Ο φόβος της σεισμικής δραστηριότητας αναγκάζει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα να επικρατεί πανικός στο λιμάνι, ενώ όπως έγινε γνωστό, έχουν προγραμματιστεί επιπλέον ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια για όσους θέλουν να φύγουν και σήμερα.
Την ίδια ώρα, νέοι ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ανοιχτά της Σαντορίνης. Τουλάχιστον 4 σεισμοί, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ με τον ισχυρότερο να φτάνει και πάλι τα 4,9 Ρίχτερ.
Οι σεισμοί σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο τα 4,9.
Παράλληλα, αποφασίστηκε τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.
Διυπουργική σύσκεψη σήμερα
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00 για λάβει χώρα νέα κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Να σημειωθεί πως η στατιστική εκτίμηση των σεισμών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από σήμερα το πρωί που ξεκινούν να στέλνουν το σήμα τους οι νέοι σταθμοί καταγραφής σε Ανάφη και Αμοργό.
ΠΗΓΗ: Thetoc.gr