Πρόσθεσε πως σκοπός του Προέδρου είναι να εντατικοποιήσει την πίεση προς την Τουρκία, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια προβάλλει στην έρευνα και στις ανασκαφές που γίνονται και να δοθεί πρόσβαση σε στοιχεία και αρχεία του τουρκικού στρατού, τα οποία θα βοηθήσουν στον αγώνα που δίνουμε για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.
Στον επικήδειο λόγο της σήμερα στην κηδεία των θυμάτων της τουρκικής εισβολής του 1974 Μαρίτσας και Νίκου Δράκου, μητέρας και υιού, και του Γιώργου Δράκου, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τσέρι, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι ο αγώνας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση, συνέπεια και αποφασιστικότητα, μέχρι την ημέρα που θα διακριβώσουμε την τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου. «Και αυτό αποτελεί χρέος μας σε όλες τις οικογένειες, των οποίων η πληγή παραμένει για τόσες δεκαετίες ανοικτή», ανέφερε.
Η κ. Αριστοτέλους αναφέρθηκε στην τραγική ιστορία της μητέρας Μαρίτσας και των δύο γιών της, Νίκου, 13 ετων και Γιώργου, 16 ετών τότε, από τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας που στις 20 Ιουλίου 1974 προσπάθησαν να διαφύγουν, αλλά περικυκλώθηκαν από Τούρκους στρατιώτες κι εκτελέστηκαν κοντά στο χωριό Φτερίχα.
Ο πατέρας Χρίστος γλίτωσε από θαύμα αφού συνελήφθη, κρατήθηκε αιχμάλωτος και στη συνέχεια απελευθερώθηκε, ενώ τους είχε δει νεκρούς.
Η Άννα Αριστοτέλους είπε ότι ο Χρίστος μαζί με τον γιο του Σάββα, που το 1974 υπηρετούσε στο 251 Τάγμα Πεζικού, έζησαν στην προσφυγιά με το βάρος του ξεκληρισμού ολόκληρης της οικογένειας τους. Ο Χριστος Δράκος πέθανε πριν 5 χρόνια.
Τα οστά της Μαρίτσας και του Νίκου εντοπίστηκαν στην περιοχή του χωριού Φτέριχα και ταυτοποιήθηκαν στις 27.10.2017, δεν ταυτοποιήθηκαν όμως του Γιώργου, συνέχισε. «Ο Χρίστος Δράκος έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια με αυτό τον καημό». Να ταυτοποιηθούν τα οστά και του δεύτερου γιου του, του Γιώργου, ώστε να θάψει τη σύζυγο και τα δυο του παιδιά μαζί, όπως σημείωσε
«Σήμερα, η γη της πατρίδας μας ανοίγει για να τους υποδεχθεί. Μαζί τους θα αναπαυθεί και ένα μικρό μέρος από τα λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον Γιώργο, με επιθυμία του αδελφού του Σάββα, έστω και αν δεν έγινε κατορθωτή η ταυτοποίηση τους λόγω του γεγονότος ότι εκτέθηκαν στις καιρικές συνθήκες, αλλά βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με της μητέρας του Μαρίτσας και του αδελφού του Νίκου», ανέφερε.
Η ηρωική αυτή οικογένεια που τόσο άδικα χωρίστηκε και που δοκιμάστηκε όσο λίγες, αξίζει να αναπαυθεί ενωμένη στην αιωνιότητα ανέφερε η κ. Αριστοτέλους λέγοντας ότι η σημερινή ημέρα δεν σβήνει τον πόνο, αλλά κλείνει έναν ανοιχτό κύκλο θλίψης και αναμονής, για τον Σάββα, τον αδελφό τους, και για όλη την οικογένεια.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ