Υφυπουργός Μετανάστευσης: Απαιτείται διεθνής συνεργασία για αντιμετώπιση μετανάστευσης - Η ανησυχία με Συρία

Υφυπουργός Μετανάστευσης: Απαιτείται διεθνής συνεργασία για αντιμετώπιση μετανάστευσης - Η ανησυχία με Συρία

Το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσω περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, είπε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Νικόλας Ιωαννίδης, ο οποίος συμμετείχε ως κύριος ομιλητής στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης στις 17 και 18 Φεβρουαρίου.

Η Σύνοδος διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Navigating the Shift: Economic & Industrial Policy and Southeast Europe’s Future». Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Υφυπουργός συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Πώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει τις ροές μετανάστευσης στην περιοχή», μαζί με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Omar Amer Youssef.

Σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου, σημειώνεται ότι στην τοποθέτησή του, ο δρ Ιωαννίδης επεσήμανε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσω περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, όπως το επιτυχημένο πρότυπο της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στον άμεσο αντίκτυπο που παρατηρήθηκε στην Κύπρο από την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία, αφού περισσότεροι από 1.600 Σύροι απέσυραν από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα την αίτησή τους για παραχώρηση διεθνούς προστασίας ή παραιτήθηκαν από το καθεστώς που τους είχε παραχωρηθεί, ενώ ήδη περισσότεροι από 1.000 έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας, γιατί ο μεγαλύτερος αριθμός αλλοδαπών που έχει υποβάλει αίτηση για διεθνή προστασία προέρχεται από τη Συρία» τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υφυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία με έμφαση στο θέμα των επιστροφών Σύρων υπηκόων στην πατρίδα τους. Οι δύο αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν την αγαστή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2025, ο Υφυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκε ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Κατά τις συναντήσεις του, ο Υφυπουργός συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνο Πολυκάρπου, και τον Διευθυντή του Γραφείου του, Λάμπρο Καούλλα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE