Navtex για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία

Navtex για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία

Οδηγίες προς ναυτιλομένους (Navtex) εξέδωσε την Κυριακή η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την έναρξη γεωτρήσεων στον στόχο «Ηλέκτρα», στο τεμάχιο 5 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) η Navtex τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, 19 Ιανουαρίου, έως τις 19 Ιουνίου 2025 με το πλοίο-γεωτρύπανο VALARIS DS-9 να διεξάγει τις εργασίες.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο VALARIS DS-9 βρίσκεται στο Οικόπεδο 5 επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω Navtex σχετίζεται με γεώτρηση στο Οικόπεδο 5 και συγκεκριμένα το στόχο «Ηλέκτρα».

Ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε ότι στο Οικόπεδο 5 δραστηριοποιούνται η EXXON MOBIL σε κοινοπραξία με την Qatar Energy.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για έναρξη των γεωτρήσεων, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτό εξαρτάται από την τοποθέτηση (“positioning”) του γεωτρύπανου το οποίο θα πρέπει να τεθεί στις σωστές συντεταγμένες με τον στόχο να είναι στο κέντρο του τρυπανιού, κάτι που όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο που προβλέπει η εκδοθείσα Navtex για το Οικόπεδο 5. Συμπλήρωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι γνωστά τα αποτελέσματα της γεώτρησης ενώ στα τέλη Μαρτίου θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση, μετά από αξιολόγηση, για τις ποσότητες του κοιτάσματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE