Τατάρ: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού απέφερε πολλά κέρδη» στα κατεχόμενα - Επιμένουν για αναγνώριση από την Διεθνή Κοινότητα

Τατάρ: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού απέφερε πολλά κέρδη» στα κατεχόμενα - Επιμένουν για αναγνώριση από την Διεθνή Κοινότητα

Την προσπάθεια που κατέβαλε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αλλά και το πως το άνοιγμα Βαρωσιού επέφερε κέρδη στα κατεχόμενα, αποκάλυψε ο Ερσίν Τατάρ

Η Vatan σήμερα 2/5, γράφει ότι σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με πρώην πρέσβεις και ανώτατους γραφειοκράτες συμμετείχε o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο Κέντρο Ευρασιατικών Μελετών στην Άγκυρα. 

Από τον...Ραούφ Ντενκτάς μέχρι την 5+1 στη Γενεύη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, μιλώντας πριν την έναρξη της συζήτησης, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μια λύση στην βάση της ομοσπονδίας είναι «μάταιο χάσιμο χρόνου», ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για μια συμφωνία στο πλαίσιο της ομοσπονδίας στις τότε συνθήκες, ότι στο Σχέδιο Ανάν αποκαλύφθηκε τι ήταν το κάθε τι και ότι στο Κραν Μοντάνα οριστικοποιήθηκαν τα πάντα. 

Σημείωσε ότι με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας στην άτυπη διάσκεψη με τη μορφή 5+1 στην Γενεύη παρουσίασαν στα Ηνωμένα Έθνη και στους συνομιλητές τους τι σημαίνει η πολιτική δύο κρατών και ανέφεραν ότι δεν θα μπορούσαν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του διεθνούς καθεστώτος τους. Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό ήταν «ένα ιστορικό βήμα».

«Απέφερε κέρδη το άνοιγμα του Βαρωσιού»

Αναφερόμενος στην σημασία του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, ο Τατάρ είπε ότι αυτό επιθυμούσε να κάνει και ο Ραούφ Ντενκτάς και ισχυρίστηκε: 

«Με την πλήρη στήριξη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά το άνοιγμα του Βαρωσιού ανακοινώσαμε για άλλη μια φορά στον κόσμο την πραγματικότητα της, την εξουσία της, την κυριαρχία της», αναφερόμενος στα κατεχόμενα εδάφη.

«Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα επισκέφτηκαν το Βαρώσι πέραν των δυόμισι εκατομμυρίων ανθρώπων. Το άνοιγμα του Βαρωσιού απέφερε πολλά κέρδη τόσο από ιστορικής όσο και από οικονομικής άποψης».     

Συνεχίζουν να ζητούν αναγνώριση των κατεχομένων ως «ΤΔΒΚ» για να αρχίσουν οι συνομιλίες

Χαρακτηρίζοντας ως ιστορικό βήμα την συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με το καθεστώς του παρατηρητή με την στήριξη του Έρντογαν, ο Τατάρ ανέφερε ότι παρά τις διεθνείς πιέσεις διατήρησαν την θέση τους με την στήριξη και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και ότι αυτό ήταν μεγάλο κέρδος για τους ίδιους. 

Είπε επίσης ότι είναι ιστορικής σημασίας για τους ίδιους και η έκκληση που απηύθυνε από το βήμα της 77ης, της 78ης και της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Έρντογαν προς την διεθνή κοινότητα, ζητώντας της να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα ως «ΤΔΒΚ» και να άρει τα λεγόμενα εμπάργκο και σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσαν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς την επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της. 

«Αυτό σημαίνει ότι έκανε να ακουστεί την φωνή μας, την οποία δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε να ακουστεί», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι γίνονται σημαντικά βήματα στον δρόμο της αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι είδε προσωπικά πως οι πρέσβεις της Τουρκίας παντού στον κόσμο εξηγούν την νέα τους πολιτική στο Κυπριακό και κατέληξε λέγοντας ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξήγησαν σε όλο τον κόσμο τις εθνικές τους αξίες.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Νίκος Δένδιας: Ποια μηνύματα στέλνει από τη Λευκωσία - Τα «ήρεμα νερά» και η Ευρωπαϊκή Άμυνα

Νίκος Δένδιας: Ποια μηνύματα στέλνει από τη Λευκωσία - Τα «ήρεμα νερά» και η Ευρωπαϊκή Άμυνα

Την άποψη ότι είναι χρήσιμα τα ήρεμα νερά καθώς και οι ήρεμοι αιθέρες, εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο. Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική συμπεριφορά ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, στην Κάσο, βόρεια της Κρήτης, αλλά και η αντίδραση της Άγκυρας στο ζήτημα των περιβαλλοντικών πάρκων στις Κυκλάδες, λέγοντας πως οι κινήσεις αυτές, «δεν με καθιστούν ιδιαίτερα αισιόδοξο».

BEST OF TOTHEMAONLINE