Στην εποχή του διαδικτύου και τις τεχνολογίας, οι απάτες με τραπεζικές κάρτες είναι πιο επικίνδυνες από ποτέ. Με όλα τα κράτη να σπρώχνουν τους πολίτες προς το πλαστικό χρήμα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε τα δεδομένα μας, όπως το PIN της κάρτας μας, να παραμένουν κρυφά.
Όμως η παρανομία πάντα είναι ένα βήμα πιο μπροστά, αφού βρίσκει πάντα τρόπο και νέες ιδέες για να μας ξεγελάσει. Με όλο και περισσότερους να στρέφονται στο πλαστικό χρήμα, οι απατεώνες ψάχνουν τρόπους να το εκμεταλλευτούν και όλοι είναι πλέον στόχος. Ιδιαίτερα οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, κάνουν πιο εύκολη την κλοπή χρημάτων. Μάλιστα, αυτό ήταν και το θέμα της πτυχιακής μου, NFC και ανέπαφες πληρωμές, πως να κλέψεις τα δεδομένα κάρτας. Spoiler Alert, στην πτυχιακή μου έδειξα πως είναι τρομερά εύκολο να γίνει και χρειάζεται απλά ένα Android κινητό με NFC για να κλέψει κάποιος τα στοιχεία της κάρτας μας, μαζί με τους κωδικούς που δημιουργεί για τις επόμενες συναλλαγές
Πρώτος τρόπος για την κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, είναι το Phishing, ενώ το 3% των απατών, αφορούν τραπεζικές κάρτες. Αυτό το 3% όμως, έχει οδηγήσει σε απώλειες κεφαλαίων ύψους 37.2 εκατομμυρίων ευρώ.
Ιδιαίτερα με τις φυσικές κάρτες, που δεν χρειάζονται βιομετρικά στοιχεία για την πληρωμή, δε μπορεί να κάνει κανείς πολλά για να προστατευτεί. Ίσως ένα πορτοφόλι με θωράκιση, που να μπλοκάρει το NFC να είναι η καλύτερη ιδέα. Όμως, ένα άλλο μέτρο που μπορεί να λάβει κάποιος, είναι να φροντίσει να έχει καλό PIN, για να γλυτώσει τα λεφτά του από τους παραδοσιακούς πορτοφολάδες. Όμως, μια μεγάλη μερίδα του κοινού, χρησιμοποιεί εύκολους κωδικούς “για να μη τους ξεχνάει”, παραμερίζοντας την ασφάλειά του.
Οι πορτοφολάδες, εκτός από τα χρήματα που έχουμε στο πορτοφόλι μας, παίρνουν μαζί και τις κάρτες μας. Συνήθως δεν είναι τεχνικά καταρτισμένα άτομα για να ξέρουν πως να πάρουν τα στοιχεία της κάρτας μας μέσω NFC, όμως μπορούν απλά να μαντέψουν το PIN μας. O Nick Berry της Meta, δημοσίευσε μια λίστα με PINs, που χρησιμοποιούν πιο συχνά στην πλατφόρμα για να πληρώσουν με κλεμμένες κάρτες.
Πώς βρίσκουν όμως τόσο εύκολα τους κωδικούς; Για να απαντήσουν στο ερώτημα, οι ερευνητές έκαναν φύλλο και φτερό το διαδίκτυο για αριθμούς λογαριασμών και ΡΙΝ που έχουν εκτεθεί σε παραβιάσεις και μελέτησαν τους αριθμούς που ο κόσμος διαλέγει περισσότερο για κωδικούς ασφαλείας.
Οι αριθμοί είναι οι παρακάτω:
1234
1111
0000
1212
7777
1004
2000
4444
2222
6969
9999
3333
5555
6666
1122
1313
8888
4321
2001
1010
Αν το PIN σας είναι μέσα σε αυτά, καλό θα ήταν να το αλλάξετε άμεσα, καθώς αυτοί είναι οι πρώτοι κωδικοί που δοκιμάζουν οι απατεώνες, για να πληρώσουν με μια κλεμμένη κάρτα. Όταν μας κλέβουν το πορτοφόλι, ο χρόνος πρέπει να είναι με το μέρος μας, ώστε να προλάβουμε να κλειδώσουμε την κάρτα πριν μας αποσπάσουν χρήματα. Οπότε, ένα εύκολο PIN, παραβιάζεται εύκολα και αυτό μας αφαιρεί από τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι να καταλάβουμε ότι μας πήραν την κάρτα και να ειδοποιήσουμε την τράπεζα για να ακυρώσει την κάρτα.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί προτείνουν να μη χρησιμοποιούμε ούτε ημερομηνίες γέννησης για PIN, καθώς, όταν η κλοπή είναι στοχευμένη, ο απατεώνας ίσως γνωρίζει αυτά τα δεδομένα ήδη. Πολλοί κλέφτες καρτών, περιμένουν να δουν τον χρήστη να ξεκλειδώνει το κινητό του, όπου πιθανότατα θα έχει το ίδιο PIN με αυτό της κάρτας του. Καλό είναι να έχετε έναν αριθμό αποκλειστικά για τις κάρτες σας, που φυσικά να μην είναι στην παραπάνω λίστα.
Πηγή: techmaniacs.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εκεχειρία στη Γάζα μετά από 465 ημέρες πολέμου - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
• Καταδίωξη λαθροθήρων στους Εργάτες – Τραυματίστηκε θηροφύλακας
• Λευκός Οίκος: Η ανακοίνωση του για πρόσβαση ΚΔ σε τρία στρατιωτικά προγράμματα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις