Α. Νεοφύτου: Δεν θα συζητηθεί ΔΔΟ στη διευρυμένη αλλά πλήρης αυτονομία των 2 κοινοτήτων

 Α. Νεοφύτου: Δεν θα συζητηθεί ΔΔΟ στη διευρυμένη αλλά πλήρης αυτονομία των 2 κοινοτήτων

Την εκτίμηση ότι δεν θα συζητηθεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) στην άτυπη διευρυμένη σύσκεψη για το Κυπριακό, αλλά μια πλήρης αυτονομία των δύο κοινοτήτων, εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το 2004 και 2017 «ήταν το τέλος της» ΔΔΟ.

Σημειώνοντας ότι εκφράζει εκτιμήσεις και ότι ελπίζει να είναι και ο ίδιος λάθος, είπε ότι θα γίνει η άτυπη διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό αλλά ότι «κανένας δεν θα μιλήσει σε εκείνο το τραπέζι για ΔΔΟ».

«Θα δουν δύο πραγματικότητες. Και θα προσπαθήσουν σε αυτό το οικόπεδο που λέγεται Κύπρος, να περιορίσουν το διαμέρισμα που θα κατοικείται κατά κύριο λόγο από Τουρκοκύπριους. Θα πάει στο 28%-29%, το υπόλοιπο 70%-72% θα είναι το διαμέρισμα που κατά κύριο λόγο θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, με μια πλήρη αυτονομία των δύο κοινοτήτων», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

«Και θα μας βάλουν και μια οροφή. Για την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη, με λίγες εξουσίες 6-7», ανέφερε ακόμη, σημειώνοντας «αυτά να αναμένουμε. Και ούτε να περιμένουμε ότι θα μπούμε σε διαπραγματεύσεις για χρόνια πενταετίες και δεκαετίες».

Αναφερόμενος στο κόστος του κρατικού μισθολογίου, το οποίο, όπως είπε, σιγά σιγά διογκώνεται και σύντομα θα φτάσει «σε μη βιώσιμα επίπεδα», ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε νομοθετική ρύθμιση για οροφή δαπανών για το μισθολόγιο και όπως το ποσοστό ετήσιας αύξησης του μισθολογίου να μην ξεπερνά το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Σχετικά με τα δαπάνες του ΓεΣΥ και την ποιότητα των υπηρεσιών είπε ότι η λύση είναι η εισαγωγή συμπληρωμής για τους εύπορους με εξαίρεση τους ευάλωτους.

Εισηγήθηκε επίσης όπως δοθεί συμπλήρωμα εισοδήματος στα 123.000 άτομα που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας ώστε να μην υπάρχει κανείς κάτω από το όριο.

(ΚΥΠΕ/ΕΑΝ/ΗΦ)


Τοποθεσία:Λευκωσία, Κύπρος
Θέματα:Κοιν

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η Κυπριακή Προεδρία και οι εκλογές δεν επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η Κυπριακή Προεδρία και οι εκλογές δεν επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι βουλευτικές εκλογές δεν επηρεάζουν τη δέσμευση για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και πρόοδο στο Κυπριακό, εκφράζει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

BEST OF TOTHEMAONLINE