Αν και διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι άλλο οι δημόσιες δηλώσεις στις οποίες προβαίνει η τουρκική και τ/κ πλευρά και άλλο τι γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, οι πρόσφατες προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο έστω και με το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, πέφτει στο κενό, με τον Ερσίν Τατάρ να επαναλαμβάνει ακόμα και χθες, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ε/κ πλευράς, για τράνζιτ διόδους. Κάλεσε μάλιστα τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη,«να είναι λογικός» κατά την έκφρασή του.
Ο κατοχικός ηγέτης ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του ενόψει «εκλογών» στα κατεχόμενα, επισκέφθηκε το χωριό Λουρουτζίνα και επιθεώρησε το σημείο όπου ο ίδιος θέλει να ανοίξει οδόφραγμα. Ο Τατάρ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άτυπο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη παρουσιάστηκε ένα πακέτο οκτώ μέτρων και το αίτημα των τράνζιτ διόδων, κάτι για το οποίο όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει. Οι δημόσιες δηλώσεις Τατάρ, γίνονται τη στιγμή που η ε/κ πλευρά αναμένει απάντηση για τη δεύτερη συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Την ίδια ώρα, ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνει εαυτόν λέγοντας πως το κεφάλαιο ομοσπονδίας έχει κλείσει, αφού όπως ισχυρίζεται, η ομοσπονδία αποσκοπεί στην αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων και στην υποβίβασή τους σε μειονότητα και υποστήριξε ότι ακολουθούν την πολιτική των «δύο ξεχωριστών, ίσων και κυρίαρχων κρατών για την επίτευξη μιας συμφωνίας στην Κύπρο».
Η Λευκωσία ωστόσο καταβάλει προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ, παρά τα εμπόδια που προβάλλει η τουρκική πλευρά. Ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε την ισχυρή βούληση της Λευκωσίας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και ειδικότερα για την προετοιμασία της άτυπης διευρυμένης συνάντησης, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη της Αναπληρώτριας ΓΓ ΟΗΕ για πολιτικές και ειρηνευτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, στην Κύπρο.
Η κ. Ντι Κάρλο η οποία θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις χώρες που εμπλέκονται στο Κυπριακό, θα βρίσκεται στο νησί, στις 10 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΤΠ, «στον ΓΓ μεταφέρθηκε για ακόμα μια φορά, η ισχυρή βούλησή μας για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, πάντοτε εντός του πλαισίου που ορίζει το ΣΑ ΟΗΕ, καθώς και η ειλικρινής μας διάθεση για συνδρομή στην απαραίτητη προεργασία που θα προηγηθεί στο πλαίσιο της αμέριστης υποστήριξής μας, στις προσπάθειες του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ προς αυτήν την κατεύθυνση».
Τετ-α τετ Αννίτας- Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε η ηγεσία του ΔΗΣΥ, προς ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις κυρίως γύρω από το θέμα των οδοφραγμάτων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16.00 και σε αυτή θα συμμετάσχουν εκτός από την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και Πρόεδρο της βουλής Αννίτα Δημητρίου και τα μέλη της ομάδας κυπριακού που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Δημητρίου και Κρις Τριανταφυλλίδης. Όπως αναφέρουν πηγές από την Πινδάρου, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κρίνεται απαραίτητη και γίνεται σε συνέχεια της εποικοδομητικής στάσης που τηρεί ο ΔΗΣΥ απέναντι στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το κυπριακό. Άλλωστε όπως αναφέρουν, οι προτάσεις που κατέθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην τ/κ πλευρά περιλαμβάνονται στο έγγραφο που κατέθεσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.
ΔΗΠΑ: Θετική εξέλιξη το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η ΔΗΠΑ την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έως τις 31 Ιανουαρίου 2026, τονίζοντας παράλληλα την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη θέση του για λύση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε σχέση με τις διχοτομικές αξιώσεις της Τουρκίας.
Επιπλέον, το Συμβούλιο αναφέρεται στην προστασία του ειδικού καθεστώτος των Βαρωσίων, προειδοποιώντας την Τουρκία ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια θα προκαλέσει την αντίδραση του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία της τήρησης των ψηφισμάτων 550/1984.
Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ σημειώνει τη συνάντηση μεταξύ Κόμπου και Γκουτέρες για την προετοιμασία της πολυμερούς διάσκεψης, που αναμένεται τον Μάρτιο και ενισχύει την πεποίθηση ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παραμένει προσηλωμένος στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς.
Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η θέση της ΔΗΠΑ, ότι ενδεχόμενη συμφωνία διάνοιξης οδοφραγμάτων θα ήταν βοηθητική στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα, αλλά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. Η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, η λειτουργία του Ομόσπονδου κράτους, το εδαφικό και το περιουσιακό.