Σε έξι μήνες ευελπιστεί να ολοκληρωθεί θετικά η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κουγιάλης ερωτηθείς ποιες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το θέμα κατοχύρωσης του χαλουμιού, είπε ότι «υπάρχει πρόθεση για υποβολή τριών ενστάσεων. Αυτό μας έχει πληροφορήσει μέχρι σήμερα επίσημα η Επιτροπή”.
Ανέφερε ότι υπάρχει μια πρόθεση για υποβολή ένστασης από το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει και μια άλλη από την εταιρεία Dairy Australia Limited η οποία εμπορεύεται το χαλούμι καθώς και από τον οργανισμό Consortium for Common Food Names των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα υπάρχει και μια επιστολή από την Κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας η οποία λέει ότι δεν θα υποστηρίξει καμία ένσταση παραγωγού ή εμπόρου δικού της. Αυτή είναι η πληροφόρηση μέχρι στιγμής.
Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να αναμένουμε μέχρι το απόγευμα, όπου επίσημα πλέον η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει την κυβέρνηση αν υπάρχουν και άλλες ενστάσεις “και από εκεί και πέρα αυτές οι εταιρείες ή τα κράτη που θα έχουν υποβάλει ένσταση είναι υποχρεωμένα σε δύο μήνες να στοιχειοθετήσουν αυτή την ένστασή τους, ούτως ώστε να εξεταστεί από την Επιτροπή κατά πόσο αυτές οι ενστάσεις είναι παραδεκτές ή όχι.”
Βλέποντας, επίσης, και την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ο κ. Κουγιάλης, “θεωρώ ότι αυτή η ένσταση είναι χαλαρή. Αναγνωρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι το χαλούμι μπορεί να είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου και ότι θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά λέει πως δεν μπορεί παρά να προωθήσει τις ενστάσεις των παραγωγών του.”
Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, “αναμέναμε αυτές τις ενστάσεις, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε ένσταση και ευελπιστώ ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο το θέμα θα έχει κλείσει θετικά για την Κύπρο».
Ερωτηθείς είπε ότι παίρνει «δύο μήνες για να υποβληθούν και να στοιχειοθετηθούν αυτές οι ενστάσεις και μετά παρέχεται μια διορία ενός τριμήνου για να έρθει η Κυπριακή Δημοκρατία σε επαφή με αυτούς που έχουν υποβάλει ενστάσεις ώστε να διαβουλευτούμε και να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και από κει και πέρα είναι θέμα της Επιτροπής να κατοχυρώσει το προϊόν για την Κύπρο. Άρα, ευελπιστώ ότι μέσα σε μια εξαμηνία θα έχουμε τελειώσει».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν θα κάνουμε καμιά συμφωνία με κανέναν, ο φάκελος είναι ξεκάθαρος, είναι άρτια στοιχειοθετημένα όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα κυπριακό παραδοσιακό προϊόν και νομίζω ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο καμιάς συμφωνίας με καμιά χώρα».
Κληθείς να πει κατά πόσο στις βρετανικές ενστάσεις, το χαλούμι χαρακτηρίστηκε ως μεσανατολιτικό προϊόν, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι δεν έχει λεχθεί κάτι τέτοιο από επίσημης βρετανικής πλευράς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις