ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΣΥ: Ο στρουθοκαμηλισμός, η «υπεύθυνη» αντιπολίτευση και οι εύθραυστες ισορροπίες

ΔΗΣΥ: Ο στρουθοκαμηλισμός, η «υπεύθυνη» αντιπολίτευση και οι εύθραυστες ισορροπίες

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα στον ΔΗΣΥ και αυτή τη φορά, η ηγεσία του κόμματος εμφανίζεται αδύναμη να τα κρύψει κάτω από το χαλί.

Ο λόγος για το θέμα των διαγραφών στελεχών του ΔΗΣΥ που βρίσκονται στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και με την Πινδάρου, να επιμένει ότι μια τέτοια εικόνα είναι και πολιτικά ορθή. Είναι γνωστό και γράφτηκε ουκ ολίγες φορές ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΔΗΣΥ είχε κλείσει το ζήτημα των διαγραφών όσων στήριξαν τον νυν Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές με τον τέως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να δηλώσει ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι κόμμα διαγραφών. Το ίδιο μοτίβο ακολούθησε και η σημερινή Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η οποία είχε επαναλάβει αρκετές φορές πως το θέμα αυτό, έληξε.

Μπορεί το θέμα αυτό να έχει λήξει σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε αρκετή συζήτηση για τις διαγραφές στελεχών του ΔΗΣΥ οι οποίοι σήμερα, βρίσκονται στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Το θέμα άνοιξε πρώτος ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ο οποίος με επιστολή του προς τα μέλη του πολιτικού γραφείου του κόμματος είχε ζητήσει τη διαγραφή των συγκεκριμένων στελεχών. Ο κ. Φαίδωνας στην επιστολή του έγραφε μεταξύ άλλων πως αποτελεί παραδοξότητα πέντε μέλη του κόμματος το οποίο επίσημα έχει ταχθεί στην αντιπολίτευση, να είναι ταυτόχρονα μέλη της κυβέρνησης. «Σημειώνω ότι με βάση το καταστατικό του κόμματος που ισχύει, τα μέλη της κυβέρνησης συμμετέχουν στο πολιτικό γραφείο του κόμματος, γεγονός που συνιστά ηχηρή πολιτική παραδοξότητα αφού τα μέλη της κυβέρνησης που είναι μέλη του κόμματος δικαιούνται αυτή τη στιγμή να συμμετέχουν στο κορυφαίο πολιτικό όργανο του κόμματος, το οποίο χαράσσει την πολιτική έναντι της κυβέρνησης» σημείωνε ο Δήμαρχος Πάφου στην επίμαχη επιστολή. Εν ολίγοις τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία εξακολουθούν να είναι μέλη και του ΔΗΣΥ, δύνανται να συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα του κόμματος που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση. Για την ιστορία να σημειώσουμε πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ο οποίος εξακολουθεί να είναι μέλος του ΔΗΣΥ ερωτηθείς αν θα ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος για την ανάδειξη Αντιπροέδρου, που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου, απάντησε αρνητικά.

Η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» έφερε αντιδράσεις

Ο ήπιος τρόπος που αντιπολιτεύεται ο ΔΗΣΥ τον οποίο «διαφήμιζε» για αρκετό καιρό η Αννίτα Δημητρίου, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα έφερνε κοντά στο κόμμα τους δυσαρεστημένους Συναγερμικούς που ψήφισαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, έφερε αρκετές αντιδράσεις εντός του κόμματος, κυρίως από τους δύο τέως, Νίκο Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου που δεν είδαν με καλό μάτι την «επανασύνδεση» στις σχέσεις Αννίτας Δημητρίου- Νίκου Χριστοδουλίδη. Η συνάντηση των δύο ήταν η αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια όλα εκείνα τα σύνδρομα και τα απωθημένα για τα οποία καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν κρυμμένα κάτω από το χαλί, αλλά ήταν και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την «αντιπολίτευση» εντός του ΔΗΣΥ, να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις και αυτό έπραξε ο τέως Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, προσερχόμενος στο περιβόητο δείπνο της «ενότητας», στο Παραλίμνι. Άδραξε την ευκαιρία, για να στείλει το μήνυμα που έφτασε μέχρι τον λόφο του Προεδρικού. Με μια ηγετική εμφάνιση, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι «οι πολίτες αναζητούν, ψάχνουν και επιδιώκουν ένα στιβαρό αποκούμπι πολιτικό, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τον ΔΗΣΥ, η ενότητα του οποίου θα εδραιώνεται, θα ενισχύεται και θα μετατρέπεται  σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη μόνο και μόνον τότε, όταν δίνει εντός και εκτός της βουλής, τις πολιτικές μάχες απέναντι στην ακυβερνησία«. Στο στόχαστρο του Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν και η Αννίτα Δημητρίου, η οποία στις ημέρες που ακολούθησαν είδε να συμβαίνει αυτό, για το οποίο ήταν κοινό μυστικό: Ο «πόλεμος» για το ποιος θα επικρατήσει στον ΔΗΣΥ. Οι βουλευτικές εκλογές του 2026 είναι αυτές που θα κρίνουν το μέλλον της Προέδρου του κόμματος και κατά πόσο θα διατηρηθεί στην ηγεσία. Μέχρι τότε όμως, το σκηνικό εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού προδιαγράφεται αρκετά εύθραυστο.

Προσπάθεια αποδόμησης της Αννίτας Δημητρίου;

Μία ανάρτηση του Εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριου Κουλλά στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε αρκετή τροφή προς συζήτηση σε ότι αφορά τα δύο μέτωπα στην Πινδάρου και απάντηση στο ερώτημα εάν γίνεται προσπάθεια αποδόμησης της Αννίτας Δημητρίου, από το μέτωπο «Αβέρωφ» με πρόθεση την επάνοδο στην ηγεσία του ΔΗΣΥ,  ενόψει προεδρικών εκλογών. Η αλλαγή σκυτάλης θα μπορούσε να γίνει μόνο με έκτακτο συνέδριο. Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ εξαπέλυσε έντονη κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή δηλώσεις τόσο του Υπουργού Εσωτερικών, όσο και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αλλά την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος λέγοντας πως «η ασαφής μας κατεύθυνση θέριεψε το θράσος και την αχαριστία». Η «ασαφής» κατεύθυνση που εξακολουθεί να έχει η ηγεσία 20 μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, φαίνεται να οδηγεί το κόμμα σε συνεχείς περιπέτειες, μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top