Η συζήτηση μεταξύ των ηγετών, αν και ανεπίσημη, αποτελεί την καθοδήγηση προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και στην Ύπατη Εκπρόσωπο, Κάγια Κάλας, για τη σύνταξη «λευκής βίβλου» (white paper), δηλαδή μιας έκθεσης στην οποία θα καταγράφονται και θα προτείνονται πολιτικές για τον τομέα της άμυνας.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης οι ηγέτες προχώρησαν, με καθυστέρηση, γύρω στις 9:00 μ.μ. τοπική ώρα (10:00 μ.μ. ώρα Κύπρου) στο δείπνο στο οποίο συμμετείχε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, με αντικείμενο τον συντονισμό στον τομέα της άμυνας. Νωρίτερα το μεσημέρι, οι ηγέτες είχαν παρακαθίσει σε γεύμα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση, οι ηγέτες συζήτησαν τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς και διάφορες επιλογές για χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας.
Επίσης, συζητήθηκαν επιλογές για τη διακυβέρνηση του τομέα της άμυνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η διάσταση της ανταγωνιστικότητας της αμυντικής βιομηχανίας και της ενίσχυσης της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται πως σε επιστολή τους την περασμένη Πέμπτη, 19 κράτη μέλη (μεταξύ τους και η Κύπρος) κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενισχύσει τις πολιτικές και επενδύσεις για στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης των κονδυλίων αλλά και μέσω δανεισμού εκ μέρους της ΕΤΕπ.
Κατά το δεύτερο μέρος της συζήτησης, ορισμένοι από τους ηγέτες που δεν είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν κατά το πρωινό μέρος των εργασιών, τοποθετήθηκαν για την διεθνή κατάσταση και ειδικότερα για τις προκλήσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.
Το πρωί οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στις διατλαντικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών σε Κίνα, Μεξικό και Καναδά, καθώς και την εχθρική ρητορική του κ. Τραμπ απέναντι στη Δανία, όσον αφορά την κυριότητα της Γροιλανδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες υπογράμμισαν την αξία της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις ΗΠΑ, και συμφώνησαν πως είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις, αν χρειαστεί.
Ωστόσο, η άποψη που επικράτησε μεταξύ των 27 ήταν πως τυχόν δασμοί μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα επέφεραν ζημιά και στις δύο πλευρές.
Επίσης, οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στη Δανία, επικαλούμενοι τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Η άτυπη σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Εγκμόντ στις Βρυξέλλες και όχι στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τη συνάντηση να πραγματοποιείται στο κάστρο Λιμόντ, σε απόσταση 70 χλμ από τις Βρυξέλλες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Όπως εν τω μεταξύ έγινε γνωστό, το βράδυ της Κυριακής ο Αντόνιο Κόστα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, με αντικείμενο την απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών.
Οι Κόστα και Τριντό υπογράμμισαν τη σημασία των διμερών σχέσεων ΕΕ - Καναδά και την αποφασιστικότητα για συνεργασία σε όλους τους τομείς, από τις διαπροσωπικές σχέσεις μέχρι το εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ