Λετυμπιώτης για φυσικό αέριο: «Στόχος η αξιοποίηση του με όσο το μεγαλύτερο όφελος για τη χώρα μας» - Τα επόμενα βήματα
27.01.2025 - 08:53
Από την περασμένη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η διερευνητική γεώτρηση, στον στόχο «Ηλέκτρα» στο θαλάσσιο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ από τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Energy.
Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η γεώτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 100 ημερών από την έναρξή της. «Εφόσον εντοπιστεί κοίτασμα θα αναμένουμε τις μελέτες για την ανάπτυξη του», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για δημοσιεύματα στον Τύπο και κατά πόσο θα είναι συμφέρουσες για την ΚΔ και την ΕΕ οι συμφωνίες με την Αίγυπτο, απάντησε πως «θα ήταν καλό να αναμένουμε τους όρους της εμπορικής εκμετάλλευσης. Σας διαβεβαιώ ότι στόχος όλων μας είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου με όσο το μεγαλύτερο όφελος για τη χώρα μας».
Υπέδειξε επίσης ότι αναμένεται να υπογραφούν δύο σημαντικά μνημόνια-συμφωνίες. «Το ένα αφορά για το Κρόνος μεταξύ eni και αιγυπτιακής εταιρείας φυσικού αερίου στις 17 Φεβρουαρίου που περιέχει τους όρους για εμπορική εκμετάλλευση του Κρόνος, στην παρουσία και του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, η Eni-Total ετοιμάζει το σχέδιο ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του Κρόνος στο τεμάχιο 6 το συντομότερο δυνατό, με στόχο εντός 2025. Το δεύτερο είναι μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Chevron για το ‘Αφροδίτη’ που αποτελεί στάδιο προετοιμασίας για την αντίστοιχη εμπορική συμφωνία εκμετάλλευσης μεταξύ Chevron και Αιγύπτου», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ως γέφυρας της Ευρώπης στο σταυροδρόμι Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, εξήρε ο Βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τρίτη, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και τα θέματα που προκύπτουν στην περιοχή αυτή.