Δεν ήταν οποιαδήποτε αράχνη, αλλά το "Dolomedes plantarius", ένα ημι-υδρόβιο είδος που μπορεί να υπερβεί το μέγεθος της παλάμης ενός χεριού και είναι ικανό να κινείται πάνω από το νερό σαν να επιπλέει. Αυτό που πριν από μερικά χρόνια ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια να σωθεί ένα απειλούμενο είδος, σήμερα είναι ένα παράδειγμα επιτυχίας στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Αλλά, για εκείνους που πάσχουν από αραχνοφοβία, αυτά τα νέα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εφιάλτη.
Ο γίγαντας που περπατά στο νερό
Το "Dolomedes plantarius", κοινώς γνωστό ως αράχνη βάλτου ή αράχνη balsa, είναι ένα μοναδικό είδος. Αναγνωρίσιμη από το σοκολατί σώμα με ρίγες στα πλάγια, αυτή η αράχνη δεν είναι μόνο μεγάλη και μπορεί να φτάσει τα 7 εκατοστά χωρίς να περιλαμβάνει τα πόδια της, αλλά έχει μια εκπληκτική ικανότητα: περπατά και κυνηγάει στο νερό. Χρησιμοποιεί τα μακριά πόδια της για να κινηθεί στην επιφάνεια και να συλλάβει μικρά υδρόβια θηράματα όπως έντομα, γυρίνους και ακόμη και μικρά ψάρια.
Πριν από δεκαπέντε χρόνια, το είδος αυτό βρισκόταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω της καταστροφής του φυσικού του οικοτόπου, των υγροτόπων. Η αποστράγγιση αυτών των χώρων για τη γεωργία ή την αστικοποίηση είχε μειώσει δραστικά τις πιθανότητες επιβίωσής τους.
Το σχέδιο που άλλαξε τη μοίρα του είδους
Για να αντιστραφεί η παρακμή του, μια ομάδα ερευνητών από τον ζωολογικό κήπο του Τσέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) σχεδίασαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα διατήρησης. Εξέθρεψαν χιλιάδες νεαρές αράχνες σε αιχμαλωσία, ταΐζοντάς τις με το χέρι μικρές μύγες μέχρι να φτάσουν σε κατάλληλο μέγεθος για να απελευθερωθούν σε αποκατεστημένους υγρότοπους. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο βοήθησε στην ανασύσταση του πληθυσμού των πρώην εδαφών τους, αλλά και στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας σε πολλές περιοχές.
Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκτιμώμενο πληθυσμό 10.000 θηλυκών αναπαραγωγής, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της RSPB. Αυτή η επιτυχία έχει εμπνεύσει παρόμοια έργα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.
Ενώ η άνοδος αυτών των αραχνών μπορεί να είναι εκφοβιστική για πολλούς, ο ρόλος τους στα οικοσυστήματα είναι ζωτικής σημασίας. Το "Dolomedes plantarius" βοηθά στη ρύθμιση των πληθυσμών υδρόβιων εντόμων και διατηρεί την ισορροπία σε υγρά περιβάλλοντα. Επιπλέον, η παρουσία τους αποτελεί δείκτη της καλής υγείας των υγροτόπων, των ζωτικών οικοσυστημάτων για τη βιοποικιλότητα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτές οι αράχνες δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς είναι ντροπαλές και αποφεύγουν την επαφή με τους ανθρώπους. Επίσης, είναι απίθανο να τα βρείτε έξω από το φυσικό τους περιβάλλον.
Ένα πρότυπο για την ευρωπαϊκή προστασία
Η περίπτωση του "Dolomedes plantarius" είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς η ενεργός διατήρηση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η αποκατάσταση των υγροτόπων, σε συνδυασμό με την επανεισαγωγή βασικών ειδών, όχι μόνο ωφελεί την τοπική βιοποικιλότητα, αλλά έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου.
Το ερώτημα τώρα είναι αν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των υγροτόπων και των αυτόχθονων ειδών τους. Η επιτυχία αυτής της γιγαντιαίας αράχνης μας υπενθυμίζει ότι, ακόμη και στα πιο δύσκολα σενάρια, είναι δυνατόν να αντιστραφεί η ζημιά που προκαλείται από τον άνθρωπο στο περιβάλλον.
ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr