Η ενεργοποίηση της «σκοτεινής λειτουργίας» (dark mode) για ιστότοπους και εφαρμογές προκαλεί ταχύτερη αποστράγγιση των μπαταριών των smartphone, διαπίστωσαν ερευνητές, παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Εκατοντάδες εφαρμογές έχουν εισαγάγει μια πιο dark έκδοση των προϊόντων τους, η οποία μειώνει τα χρώματα ή προσθέτει ένα μαύρο φόντο σε σύγκριση με την αρχική «ανοιχτή λειτουργία». Η Apple και η Google προσφέρουν αμφότερες μια σκοτεινή λειτουργία για τα λειτουργικά τους συστήματα Android και iOS για smartphone, ενώ το X έχει καταστήσει τη σκοτεινή λειτουργία του ως προεπιλεγμένη από τότε που ανέλαβε ο Έλον Μασκ. Η λογική πίσω από αυτήν την λειτουργία δεν έχει να κάνει βέβαια με την κατανάλωση της μπαταρίας αλλά με την λιγότερη φωτεινότητα που μπορεί να προτιμάει ο χρήστης αν για παράδειγμα χρησιμοποιεί το κινητό τις βραδινές ώρες ή σε χώρους που δεν έχει φως.
Τι ισχύει τελικά με την λειτουργία dark mode στα smartphone
Ενώ παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η μετάβαση στη χρήση σκούρων φόντων μπορεί να εξοικονομήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός gadget, μια νέα μελέτη του BBC διαπίστωσε ότι αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες smartphone συνήθως εξαντλούν τις μπαταρίες τους πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν οι χρήστες μεταβαίνουν σε σκοτεινή λειτουργία, το 80% των ανθρώπων προχωρούν σε αύξηση της φωτεινότητας της συσκευής τους, αυξάνοντας τη χρήση ενέργειας.
Ο Zak Datson, ειδικός τεχνολογίας στο BBC, δήλωσε: «Ορισμένες από τις πιο κοινές συστάσεις βιωσιμότητας είναι υπερβολικά απλουστευτικές, σε σημείο που πολλές από αυτές απλώς δεν λειτουργούν με τον τρόπο που προορίζονται - ή, στην περίπτωση της σκοτεινής λειτουργίας, καταλήγουν να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια».
Πολλά σύγχρονα smartphones διαθέτουν οθόνη OLED. Όταν αυτές οι συσκευές εμφανίζουν ένα καθαρά μαύρο στοιχείο στην οθόνη, τα pixel απενεργοποιούνται, γεγονός που θα πρέπει να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, αναφέρει η Telegraph.
Μια μελέτη του 2021 από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου Purdue διαπίστωσε ότι αν ένα τηλέφωνο ήταν ρυθμισμένο σε πλήρη φωτεινότητα, τότε θα χρησιμοποιούσε περίπου 42% λιγότερη ενέργεια όταν αρκετές δημοφιλείς εφαρμογές της Google ήταν ρυθμισμένες σε σκοτεινή λειτουργία. Εάν το τηλέφωνο ήταν σε φωτεινότητα 50%, η σκοτεινή λειτουργία θα χρησιμοποιούσε 9% λιγότερη ενέργεια. Μια ανάλυση του 2018 από μηχανικούς της Google, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε πτώση 63% στη χρήση ενέργειας από ένα τηλέφωνο OLED σε σκοτεινή λειτουργία. Ωστόσο, αυτές οι δοκιμές απέτυχαν να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες θα αντιδρούσαν στη σκοτεινή λειτουργία.
Πώς οι ρυθμίσεις φωτεινότητας εξαντλούν την μπαταρία
Όταν το BBC ζήτησε από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη του να επιλέξουν το προτιμώμενο επίπεδο φωτεινότητας για μια εφαρμογή, η οποία προσφέρει ένα ανοιχτό ή ένα σκούρο φόντο, οκτώ στους 10 συμμετέχοντες αύξησαν τις ρυθμίσεις φωτεινότητας όταν χρησιμοποιούσαν τη σκοτεινή λειτουργία.
Ως αποτέλεσμα, τα smartphones κατανάλωναν περισσότερη ενέργεια στη σκοτεινή λειτουργία σε σύγκριση με την περίπτωση που η εφαρμογή είχε παραμείνει στη φωτεινή λειτουργία και η φωτεινότητα είχε παραμείνει ανέγγιχτη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο καλύτερος τρόπος εξοικονόμησης μπαταρίας σε ένα smartphone ήταν να χαμηλώνει κανείς τη φωτεινότητα του κινητού τηλεφώνου όσο το δυνατόν λιγότερο, γεγονός που θα κατανάλωνε περίπου τη μισή μπαταρία σε σύγκριση με ένα τηλέφωνο σε πλήρη φωτεινότητα.