«Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα», υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά την ορκωμοσία του και την ανάληψη των καθηκόντων του ως ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο νέος Πρόεδρος μίλησε κατά 14 λεπτά περισσότερα από το 2017 και την πρώτη του φορά στο Οβάλ Γραφείο, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για «προδοτική» διακυβέρνηση στην παρουσία του πρώην προέδρου Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Χάρις.
Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Διεθνολόγο, Δρ. Αντώνη Στυλιανού, ο οποίος ανέλυσε όλα όσα ανέφερε καθώς και όλα όσα αναμένεται να πράξει κατά την διάρκεια της θητείας του ο νέος πλανητάρχης.
Συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανού σημείωσε ότι, «ο Ντόναλτ Τραμπ διακήρυξε στη μακροσκελή ομιλία του ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια νέα χρυσή εποχή, εντός εισαγωγικών διότι μέσα από τις αποφάσεις του, οι οποίες εκδηλώθηκαν από τις πρώτες ώρες που έχει αναλάβει την εξουσία, ακροβατεί σε νέα δεδομένα τόσο σε γεωπολιτικό όσο και γεωοικονομικό επίπεδο που αφορούν τόσο στην εσωτερική τάξη πραγμάτων των ΗΠΑ αλλά και σε ένα εξωτερικό παγκόσμιο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πλαίσιο».
Παράλληλα, όπως ανέφερε, «έχουν υπογραφεί πολύ συγκεκριμένα εκτελεστικά διατάγματα τα οποίο ενέχουν στο εσωτερικό πλαίσιο των ΗΠΑ αλλά και ένα χαρακτήρα εξωτερικού πλαισίου και εξωτερικής πολιτική της Αμερικής».
Όπως σημείωσε, «από τα διατάγματα που έχουν υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τραμπ, τις πρώτες ώρες της διακυβέρνησης του, προφανώς ξεχωρίζουν αυτά που αφορούν στα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ» και πρόσθεσε πως, «είναι ένα από τα βασικά δεδομένα που χρησιμοποίησε ο Ντόναλτ Τραμπ κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και προφανώς το ζήτημα του μεταναστευτικού ήταν αυτό που έγειρε και την πλάστιγγά από την πλευρά των ψηφοφόρων στην εκλογή του Τραμπ».
Ήδη, όπως συνέχισε, «έχουν αρχίσει να μεταφέρονται συνοριακές δυνάμεις προς τα σύνορα του Μεξικού και θεωρείται δεδομένο ότι θα επεκταθεί ο τοίχος που είχε κτιστεί από την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ ενώ αναμένεται να ενισχυθούν οι συνοριοφύλακες με ομοσπονδιακά κονδύλια ενώ υποσχέθηκε την αλλαγή του μεταναστευτικού πλαισίου».
Άλλα δύο εκτελεστικά διατάγματα, τα οποία ξεχωρίζουν, όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανού, «αφορούν την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ένα ζήτημα, ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο όπου μόνο η Υεμένη, η Λιβύη και το Ιράν δεν αποτελούν μέλη του οργανισμού και ουσιαστικά οι ΗΠΑ συνενώνονται και αποκλείονται από τον μεγαλύτερο οργανισμό που αφορά την υγεία» και συνέχισε «ο λόγος είναι οικονομικός αφού οι ΗΠΑ συνεισφέρουν ένα τεράστιο ποσό στον ΠΟΥ, την ίδια στιγμή που η Κίνα με ένα πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό συνεισφέρει ένα πολύ μικρότερο ποσοστό».
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στην αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή, «ήταν κάτι το οποίο είχε πράξει ο πρόεδρος Τραμπ κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας, το είχε επαναφέρει ο Τζο Μπάιντεν όταν ανέλαβε την εξουσία και πλέον ένα από τα διατάγματα που είχε υπογράψει ο Τραμπ για αποχώρηση από την συμφωνία για την κλιματική αλλαγή».
Ένα άλλο εκτελεστικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Ντόναλτ Τραμπ είναι, «η διενέργεια εξορύξεων ορυκτών καυσίμων για ενίσχυση της βιομηχανίας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, κάτι που δεν συνάδει με τα πλαίσια του περιορισμού χρήσης των καυσίμων και στην εξεύρεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε και άλλα σημαντικά διατάγματα, όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανού, «όπως η κήρυξη των καρτέλ ναρκωτικών, ως τρομοκρατικών οργανώσεων και αυτό συνεπάγεται ότι ο Αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να λάβει δράση κατά των καρτέλ».
Επίσης ο Ντόναλτ Τραμπ, υπέγραψε την ανάκληση του διατάγματος του πρώην Προέδρου, σε σχέση με τους κινδύνους και τους περιορισμούς που αφορούν στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, «ένα σημαντικό δεδομένο αφού ήδη οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην χρήση και ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελετή ορκωμοσίας του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ, παρευρέθηκαν οι ιδρυτές της Tesla και της Space X, Έλον Μάσκ ο οποίος αναλαμβάνει και συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ο Τζεφ Μπέζος, ο Μαρκ Ζουκενμπερκ, οι ιδρυτές και εκτελεστικοί διευθυντές της Google, γεγονός που καταδεικνύει ότι όλα αυτά τα άτομα «αξίζουν» 1 τρισεκατομμύριο δολάριο και αντιλαμβανόμαστε την σημασία για τον κ. Τραμπ αλλά και για το παγκόσμιο σκηνικό η περαιτέρω ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών».
Παραταύτα σημείωσε ότι, «ο κ. Τραμπ ήταν έντονος σε σχέση με την κατάργηση και τον τερματισμό των προγραμμάτων διαφορετικότητας ισότητας και συμπερίληψης (dei) αφού αναγνωρίζει μόνο δύο φύλα και απαγορεύει την ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων».
Ταυτόχρονα σε ένα άλλο διάταγμα, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, «εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αλλάζει ενδεχομένως άρδην, την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής».
Καταληκτικά δήλωσε πως, «βλέπουμε ότι από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης Τραμπ έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες έχουν ένα έντονο γεωπολιτικό αντίκτυπο, ένα έντονο γεωπολιτικό χαρακτήρα ενώ σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής με σημειωτέων το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τραμπ κατά την διάρκεια της μακροσκελούς του ομιλίας στην τελετή ορκωμοσίας δεν αναφέρθηκε άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω υποσχέθηκε ότι θα τερματίσει σε 24 ώρες μετά την ανάληψη της προεδρίας, κάτι το οποίο προφανώς δεν είναι ρεαλιστικό, αν και σε μεταγενέστερες δηλώσεις κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να εξεύρει την λύση στο Ουκρανικό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις