«Ασφαλώς σε σχέση με την Κύπρο θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ υπόσχεται μια νέα ελπίδα για τους ανθρώπους της Συρίας, ωστόσο υπάρχουν και κίνδυνοι.
«Υπάρχει μια εξαιρετικά εύθραυστη και ασταθής κατάσταση στο πεδίο. Επομένως, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με αυτό το θέμα. Ο συριακός λαός χρειάζεται μια ειρηνική μεταβατική περίοδο. Αυτή η μεταβατική περίοδος είναι μια μεταβατική περίοδος που θα προστατεύσει τηνεδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος που θα προστατεύσει τους θεσμούς του κράτους», ανέφερε.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συριακού λαού και πρόσθεσε ότι η εθνική ενότητα πρέπει να γίνεται σεβαστή και οι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται.
Αναφέρθηκε στα βήματα που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε αυτή τη διαδικασία και είπε ότι οι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες θα επιστρέψουν στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ βρίσκονται στη Δαμασκό «Διατηρούσαμε πάντα την παρουσία μας στη Συρία και συνεχίσαμε να υποστηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Ήμασταν εκεί επί καθεστώτος Άσαντ χωρίς καμία επαφή, χωρίς καμία συνεργασία και χωρίς καμία χρηματοδότηση, αλλά τώρα πρέπει να αυξήσουμε όλα αυτά τα βήματα και στην πραγματικότητα πρέπει να συνεχίσουμε την επαφή μας με το HTS και όλους τους άλλους εκπροσώπους», σημείωσε.
Όπως είπε, η Συρία πρέπει να σταθεί ξανά στα πόδια της το συντομότερο δυνατό και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την παροχή βασικών υπηρεσιών όπως νερό και ηλεκτρικό.
«Στα 160 εκ. ευρώ η ανθρωπιστική βοήθεια»
Η κ. Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί μια αεροπορική γέφυρα για ανθρωπιστική βοήθεια και η πρώτη παράδοση θα γίνει αυτή την εβδομάδα. «Φέτος αυξήσαμε την ανθρωπιστική μας βοήθεια στα 160 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε.
Υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη είναι σήμερα ο μεγαλύτερος δωρητής της Συρίας, ανέφερε ότι «έχουμε συνεισφέρει περισσότερα από 33 δισεκατομμύρια ευρώ στις ετήσιες διασκέψεις μας για τη Συρία από το 2011 και πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την υποστήριξη». Είπε ωστόσο ότι θα πρέπει να μιλήσουν και για την άρση των κυρώσεων, αν και πρόσθεσε ότι «αυτό θα είναι δυνατό εάν υπάρξει μια πραγματικά ειρηνική μεταβατική περίοδος».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι η επιστροφή των προσφύγων πρέπει να είναι «εθελοντική, ασφαλής και αξιοπρεπής». Ανέφερε ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η Τουρκία έχει πολύ σημαντικό ρόλο
Η κ. Φον ντερ Λάιεν συνέχισε λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει πολύ σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα της περιοχής. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μαζί ενάντια στην τρομοκρατία. Υπάρχει κίνδυνος αναβίωσης του DAESH, ειδικά στην ανατολική Συρία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Οπωσδήποτε πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της και να ικανοποιηθούν. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Σύροι, συμπεριλαμβανομένων όλων των μειονοτήτων, είναι ασφαλείς».
Ανέφερε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο και επεσήμανε ότι αυτή η σχέση είναι τόσο πλούσια όσο και περίπλοκη και συνεχίζεται προς τα εμπρός. Πρόσθεσε ότι για αυτούς τους λόγους, διοργάνωσε την πρώτη επίσκεψή της στην Άγκυρα στην αρχή της δεύτερης θητείας της, και είπε ότι οι οικονομικές σχέσεις είναι ισχυρότερες από ποτέ.
«Το εμπόριο μεταξύ μας έφτασε τα 206 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό είναι ρεκόρ. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Τουρκίας», είπε, προσθέτοντας ότι πρόθεσή της είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση.
Ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει ένας μηχανισμός διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για την οικονομία, η κ. Φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι θα ξεκινήσουν προσπάθειες για την εκ νέου εμπλοκή της επενδυτικής τράπεζας της ΕΕ στην Τουρκία.
Ανέφερε ότι προσβλέπει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία με μεγάλο ενθουσιασμό. «Φυσικά, θα υπάρξει πρόοδος εδώ. Απαιτείται όμως πολύ μεγάλη προσπάθεια γι' αυτό. Πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε τους εμπορικούς φραγμούς», είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι αξιολογούνται θέματα σχετικά με την απενεργοποίηση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.
Για το Κυπριακό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «ασφαλώς σε σχέση με την Κύπρο θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».
Όσον αφορά την Τουρκία που φιλοξενεί εκατομμύρια ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια, η Φον ντερ Λάιεν είπε: «Σε αυτό το πλαίσιο, σταθήκαμε δίπλα σας σε αυτήν την προσπάθεια. Από το 2011, η ΕΕ έχει παράσχει σχεδόν 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ανακοινώσω με μεγάλη χαρά ότι ένα επιπλέον 1 δισ. ευρώ διατίθεται σήμερα για το 2024».
Όπως είπε με αυτό το ποσό θα στηριχθεί το σύστημα υγείας των προσφύγων και η εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα, ενώ θα υποστηριχθεί και η οικειοθελής επιστροφή των Σύριων προσφύγων. «Καθώς οι εξελίξεις στον τομέα συνεχίζονται, μπορούμε να διαθέσουμε αυτό το 1 δισεκατομμύριο για τις ανάγκες στη Συρία όπως προκύπτουν, ανέφερε.
Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά βασικός εταίρος στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης, η Φον ντερ Λάιεν είπε: «Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για τις προτεραιότητες που μοιραζόμαστε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση των μεταναστών και τα θέματα λαθρεμπορίου και βίζας».
Η Φοντ ντερ Λάιεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι μπορούν να επιτευχθούν πολλά για να υποστηριχθεί ένας πολιτικός μετασχηματισμός που καθοδηγείται και αγκαλιάζεται από τους Σύριους και ταυτόχρονα για να εμβαθύνει τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ ως υποψήφιας χώρας, και πρόσθεσεότι προσβλέπει στη συνέχιση της καλής συνεργασίας σε αυτό το πλαίσιο στο μέλλον.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι «η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία» και ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Τουρκίας ως χώρα-κλειδί».
«Μπορούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας με τη φόρμουλα Win Win (όλοι κερδίζουν) και στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού», ανέφερε.
«Στη συνομιλία αυτή, υπογραμμίσαμε τη σημασία που αποδίδουν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Συρίας. Στις σημερινές μας διαβουλεύσεις, συζητήσαμε λεπτομερώς τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου στη Συρία. Είδαμε ότι συμφωνήσαμε στην εγκαθίδρυση μιας συμμετοχικής διοίκησης, ιδίως στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», ανέφερε.
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «δεν είναι δυνατόν ο συριακός λαός να σηκώσει μόνος του αυτό το βαρύ φορτίο. Η Συρία πρέπει να ορθώσει γρήγορα το ανάστημά της με την ισχυρή υποστήριξη των γειτόνων της, των φιλικών και αδελφών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών».
«Εδώ, θα ήθελα να δηλώσω πολύ ξεκάθαρα: δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν έδωσε και δεν μπορούσε να δώσει αρκετή υποστήριξη στον συριακό λαό, ενώ σφαζόταν επί 13 χρόνια. Τώρα είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί αυτό», σημείωσε.
«Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να στηρίξουμε τις προσπάθειες οικοδόμησης και ανασυγκρότησης της Συρίας. Με αυτή την κατανόηση, ενεργοποιήσαμε ξανά την πρεσβεία μας στη Δαμασκό το Σάββατο μετά από διακοπή 12 ετών. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Σύρων αδελφών της», ανέφερε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μήπως έχεις αυτό το σπάνιο κέρμα των 2 ευρώ; Αξίζει σήμερα… πολλά λεφτά - Δείτε φωτογραφία
• Viral η πρόταση γάμου Κύπριου στο Χριστουγεννιάτικο χωριό των Λευκάρων - «Ήρτεν η ώρα»- Βίντεο
• Ανακλήσεις οχημάτων: Τα επόμενα βήματα του ΤΟΜ - Σκέψεις για μετακίνηση με λεωφορεία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις