Η ψυχρολουσία για τις Βρυξέλλες συνεχίζεται. Μετά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και ολομέτωπη επίθεση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στην Ευρώπη ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την Ρωσία και την Ουκρανία στρατηγός Κιθ Κέλογκ δήλωσε η Γηραιά Ήπειρος δεν θα συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Είμαι ρεαλιστής. Αυτό δεν θα συμβεί», επισήμανε. Σημείωσε μάλιστα ότι προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες απέτυχαν επειδή συμμετείχαν πολλοί παράγοντες χωρίς επαρκή επιρροή. «Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος», τόνισε. Προηγουμένως ο ίδιος είχε δηλώσει στον Guardian ότι δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη θα εμπλακεί σε απευθείας συνομιλίες, αλλά οι προτάσεις της είναι ευπρόσδεκτες.
Οι προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες απέτυχαν επειδή συμμετείχαν πολλοί παράγοντες χωρίς επαρκή επιρροή ανέφερε ο στρατηγός Κιθ Κέλογκ
Οι επερχόμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων εδώ και χρόνια. Αυτές έχουν σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για μια συνάντηση κορυφής Τραμπ και Πούτιν, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ένα διπλωματικό θρίλερ… προσεχώς
Με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός να βαδίζει σε τεντωμένο -διπλωματικό- σχοινί οι κινήσεις στην σκακιέρα της γεωπολιτικής πυκνώνουν και οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου να ξεδιαλύνει το τοπίο. Στο μεταξύ, ανώτερη ουκρανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο BBC News ότι η χώρα του δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες την ίδια ώρα που ο Ζελένσκι προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις, την αβεβαιότητα στο μέτωπο και το δικό του πολιτικό μέλλον.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, μιλώντας στο Fox News, απέρριψε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και η Ουκρανία δεν συμπεριλαμβάνονται στις τελευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αλλά δεν έπεισε. «Μπορεί να μην τους αρέσει κάποια από την αλληλουχία των γεγονότων σε αυτές τις διαπραγματεύσεις» αλλά «δεν ισχύει ότι δεν ζητάμε τη γνώμη τους. Τους συμβουλευόμαστε απολύτως» δήλωσε θέλοντας να σβήσει τη «φωτιά» αλλά η απογοήτευση και η ανησυχία σε Κίεβο και Βρυξέλλες είναι έκδηλη.
Να συμμετέχουν ενώ επιθυμούν τη συνέχιση του πολέμου;
Ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ ρωτήθηκε σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και ήταν απολύτως ξεκάθαρος.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει ήδη χάσει αρκετές ευκαιρίες να εμπλακεί στη διαδικασία και αμφισβήτησε το κατά πόσο η συμμετοχή της θα μπορούσε να συμβάλει σε μια διευθέτηση της σύγκρουσης, δεδομένου ότι – όπως υποστήριξε – η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτικών επιθυμεί τη συνέχιση του πολέμου.
«Αν (οι Ευρωπαίοι) καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (…) με την πρόθεση να συνεχίσουν τον πόλεμο, τότε γιατί να τους καλέσουμε;», διερωτήθηκε ο Λαβρόφ, μία ημέρα πριν τις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία.
Καμία σκέψη από τη Ρωσία για εδαφικές παραχωρήσεις
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να «αφήσουν πίσω τους τις μη κανονικές σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.
«Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να αφήσουν πίσω τους τις εντελώς μη κανονικές σχέσεις. Οι πρόεδροι αποφάσισαν ότι ο διάλογος πρέπει να επαναληφθεί» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σημείωσε ο Ρώσος υπουργός.
Παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει η «σκέψη» η Μόσχα να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στην Ουκρανία στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Τι είδους εδαφικές παραχωρήσεις θέλετε; Να εγκαταλείψουμε τους ρωσόφωνους ή τις σπάνιες γαίες;», αναρωτήθηκε.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ρωσία ανακοίνωσε την προσάρτηση των ουκρανικών επαρχιών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
ΠΗΓΗ: In.gr