Στα κανονικά τους επίπεδα γύρισαν οι γάμοι στην Κύπρο, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων στο ThemaOnline, Γιώτας Καπαρή.
«Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και το 2025, με τους γάμους να είναι σε επίπεδα προ κορωνοϊού. Φυσικά, να σημειωθεί ότι δεν έχουμε αυτούς τους πάρα πολλούς γάμους που είχαμε το 2022 που οι περισσότεροι ήταν εξ αναβολής. Πλέον έχουμε γύρω στις 4 χιλιάδες θρησκευτικούς γάμους τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.
Ανάρπαστοι ξεκίνησαν να γίνονται οι χώροι δεξιώσεων αφού όπως ανέφερε η κυρία Καπαρή, «ήδη άρχισαν να κλείνουν ημερομηνίες τόσο για το 2026 όσο και για το 2027. Προτεραιότητα δίνουν στα Σάββατα και όταν «κλειδώσουν» θα αρχίσουν να βλέπουν τις Κυριακές ή άλλες αργίες που μπορεί να βολεύουν και επιτρέπει η εκκλησία μας μυστήρια»
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ζευγάρια που επιλέγουν να κάνουν γάμο τους χειμερινούς μήνες, η εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων σημείωσε ότι «υπάρχουν και ζευγάρια που κλείνουν γάμους τον Δεκέμβρη κάνοντας έτσι ένα χριστουγεννιάτικο γάμο, παρόλο που το ποσοστό είναι μικρό. Μετά έχουμε και χειμερινούς γάμους που γίνονται τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο μέχρι και τις νηστείες»
Διαθεσιμότητα το 2025
Όσο αφορά τη διαθεσιμότητα για τον νέο χρόνο, η κυρία Καπαρή τόνισε ότι «υπάρχει μια μικρή διαθεσιμότητα για το 2025 κυρίως Κυριακές και Παρασκευές. Εξαρτάται φυσικά και από τον χώρο»
Πού ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα το 2024 τα ζευγάρια
«Πάντα το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους ενός γάμου πάει στο φαγητό και στο ποτό, όπου συνήθως είναι το 50% του συνολικού κόστους ίσως και περισσότερο κάποιες φορές. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα κατανέμονται εξίσου σε νυφικό, φωτογράφο, λουλούδια κτλ», εξήγησε.
Αύξηση στις τιμές
Μεταξύ άλλων, η κυρία Καπαρή υπογράμμισε πως «υπήρξαν αυξήσεις στο κόστος του γάμου και αυτό είναι συνεπακόλουθο της ακρίβειας γενικότερα όπως στα προϊόντα, στην ενέργεια κτλ»
«Εάν δεν σταματήσουν οι πόλεμοι ίσως δούμε περαιτέρω αυξήσεις τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής και κατ’ επέκταση το κόστος για μια εκδήλωση. Για να έρθουν στην Κύπρο για παράδειγμα τα λουλούδια, τα φαγώσιμα και άλλα προϊόντα πρέπει να έρθουν είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο. Από τη στιγμή που όλα αυτά τα έξοδα έχουν ανεβεί κατακόρυφα επηρεάζεται και το κόστος το δικό μας. Αν λάβουμε υπόψη μας και τις καιρικές συνθήκες στην Κύπρο, που φέτος δεν είχαμε νερό, άρα ως αποτέλεσμα δεν έχουμε ούτε αγροτική παραγωγή. Αν δεν γίνει κάτι τρανταχτό με τους πολέμους θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι τιμές θα μείνουν ως έχουν», συμπλήρωσε.
Επιπλέον χρεώσεις για τέντες σε εξωτερικούς χώρους
Συζητήσεις γίνονται από διάφορα ζευγάρια γύρω από το θέμα των έξτρα χρεώσεων στην τέντα σε περίπτωση βροχόπτωσης στους εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων.
Θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η κυρία Καπαρή επισήμανε πως «οι χώροι ενοικιάζουν την τέντα, δεν την έχουν σε κάποια αποθήκη και απλά την βάζουν εκείνη την ημέρα. Για το θέμα αυτό, λογικά υπάρχει μία διευκρίνιση από την αρχή. Είναι επιλογή του κάθε ζευγαριού να κάνει τον γάμο του σε ανοιχτό χώρο. Αν όμως στην πορεία δούμε ότι ο καιρός δεν βοηθά και ο χώρος πρέπει να ενοικιάσει αυτήν την τέντα είναι λογικό ότι αυτό το κόστος θα το επωμιστεί το ζευγάρι που λογικά είναι ενήμερο από την αρχή»
«Η τέντα αυτή είναι κάτι πολύ ακριβό, δεν το έχει ο κάθε χώρος δεξιώσεων στην αποθήκη του, την ενοικιάζει για την κάθε περίπτωση. Δε συμφέρει σε μια επιχείρηση να την αγοράσει και να την χρησιμοποιεί 1 ή 2 φορές τον χρόνο», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, θέλοντας να δώσει μία συμβουλή στα ζευγάρια που θα κλείσουν ημερομηνία το επόμενο διάστημα, είπε ότι «όταν ψάχνουμε για χώρο πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε και τι μπορούμε να ξοδέψουμε. Πρέπει να κάνουμε εξ ‘αρχής τον προϋπολογισμό μας και να κάνουμε τις ανάλογες επιλογές»
«Τα ζευγάρια δεν πρέπει να επηρεάζονται τόσο από τις εικόνες που βλέπουν στο διαδίκτυο, επειδή πολλές φορές είναι πράγματα που μπορεί να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Ο καθένας έχει διαφορετικό budget, διαφορετικό γούστο και άλλες προτεραιότητες», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις