Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές οι καταστατικές αλλαγές στον ΔΗΣΥ- Από τη βάση ο υποψήφιος για την προεδρία - Οι ασφαλιστικές δικλίδες

Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές οι καταστατικές αλλαγές στον ΔΗΣΥ- Από τη βάση ο υποψήφιος για την προεδρία - Οι ασφαλιστικές δικλίδες

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με κύριο θέμα την ετοιμασία του τελικού κειμένου με τις προτάσεις που θα πάνε στο Καταστατικό Συνέδριο, το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου.

Τα κυριότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος, είναι:

Πρώτο: τρόπος επιλογής του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Ένα ζήτημα για το οποίο είχαν γίνει έντονες συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, με τις απόψεις να διίστανται, κυρίως από ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την οποία η Αννίτα Δημητρίου χαρακτήρισε «παραφιλολογία». Μιλώντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου, η κα Δημητρίου ανέφερε πως «έχουμε ακούσει τα πάντα τις τελευταίες μέρες. Έχει αναπτυχθεί  μια απίστευτη παραφιλολογία. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ισχυρισμό ότι προωθείται όπως ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να είναι αυτόματα ο μόνος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση/ εισήγηση, αλλά η επιλογή υποψηφίου να γίνεται από το σύνολο μελών, ή από το Ανώτατο».

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο, μια από τις προτάσεις η οποία θα τεθεί ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου το ερχόμενο Σάββατο, είναι όπως υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για τον τρόπο που θα λαμβάνεται το χρίσμα του υποψήφιου για την προεδρία. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που αποφασίζει η βάση του κόμματος, θα πρέπει να ελέγχεται ο χρόνος κατά τον οποία ένα μέλος έχει εγγραφεί στο κόμμα. Να μην ψηφίζουν δηλαδή, μέλη «μιας χρήσης». Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η εξασφάλιση ψήφων εμπιστοσύνης τόσο από τη βάση, όσο και από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος.

Δεύτερο: Ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου, θα τεθεί το καυτό ζήτημα της κατάργησης του ορίου των θητειών. Εδώ υπάρχει έντονη η άποψη όπως εξαιρεθεί η ηγεσία του κόμματος. Ενώπιον των συνέδρων αναμένεται να τεθεί κατά πόσο η αλλαγή αυτή, θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αφού το καταστατικό ψηφίστηκε το 2018, ή από τις βουλευτικές του 2031.

Τρίτο: Το ζήτημα της διαγραφής υπουργών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι μέλη του ΔΗΣΥ, το οποίο θεωρείται ίσως η πιο «καυτή πατάτα» στα χέρια της ηγεσίας του κόμματος, αλλά και των Συνέδρων που θα κληθούν να αποφασίσουν. ΟΙ συζητήσεις γύρω από το επίμαχο αυτό ζήτημα, ήταν και εξακολουθούν να είναι έντονες και με μια δυστοκία αλλά και αναβλητικότητα από πλευράς της Προέδρου του ΔΗΣΥ, η οποία επαναλάμβανε αρκετές φορές στο παρελθόν, ότι το θέμα είχε λήξει. Ωστόσο, το ερχόμενο Σάββατο, το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος, θα κληθεί να βάλει τέλος σε μια συζήτηση η οποία παραμένει ανοιχτή, δημιουργώντας μια τεράστια εσωστρέφεια στην Πινδάρου, η οποία ελπίζει ότι με τις καταστατικές αλλαγές, θα ξεπεραστεί.

Άλλωστε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για την κορύφωση μιας μεγάλης συμπεριληπτικής διαδικασίας, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι «ο ΔΗΣΥ προχωρεί συντεταγμένα στην πορεία για ενότητα, εκσυγχρονισμό και ανασυγκρότηση με διαφάνεια και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες ,με όσες εισηγήσεις κατατέθηκαν γραπτώς και εντός προθεσμίας. Στόχος είναι να βγούμε ακόμα πιο δυνατοί και ενωμένοι μέσα από αυτή τη διαδικασία».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις