Οι δύο διαπραγματευτές οι οποίοι όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ θα συνεχίσουν τη συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα, συζήτησαν και άλλα ενδεχόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στη βάση των οκτώ σημείων που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ.
Η δυστοκία που παρατηρείται ακόμα και για την εξεύρεση συμφωνίας στη βάση των ΜΟΕ, δεν επιτρέπει μια χαραμάδα αισιοδοξίας έστω, για το τι θα ακολουθήσει στη διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης, με τον Αντόνιο Γκουτέρες, να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, σε ότι αφορά τις προθέσεις του και πως ο ίδιος θα κινηθεί ενώπιον των συμμετεχόντων.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, έχοντας τα βλέμματα στραμμένα προς τα ΗΕ τα οποία δεν έχουν συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναμένει ενημέρωση και για τις επαφές της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, στην Άγκυρα.
Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία εκφράζει φόβους για το αποτέλεσμα της συνάντησης και όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στο ΣΙΓΜΑ, «το ζήτημα είναι πώς θα βγούμε από τη Γενεύη» υπογραμμίζοντας ότι αυτό, είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πως θα πρέπει η ε/κ πλευρά να τύχει ενημέρωσης από τα ΗΕ για τις προθέσεις τους και στη συνέχεια, το εθνικό συμβούλιο θα πρέπει «να βάλει ένα περίγραμμα για το τι θέλουμε, για να αποφύγουμε τις όποιες δυσάρεστες εκπλήξεις»
Το δεδομένο το οποίο υπάρχει ωστόσο, είναι πως τα ΗΕ δεν θέλουν να οδηγηθεί το κυπριακό στα βράχια, που αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στη Γενεύη, το αποτέλεσμα ενός ναυαγίου, είναι απομακρυσμένο. Άγνωστο παραμένει το πώς θα γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που η Τουρκική πλευρά θα πάει στην Ελβετία, με τις απαράδεκτες θέσεις, της λύσης δύο κρατών. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα, Άγκυρα και ψευδοκράτος δηλώνουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση, εκτός από τα δύο κράτη.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αν και έχει ζητήσει από τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν και οι ίδιες απόψεις και ιδέες, έτσι ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός ενόψει της διευρυμένης συνάντησης, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεξεργάζεται πακέτο προτάσεων, οι οποίες στόχο έχουν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία της Γενεύης, για επανέναρξη των συνομιλιών.
Απειλές εκ μέρους της Άγκυρας για το φυσικό αέριο
Οι πρόσφατες συμφωνίες στις οποίες προχώρησε η Λευκωσία με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο της Άγκυρας, όσο και του ψευδοκράτους. Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας υποστηρίζουν ότι η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου για το φυσικό αέριο είναι «άκυρη», ισχυριζόμενες ότι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και βλάπτει την αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ίδιες πηγές κατηγορούν την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «δημιουργεί τετελεσμένα» και «σφετερίζεται τα δικαιώματα» του ψευδοκράτους. Επισημαίνουν ότι, όπως και άλλες συμφωνίες στις οποίες δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος το ψευδοκράτος, έτσι και αυτή «αγνοεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων» και συνεπώς δεν έχει καμία ισχύ.
Από την πλευρά του, το τουρκικό ΥΠΑΜ διαμηνύει ότι η Τουρκία «δεν θα διστάσει» να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της ως εγγυήτρια χώρα απέναντι σε ενέργειες που, όπως υποστηρίζει, «απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και τη σταθερότητα στο νησί».