσο και τα εργατικά, όσο ακόμη και το κόστος της μεταφοράς.
Συμπλήρωσε ότι το θέμα που προέκυψε αφορούσε το ποιος ενημερώνει ποιον, ως προς το οποίο, όπως είπε, προνοείται ότι η ευθύνη θα παραμείνει σε αυτόν που έχει πωλήσει το αυτοκίνητο, όμως με την ταυτόχρονη ενημέρωση πριν την πώληση προς τον διανομέα, ο οποίος έχει το συμβόλαιο με την κατασκευάστρια εταιρεία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο το οποίο θα έχουν οι διανομείς που αντιπροσωπεύουν τις κατασκευάστριες εταιρείες και θα είναι κύριο μέρος της διαδικασίας.
Προσέθεσε ότι ταυτόχρονα, κάθε 6 μήνες θα δίνεται το μητρώο αυτό από τους διανομείς προς το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, έτσι ώστε αν κάποτε κλείσει ένας διανομέας τα στοιχεία του μητρώου, που, όπως είπε, θα είναι ολοκληρωμένο σε κάποιους μήνες, θα μεταφέρονται και στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, έτσι ώστε να είναι ευθύνη του διανομέα και αυτού που έχει πουλήσει αυτοκίνητο να ενημερώσει τον πελάτη του.
Για πιθανή ακινητοποίηση οχημάτων μετά τη λήξη της ορισθείσας περιόδου συμμόρφωσης, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι πράγματι ενδέχεται να κινητοποιηθούν αρκετά αυτοκίνητα.
«Στην Επιτροπή τέθηκε το ερώτημα τι είναι πρώτιστο ως προς το Κοινοβούλιο, το θέμα ασφαλείας ή το θέμα ταλαιπωρίας. Μετά από δύο θανάτους είναι το θέμα ασφαλείας, απλά πρέπει και ο κόσμος να αντιληφθεί ότι πρέπει να περάσουν αυτή τη διαδικασία, οι εταιρείες πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι μέρος αυτής της διαδικασίας με ευθύνη, άρα πρέπει να βοηθήσουν τον κόσμο να περάσει αυτή τη διαδικασία», σημείωσε επί του θέματος.
Συμπλήρωσε πως εκκρεμεί ένα θέμα το οποίο αφορά τον ίδιο τον Υπουργό Μεταφορών, την περίπτωση ακινητοποίησης ενός οχήματος χωρίς να φέρει ευθύνη ο ίδιος ο χρήστης, λόγω καθυστέρησης π.χ. της παραλαβής του απαραίτητου ανταλλακτικού.
«Περιμένουμε, έχουμε δώσει την ευχέρεια αυτή στον Υπουργό Μεταφορών να βρει τρόπους πώς μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και το ιδιωτικό συμφέρον του επηρεαζόμενου σε αυτήν την περίπτωση», κατέληξε.
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Σύκας είπε ότι η επίλυση του προβλήματος αφορά την εκτελεστική εξουσία και πως η Επιτροπή Μεταφορών με την πρόταση νόμου της διασαφηνίζει τη διαδικασία ελέγχων και την ευθύνη του κάθε μέρους, όπως αυτή απορρέει από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 858 του 2018.
«Εύχομαι και ελπίζω η Κυβέρνηση να μην οχυρωθεί πίσω από την πρόταση νόμου μας και με τη ψήφισή της να πάρουμε ελαφρά τη καρδία την απόφαση και να προκαλέσουν ακινητοποίηση χιλιάδων οχημάτων, χωρίς βεβαίως να έχουν πλάνο για την αντικατάσταση των προβληματικών εξαρτημάτων. Την ευθύνη της εποπτείας για την ομαλή υλοποίηση της διαδικασίας αντικατάστασης των προβληματικών εξαρτημάτων την έχει η εκτελεστική εξουσία. Αυτό το αναφέρω σε συνάρτηση με την απαίτησή μας για διορισμό ποινικού ανακριτή που θα διερευνήσει το θέμα εις βάθος και σε απόρροια του χαμού των δύο συμπατριωτών μας. Εμείς σήμερα δίνουμε ένα εργαλείο για να βοηθήσουμε στη λύση», σημείωσε σχετικά.
Είπε επίσης ότι θα διαφανεί από την πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας και τις υποσχέσεις του Υπουργού αν πέρα από την κανονιστική πράξη για τις προτάσεις νόμου, «η Κυβέρνηση θα έρθει να δώσει στήριξη εκεί που χρειάζεται, ώστε στην περίπτωση που ένα αυτοκίνητο τίθεται εκτός κυκλοφορίας να μπορεί να στηρίξει τον ιδιοκτήτη αλλά και τους διανομείς για να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά και το καλώς νοούμενο συμφέρον».
«Επαναλαμβάνω, με την πρότασή μας, εμείς δεν λύνουμε το πρόβλημα, εμείς βάζουμε τη διαδικασία. Είναι ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας να τηρήσει τους κανονισμούς και τους ευρωπαϊκούς, αλλά κατ’ επέκταση και την πρόταση νόμου, για να μπορέσει να λύσουμε επιτέλους το πρόβλημα που πραγματικά άπτεται ζωής και θανάτου. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των συμπολιτών μας», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καλά νέα για τα επιτόκια: Έρχεται η τέταρτη μείωση για φέτος – Τα κατέβασαν οι κυπριακές τράπεζες;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις