Ο Ουάνγκ Τζιανλίν κατάφερε εν μέσω κρίσης της κινέζικης οικονομίας και της πτώσης του χρηματιστηρίου να αυξήσει την περιουσία του κατά 17 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2015, φθάνοντάς την σύμφωνα το Forbes στα 32,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Για τον πρώην αξιωματικό του στρατού Ουάνγκ Τζιανλίν, το 2015 ήταν μία χρονιά γεμάτη από επιτυχίες. Τα σημαντικά κέρδη των εταιριών του, σχεδόν διπλασίασαν την περιουσία του, φέρνοντάς τον στην πρώτη θέση των Κινέζων δισεκατομμυριούχων.
Ο 61 ετών Κινέζος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών και της ψυχαγωγίας μέσω του ομίλου Dalian Wanda (στον οποίο ανήκουν πολλές κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά και η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων της Κίνας) κατάφερε μέσα σε 12 μήνες να προσθέσει στην περιουσία του πάνω από 17 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ το ΑΕΠ πολλών χωρών στον κόσμο.
Ο Τζιανλίν απολαμβάνει πλέον την πρώτη θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στη Κίνα (από 4ος που ήταν πέρσι) ενώ είναι και στην 29η θέση παγκοσμίως με βάση την περιουσία του. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή του είναι το γεγονός ότι η οικονομία της Κίνας δεν βρίσκεται στα καλύτερά της, με την ανάπτυξη να παρουσιάζει υστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις, και το χρηματιστήριο να βρίσκεται σε έντονα καθοδικές τάσεις.
Για όσους θυμούνται μάλιστα, ο Τζιανλίν και οι εταιρίες του ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι της «Μαύρης Δευτέρας» της 24ης Αυγούστου 2015, όπου μέσα σε μία μέρα είχε απωλέσει περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αύξηση των εσόδων της εταιρίας του Τζιανλίν οφείλεται στην εκρηκτική άνοδο που παρουσίασε μέσα στο 2014 το χρηματιστήριο της Σανγκάης, στο οποίο είχαν μπει δύο από τις θυγατρικές εταιρίες του ομίλου Wanda.
O Tζιανλίν θεωρείται στην χώρα του ένας από τους πιο «επιθετικούς» παίκτες της αγοράς, καθώς κάνει συνεχώς μεγάλες εξαγορές σε εντελώς διαφορετικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Ανάμεσα στις πρόσφατες επιχειρηματικές του κινήσεις ήταν η εξαγορά και του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ στις αρχές της χρονιάς είχε εξαγοράσει και την εταιρία Infront η οποία ασχολείται με την διάθεση των δικαιωμάτων αναμετάδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.
Ο Τζιανλίν πέρασε φέτος στην πρώτη θέση της λίστας Forbes εκτοπίζοντας τον Τζακ Μα, τον ιδρυτή της Alibaba, της πιο δημοφιλούς εταιρίας πώλησης μέσω διαδικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 100 πιο πλούσιου Κινέζοι έχουν περιουσία που φθάνει στα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αυξήθηκε κατά 20% μέσα σε 12 μήνες, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας αναμένεται να κλείσει για φέτος κάτω από το μάλλον αισιόδοξο 6,9%.
Οι περισσότεροι πλούσιοι της Κίνας πάντως όπως είναι φυσικό δραστηριοποιούνται στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως ο Μα Χαουατένγκ της Tencent που βρίσκεται τρίτος, ο Λει Τζουν της Xiaomi που είναι τέταρτος και ο Ρόμπιν Λι της Baidu που είναι έκτος.
Πιο κάτω βρίσκονται τα νέα ανερχόμενα αστέρια στον χώρο των δισεκατομμυριούχων της Κίνας, με πιο ενδιαφέρουσα (και γνωστή στα μέρη μας) περίπτωση τον Φρανκ Γουάνκ στο νούμερο 38, όπου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δύο-τριών ετών έχει καταφέρει μέσω της εξάπλωσης των μικρών ελικοπτέρων που φτιάχνει η εταιρία του DJI να συγκεντρώσει πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Μία πραγματικά εκπληκτική πορεία, ενδεικτική της παγκόσμιας δυναμικής που έχει η κινέζικη οικονομία, ακόμα και όταν δεν βρίσκεται στα καλύτερά της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις