Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνέταξαν Ελλάδα και ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη ανησυχία των κρατών-μελών για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, υιοθετήθηκε από τη Συμβούλιο Ασφαλείας με δώδεκα ψήφους (Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Σομαλία, Σιέρα Λεόνε, Γουιάνα, Σλοβενία, Δανία, Πακιστάν, Παναμάς, Ν. Κορέα, Ην. Βασίλειο), ενώ τρεις χώρες δήλωσαν αποχή (Κίνα, Ρωσία, Αλγερία).
Στο ψήφισμα δίνεται έμφαση στις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά και εμπορευματικά πλοία και η σημασία της προστασίας αυτής της ζωτικής θαλάσσιας οδού για το παγκόσμιο εμπόριο. Επίσης τονίζεται η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των παράκτιων κρατών και ενθαρρύνεται η ανάληψη ηγετικού ρόλου από τις χώρες της περιοχής για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας.
Ως προς τα βασικά του σημεία, το ψήφισμα υπενθυμίζει τις σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα το Ψήφισμα 2216 του 2015 για τη σύγκρουση στην Υεμένη, καθώς και τα πρόσφατα 2722 του 2024 και 2739 του 2024, που εστιάζουν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την επιθετικότητα των Χούθι στην περιοχή.
Επίσης καταδικάζει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, που επιδεινώνουν την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Οι επιθέσεις, τονίζεται, αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου, αποσταθεροποιώντας το εθνικό νόμισμα και επιβαρύνοντας τις ζωές των πολιτών.
Υπογραμμίζεται ακόμη ο ρόλος της Ερυθράς Θάλασσας ως κρίσιμης θαλάσσιας οδού για τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και τονίζεται η ανάγκη συνεργασίας των περιφερειακών οργανισμών για την προστασία της θαλάσσιας κυκλοφορίας.
Επίσης επεκτείνεται η περίοδος υποβολής αναφορών που προβλέπεται στο Ψήφισμα 2722 έως τις 15 Ιουλίου 2025, διασφαλίζοντας τη συνεχή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις.
Το ψήφισμα ζητά την άμεση διακοπή των επιθέσεων από τους Χούθι και απαιτεί την απελευθέρωση του πλοίου Galaxy Leader και του πληρώματός του, επισημαίνοντας ότι η κράτησή τους παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ακόμη, επαναβεβαιώνει ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με το εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με το Ψήφισμα 2216.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων της περιφερειακής αστάθειας, όπως οι πολιτικές εντάσεις και οι συγκρούσεις που αποσταθεροποιούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να υποστηρίξουν διπλωματικές λύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη ειρήνης.
Δηλώνει επίσης ότι παραμένει "ενεργά δεσμευμένο" στην παρακολούθηση της κατάστασης, επισημαίνοντας την ετοιμότητα του να αναλάβει περαιτέρω δράση εάν απαιτηθεί.
Ως προς τις νέες διατάξεις, στο νέο ψήφισμα τονίζεται η σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και αναγνωρίζεται ότι η διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και την οικονομική ανάπτυξη.
Γίνεται ειδική αναφορά στις προηγούμενες επιθέσεις των Χούθι κατά πετρελαϊκών τερματικών σταθμών σε περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Υεμένης και εκφράζεται η ανησυχία για τις καταστροφικές αρνητικές επιπτώσεις των επιθέσεων αυτών στις εξαγωγές πετρελαίου στην οικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, στο νόμισμα της Υεμένης και στα μέσα διαβίωσης των πολιτών της Υεμένης.
Επίσης απαιτείται από τα κράτη-μέλη να σταματήσουν να παρέχουν όπλα στους Χούθι και να τους εμποδίσουν να αποκτήσουν όπλα και σχετικά υλικά και εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν περαιτέρω επιθέσεις.
O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Ευάγγελος Σεκέρης, αμέσως μετά την ψηφοφορία παρέθεσε Επεξήγηση Ψήφου για το ψήφισμα.
Η Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Σέκερης, ως συντάκτης του ψηφίσματος μαζί με τις ΗΠΑ, τόνισε την επείγουσα ανάγκη συλλογικής δράσης για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζοντας την αποσταθεροποιητική επίδραση των επιθέσεων των Χούθι στη διεθνή ναυτιλία και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Ελλάδα καταδίκασε επίσης τη χρήση προηγμένων όπλων, όπως πυραύλων και drones, σε επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών, ιδιαίτερα σε τερματικούς σταθμούς πετρελαίου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Υεμένης.
“Εξακολουθούμε να γινόμαστε μάρτυρες της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των κλιμακούμενων ενεργειών των Χούθι μέσω της εξαπόλυσης αδικαιολόγητων επιθέσεων, με τη συστηματική χρήση προηγμένων όπλων, όπως αντιβαλλιστικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ακόμη και εναντίον πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των τερματικών σταθμών πετρελαίου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Υεμένης" είπε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι "οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις είναι σοβαρές. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό, εξετάζοντας διεξοδικά την προέλευση της χρήσης προηγμένων όπλων και διατηρώντας τη δυνατότητα εφαρμογής του στοχευμένου εμπάργκο όπλων, όπως θεσπίστηκε στο ψήφισμα 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας”.
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελλάδα ως ναυτικό κράτος, δεσμεύτηκε να συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας των ναυτιλιακών οδών και της ασφάλειας των ναυτικών μέσω πρωτοβουλιών όπως η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «ASPIDES».
“Ελπίζουμε ότι αυτό το ψήφισμα θα αποτελέσει μια ισχυρή έκκληση όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διευθέτηση στην Υεμένη ως τη μόνη οδό προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή” ο κ. Σέκερης.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εκεχειρία στη Γάζα μετά από 465 ημέρες πολέμου - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
• Λευκός Οίκος: Η ανακοίνωση του για πρόσβαση ΚΔ σε τρία στρατιωτικά προγράμματα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις