Τα μικρότερα κόμματα συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυρά κατά του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, με το κυβερνών κόμμα να επιμένει στις θέσεις του και το ΑΚΕΛ να αναφέρει ότι αποφάσεις θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του το Σάββατο.
Δηλώσεις έγιναν σήμερα μετά από επιμνημόσυνη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων στην Καθεδρικό Ναό Γίου Ιωάννη, στη Λευκωσία.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις κριτικές έναντι του κόμματός του, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι τώρα που ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση.
“`Εχει περισσότερο από ένα χρόνο, καταθέσαμε την αναγκαιότητα για αύξηση του εκλογικού μέτρου τουλάχιστον πέντε φορές τα τελευταία χρόνια, από κει και πέρα είναι καλό να υπάρχει διάλογος στα πλαίσια ενός πολιτικού πολιτισμού και στο τέλος της ημέρας η δημοκρατία, η πλειοψηφία να αποφασίσει , αυτό πιστεύουμε, αυτό νοιώθουμε και αυτό πράττουμε”, ανέφερε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ `Αντρος Κυπριανού είπε ότι τις όποιες αποφάσεις θα τις πάρει η Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σάββατο προσθέτοντας ότι έχουν ακουστεί “πολλοί αφορισμοί και πολλές ισοπεδωτικές τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα”.
“Νομίζω ότι δεν μας τιμούν ούτε ως πολιτικά κόμματα ούτε ως πολιτικά πρόσωπα. Να συζητήσουμε με ψυχραιμία τα προβλήματα στην πολιτική ζωή του τόπου, να μην είμαστε απόλυτοι στις προσεγγίσεις μας και να μην επιχειρούμε να παρουσιάσουμε την αλήθεια με ένα τρόπο διαστρεβλωμένο”, ανέφερε.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι συζητήσεις την δεκαετία του 1990 είχαν μια εντελώς διαφορετική αφετηρία από την κατάληξη που ήταν το 1, 8% και ότι σε εκείνες τις συζητήσεις το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει πρόταση για καθορισμό ορίου εισόδου στη Βουλή το 4%.
“Υπήρχαν απόψεις που έλεγαν ότι θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερο το όριο και την τελευταία στιγμή μια ανατρεπτική κίνηση οδήγησε στον καθορισμό του συγκεκριμένου ορίου, αυτή είναι η πραγματικότητα, και ό,τι άλλο και να υποστηρίζεται σήμερα, επενδύοντας το με εύηχα συνθήματα περί δημοκρατίας κλπ, νομίζω ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, γι αυτό επαναλαμβάνω ότι νηφάλια, ψύχραιμα και λαμβάνοντας υπόψη μας πως εξυπηρετείται καλύτερα η δημοκρατία και η λειτουργία της Βουλής , να πάρουμε τις αποφάσεις,” ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
Πρόσθεσε ότι με την ευκαιρία που ανοίγει αυτή η συζήτηση το κόμμα του θα θέσει και ζητήματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία του σώματος της Βουλής, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η πιο αποτελεσματική λειτουργία της Βουλής θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν πολλά ζητήματα από αυτά.
Ερωτηθείς για το επιχείρημα που εκφράζεται από τους διαφωνούντες ότι ανοίγει αυτό το θέμα λίγους μήνες πριν τις εκλογές , ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι όντως είναι κάπως βάσιμη αυτή η προσέγγιση, γιατί δεν είναι σωστό παραμονές βουλευτικών εκλογών να αλλάζουμε τέτοια όρια.
“Βέβαια έχει τεθεί το ζήτημα και πρέπει να τοποθετηθούμε, επίσης να πω ότι κάποιοι από αυτούς που σήμερα υποστηρίζουν αυτή τη θέση, παραμονές ευρωεκλογών σε πολύ μικρότερο διάστημα από τις ευρωπαϊκές εκλογές, είχαν θέσει προτάσεις για τροποποίηση τότε του εκλογικού νόμου και δεν τους ενοχλούσε. Δεν μπορούν σήμερα να λένε ότι είναι ζήτημα αρχής, είναι ένα θέμα , θα το λάβουμε υπόψη και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας”, πρόσθεσε.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας δεν απέκλεισε το κόμμα του να συζητήσει θέμα συνεργασιών για να παραμείνει στη Βουλή αν τελικά αλλάξει το εκλογικό μέτρο και κατηγόρησε εκ νέου τον ΔΗΣΥ για μη σεβασμό.
“Θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό το θέμα, αλλά οφείλω να καταθέσω για ακόμη μια φορά ότι θα περιμέναμε από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου περισσότερο σεβασμό και εκτίμηση στην βοήθεια την οποία το ΕΥΡΩΚΟ έδωσε για να είναι σήμερα κυβερνών κόμμα ο ΔΗΣΥ”, ανέφερε
Επίσης είπε ότι το κόμμα του δεν κατανοεί ούτε το χρόνο , ούτε την βιασύνη με την οποία κινούνται κάποιοι σήμερα για να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, το εκλογικό σύστημα και κατ` επέκταση και τον εκλογικό χάρτη του τόπου.
“Εμείς βεβαίως θα αξιολογήσουμε την κατάσταση αν τελικά ψηφιστεί η αλλαγή του νόμου και βεβαίως θα αναζητήσουμε συνεργασίες και από την κοινωνία των πολιτών και ενδεχομένως από άλλες πολιτικές δυνάμεις”, ανέφερε.
Ο κ .Γιωργάλλας προέβη σε σχόλιο και για την έξοδο της Κύπρου στις αγορές λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι, μακριά από πανηγυρισμούς.
“Στο μνημόνιο μπήκαμε γιατί οι διεθνείς αγορές δεν μας δάνειζαν, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε με τις θυσίες των πολιτών, απομένουν να γίνουν πάρα πολλά γι αυτό θα πρέπει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μακριά από πανηγυρισμούς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, διότι σοβαρά θέματα όπως η ρευστότητα της αγοράς, η μείωση της ανεργίας και η προσέλκυση επενδύσεων είναι ζητήματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς και το ΕΥΡΩΚΟ με την συμμετοχή του στην σημερινή κυβέρνηση, εστιάζει την προσοχή και προσπάθειά του ώστε να εξευρεθούν λύσεις σε αυτά τα τρία ζητήματα”, ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις