Εντός Ιανουαρίου θα έρθουν ειδικοί τεχνοκράτες στην Κύπρο που ασχολούνται με αεροπορικές βάσεις για να καταθέσουν τις απόψεις τους για την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, αναφέρει στο β' μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠτΔ: Οι στόχοι για το 2025 - Οι φήμες για δημιουργία κόμματος και η απάντηση αν έχει ανάγκη το ΔΗΣΥ στη Βουλή
"Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με την αναβάθμιση της βάσης στο Μαρί και την αναβάθμιση της βάσης στην Πάφο. Έχω ενώπιον μου σημείωμα που λέει για κόστος 14,7 εκατομμυρίων ευρώ και χρόνο υλοποίησης 18 μήνες. Συζητήσαμε με τους Αμερικάνους οι οποίοι ενδιαφέρονται, και οι οποίοι αξιοποίησαν τη βάση 'Ανδρέας Παπανδρέου' για ανθρωπιστικούς σκοπούς", ανέφερε.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι είτε μας βοηθήσουν οι Αμερικάνοι είτε όχι, η βάση στην Πάφο θα αναβαθμιστεί. Ξεκαθάρισε ότι η εμπλοκή των Αμερικανών θα είναι είτε με τεχνική βοήθεια, είτε με οικονομική.
"Σε κάθε περίπτωση η βάση θα συνεχίσει να είναι μια βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τη ναυτική βάση, μιλώ με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μίλησα πάλι πρόσφατα για οικονομική συνεισφορά της ΕΕ μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει η Ένωση, έτσι ώστε η βάση να μπορεί να φιλοξενεί οποιοδήποτε πλοίο από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: «Πυρά» ΑΚΕΛ σε ΠτΔ: «O N. Χριστοδουλίδης δεν αντιλαμβάνεται καν γιατί η αποδοχή της κυβέρνησης και του ιδίου βρίσκονται στο ναδίρ»
Τόνισε ότι και οι δύο βάσεις θα συνεχίσουν να είναι βάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Δεν τίθεται θέμα να δώσουμε βάση σε οποιονδήποτε άλλο", τόνισε.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχουμε αρνηθεί σε οποιονδήποτε τις βάσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και ότι χρησιμοποιήθηκαν και για απομάκρυνση Κινέζων πολιτών.
Σημείωσε πως δεν θέλουμε να χάσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, σημειώνοντας πως την ίδια ώρα στις Βάσεις εκπαιδεύονται και Κύπριοι.
"Όσον αφορά τις αμερικανικές στρατιωτικές σχολές, έχουμε στείλει τέσσερα ονόματα ενδιαφερομένων. Σύντομα θα έχουμε κι άλλες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση σε σχέση με τη στρατιωτική μας συνεργασία, πριν το τέλος της θητείας του Τζο Μπάιντεν", ανέφερε.
Ο Πρόεδρος απέρριψε τις επικρίσεις ότι μετατρέπεται η Κύπρος σε ορμητήριο των Δυτικών ενώ σε ό,τι αφορά την πρότασή μας για τη Συρία υπενθύμισε ότι το 2012 η Κύπρος είχε χρησιμοποιηθεί ως βάση της μονάδας που ασχολήθηκε με τα χημικά στη Συρία, "και είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτό τον ρόλο" και ότι υπάρχει θέμα αγνοουμένων στη Συρία, "εμείς έχουμε την τεχνογνωσία , είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να βοηθήσουμε σ’ αυτό το θέμα".
Για τα περί ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι επειδή δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση η ένταξη της Κύπρου, προσπαθούμε από πλευράς εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας, αναδιοργάνωσης "να εξασφαλίσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα και όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες να γίνουμε και κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ".
"Είναι μέσα στις σκέψεις μας η αγορά αμερικανικών εξοπλισμών", ανέφερε σε άλλο σημείο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πως σχολιάζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου τη συνέντευξη Χριστοδουλίδη: «Σαν να μην πέρασε μια μέρα» - Αντιγράφει το πρόγραμμά μας
Κυπριακό και ΕΕ
Για το Κυπριακό είπε πως μια νέα αποτυχία θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι όποιες εξελίξεις να είναι θετικές. Είπε ότι αναμένει πως τον Γενάρη θα έχουμε επίσκεψη από τα Ηνωμένα Έθνη και πιο πιθανό την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος.
Ανέφερε, εξάλλου πως η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε πρόσφατα το Κυπριακό να υπάγεται απευθείας κάτω από το Γραφείο της, όσον αφορά τις συνομιλίες. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει και προώθηση του διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ, απάντησε "μπορώ να σας πω ότι με την Πρόεδρο συζητούμε συγκεκριμένα ονόματα".
Επανέλαβε ότι ακόμη και αύριο είναι έτοιμος για συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και ότι ο Τ/κ ηγέτης μπορεί δημόσια να λέει ό,τι θέλει για τα νέα σημεία διέλευσης. "Ας τα συζητήσουμε και να δούμε τα αποτελέσματα. Έχουμε κι εμείς θέσεις και κόκκινες γραμμές. Δεν θα τις πω δημόσια θα πάω στο τραπέζι και να τις συζητήσω μαζί του", ανέφερε.
Ερωτηθείς τι τον φοβίζει σε περίπτωση νέας αποτυχίας στο Κυπριακό, ανέφερε πως εκείνο που τον ανησυχεί περισσότερο είναι "να κτίσουν υποδομή για να προωθήσουν άλλη μορφή λύσης".
Είπε ότι βλέπει μια επιθυμία της Τουρκίας να συζητήσει και ότι ακόμα και οι συζητήσεις- που κάποιοι τις είχαν χαρακτηρίσει ως χαϊρεντίσματα, στο Μπακού αλλά κυρίως στη Βουδαπέστη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας- ήταν ουσιαστικές και αφορούσαν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης.
Τόνισε, όμως, ότι θα διαφανεί στην πράξη κατά πόσο αυτή η διάθεση που δείχνουν – τουλάχιστον δημόσια – μεταφράζεται σε κάτι συγκεκριμένο στο Κυπριακό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές, Αμάλθεια και Ολγκίν - Τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην Κύπρο το 2024
Συρία
Για την επόμενη ημέρα στη Συρία αναφέρθηκε στην πρόταση Κύπρου, Ελλάδας, Αυστρίας, για ένα οδικό χάρτη.
Σημείωσε ότι η βοήθεια της ΕΕ θα γίνει βήμα προς βήμα. "Αν κάνουν αυτοί Α θα κάνει η ΕΕ το Β και ούτω καθ’ εξής. Εάν από την άλλη αποκλείσουν τις μειονότητες, τους Χριστιανούς κ.λπ. δεν θα έρχεται η ΕΕ να βοηθήσει. Να σας θυμίσω πως μπορεί ο κ. Φιντάν να ήταν στη Συρία, αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ήταν στο Ισραήλ. Και έχει τη σημασία του", σημείωσε.
Σε παρατήρηση ότι ο κόσμος ανησυχεί ότι ενδεχομένως η Τουρκία να πάρει ανταλλάγματα στην Κύπρο, απάντησε ότι "αν η Κύπρος ήταν αδύναμη, πολιτικά, εξωτερικά, ενδεχομένως η Τουρκία θα μπορούσε να πετύχει αυτούς τους στόχους. Δεν είμαστε όμως έτσι", τόνισε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Οι αργίες του 2025: Δείτε πότε πέφτουν και πόσα τριήμερα έχει το νέο έτος
• Θλίψη στη Λευκωσία: «Έφυγε» Πρωτοχρονιάτικα η Μαρία Νικολάου - Δείτε φωτογραφία της
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις