Στον δρόμο προς τις βουλευτικές - Οι προκλήσεις και η «επανασύνδεση» κομμάτων με τη βάση

Στον δρόμο προς τις βουλευτικές - Οι προκλήσεις και η «επανασύνδεση» κομμάτων με τη βάση

Σε τροχιά βουλευτικών εκλογών εισέρχονται δειλά-δειλά τα κόμματα, τα οποία αφού ξεπέρασαν το σοκ των διπλών εκλογών του Ιουνίου του 2024, προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, κοιτάζοντας μπροστά και ευελπιστώντας ότι εκείνο που βίωσαν τον περασμένο Ιούνιο, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Αυτό βεβαίως,εξαρτάται από τις ίδιες τις ηγεσίες των κομμάτων, εάν δηλαδή πήραν τα μηνύματα των καιρών και κυρίως τα μηνύματα των ψηφοφόρων, που όλο και περισσότερο γυρίζουν την πλάτη σε πολιτικούς και πολιτικές, οι οποίες αποτυγχάνουν να αγγίξουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον μέσο ψηφοφόρο.

Οι βουλευτικές εκλογές που θα έχουμε τον Μάιο του 2026 κρύβουν έναν άγνωστο «Χ» που δεν είναι άλλος από τα κόμματα που θα εμφανιστούν στο μεσοδιάστημα και βρίσκονται στον προθάλαμο για να εισέλθουν στον πολιτικό στίβο. Κόμματα, που εάν και εφόσον ριχθούν στη μάχη των βουλευτικών εκλογών του 2026, αναμένεται να επηρεάσουν τόσο την αριστερά, όσο και τον κεντρώο χώρο.

Είναι για αυτό, που κάποιες ηγεσίες κομμάτων όσες ασκήσεις επί χάρτου και αν κάνουν στο παρόν στάδιο, σκοντάφτουν στο ερώτημα κατά πόσο θα αλλάξει ο κομματικός χάρτης και πόσο και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει το καθένα.

Ένα από τα κεφαλαιώδη ερωτήματα είναι κατά πόσο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θα είναι επικεφαλής κόμματος, θα κατέλθει δηλαδή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και ποια ονόματα θα στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος που θα προκύψει. Υπάρχουν προσωπικότητες και νυν βουλευτές που ήδη ετοιμάζονται να βρεθούν στο πλευρό του τέως Γενικού Ελεγκτή ο οποίος προς το παρών, κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Στις βουλευτικές εκλογές θα λάβει μέρος για πρώτη φορά και το Volt και ο Ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, με το «Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα».

Το ΕΛΑΜ το οποίο αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές του 2024, με ποσοστό 11.19%  φαίνεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις ενόψει βουλευτικών εκλογών με ονόματα τα οποία αναμένεται ίσως να προσχωρήσουν στο κόμμα, προερχόμενα από τον ΔΗΣΥ, όπως ο πρώην Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλλάς.

Νομοσχέδια που θα φέρουν αλλαγές στον εκλογικό χάρτη

Αν και στη δημόσια σφαίρα έπαψε να συζητείται το «φαινόμενο» Φειδίας όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν κυρίως οι πολιτικοί αναλυτές, την ίδια ώρα ενώ τα κόμματα ψάχνουν ονόματα για να  συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια, δεν αποκλείεται να δούμε στην πορεία να εμφανίζονται και άτομα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πολιτική, τύπου Φειδία, αλλά έχουν πίσω τους χιλιάδες ακόλουθους στα Social media, τα οποία στη σημερινή εποχή, είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

Οι αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στον εκλογικό νόμο με τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών της βουλής, αναμένεται να αλλάξουν τον εκλογικό χάρτη, με δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2026. Στην περίπτωση αυτή, το εκλογικό σώμα θα αυξηθεί πέραν των 90 χιλιάδων.

Το δικαίωμα ψήφου στους 17χρονους, η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και το δικαίωμα στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες να ψηφίζουν στον τόπο καταγωγής της μητέρας τους, είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

 Το μεγαλύτερο στοίχημα για τα κόμματα, είναι η «επανασύνδεση» με τη βάση. Είναι κοινώς παραδεκτό από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, ότι η «αχίλλειος πτέρνα» των ηγεσιών, είναι το χάσμα που τους χωρίζει με τους ψηφοφόρους τους. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις ηγεσίες των κομμάτων, κινούνται σε διαφορετική σφαίρα, με αποτέλεσμα κάποια από τα κόμματα, να «χάνονται στη μετάφραση».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το αντιμετωπίζουν τα κόμματα του κεντρώου χώρου, τα οποία βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο στη συγκυβέρνηση. Εκτός από τη ΔΗΠΑ, η οποία βρίσκεται κατά γενική ομολογία σε ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, είναι εκείνα τα οποία αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό τους, λόγω ακριβώς της αδυναμίας να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους, τους λόγους για τους οποίους στηρίζουν την κυβέρνηση. Στο ΔΗΚΟ, ήδη υπάρχει τεράστιο ζήτημα ανάμεσα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, για τον τρόπο που πολιτεύεται το κόμμα, αλλά και για τις θέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το κυπριακό. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΔΗΚΟ, έχει μπει στην κούρσα των βουλευτικών εκλογών, με τις επαρχιακές επιτροπές του κόμματος να βρίσκονται σε συνεχείς διεργασίες, ενώ την ίδια στιγμή, προετοιμάζονται για το πολιτικό συνέδριο, τον ερχόμενο Μάρτιο. Δεν αποκλείεται εκεί, να τεθεί και θέμα περιορισμού των θητειών. Πηγή στο ΔΗΚΟ, μας ανέφερε πως είναι καιρός για ανανέωση προσώπων στο κόμμα, κάτι που όπως φαίνεται ενστερνίζονται αρκετά στελέχη του κόμματος. Ήδη, αυτό το ζήτημα ήταν που προκάλεσε προστριβές κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές με την υποψηφιότητα Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος εκλέγηκε για τρίτη θητεία, στην Ευρωβουλή. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι συζητήσεις με πρόσωπα που θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΟ, όπως ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας, είναι σε προχωρημένο στάδιο,

Η ΕΔΕΚ ξεκίνησε ήδη τις διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές, έχοντας έναν οδικό χάρτη, μέχρι τις βουλευτικές του 2026. Όσοι ήταν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και του πολιτικού γραφείου, τίθενται αυτόματα στη διάθεση του κόμματος, για τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Συνέδριο, τον περασμένο Νοέμβριο. Η ΕΔΕΚ διευρύνει τις Επαρχιακές Επιτροπές με άτομα τα οποία έχουν στηρίξει το κόμμα στις Ευρωεκλογές, με ονόματα τα οποία κατήλθαν ως υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκηση όπως η Βίβιαν Κανάρη, ο Νικόλας Φιλίππου, άτομα πολύ πιο νέα, που ίσως να μην είναι μέλη της ΕΔΕΚ. Ωστόσο, η ηγεσίες των Επαρχιακών Επιτροπών παραμένουν ως έχουν. Ανάμεσα στις αποφάσεις που έλαβε το συνέδριο, ήταν ο καταρτισμός των θεματικών επιτροπών, με άτομα τα οποία θα είναι επικεφαλής, με στόχο των καθορισμό πολιτικών θέσεων τις οποίες θα έχει το κόμμα, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2026.  Οι Επαρχιακές Επιτροπές του κόμματος, ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σε Λεμεσό και Πάφο, έχουν κλειδώσει ονόματα, τα οποία δεν ανήκουν στον χώρο της ΕΔΕΚ, ασπάζονται ωστόσο, τις θέσεις του κόμματος. Στη Λευκωσία αναμένεται να κατέλθει ως υποψήφιος ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΕΚ Μορφάκης Σολομωνίδης και στη Λάρνακα, ο νυν βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Αποστόλου.

Στο ΑΚΕΛ στο οποίο τα πράγματα κινούνται λίγο πιο αργά, σε σχέση  τις βουλευτικές εκλογές, το πρώτο θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, φαίνεται να είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, σε σχέση με τα ονόματα που θα εξαιρέσει από την πρόνοια του καταστατικού για τον περιορισμό των θητειών. Σύμφωνα πάντως με το σκεπτικό το οποίο κυριαρχεί ανάμεσα στην ηγεσία, θα πρέπει να εξαιρεθούν βουλευτές, οι οποίοι αποτελούν «τον πυρήνα» της πολιτικής του κόμματος, όπως οι Γιώργος Λουκαΐδης και Άριστος Δαμιανού.

Στον ΔΗΣΥ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διεργασίες για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων, με την ηγεσία του κόμματος να αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις αναφορικά με  ποσοστά, παρά μόνο αναφέρεται στον στόχο της πρωτιάς. Το κόμμα μόλις βγήκε από ένα καταστατικό  συνέδριο με αποφάσεις που θα επηρεάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, όπως η διαγραφή Υπουργών της κυβέρνησης, ή ο περιορισμός των θητειών που τίθεται σε εφαρμογή από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αν και χάνει τον μεγαλύτερο αριθμό της κοινοβουλευτικής του ομάδας, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον εν δυνάμει υποψηφίων, είναι μεγάλο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αναμένεται να προκύψει στη Λάρνακα, όπου η Αννίτα Δημητρίου θα είναι στο ψηφοδέλτιο. Ως Πρόεδρος του κόμματος δεν χρειάζεται σταυρούς προτίμησης, με αποτέλεσμα να κλειδώνει η μια έδρα και από κει και πέρα, ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης θα διεκδικήσει έδρα για δεύτερη θητεία. Μέχρι στιγμής, τα ονόματα τα οποία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο της Λάρνακας, είναι ο Ανδρέας Τταουξής η Άντρεα Μανώλη και οι δύο, δημοτικοί σύμβουλοι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΠτΔ σε συνέντευξη στην Al-Ahram: «Ευρείες προοπτικές για τις σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου και εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης»

ΠτΔ σε συνέντευξη στην Al-Ahram: «Ευρείες προοπτικές για τις σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου και εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης»

Τη σημασία των δύο νέων συμφωνιών με την Αίγυπτο για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Κρόνος και Αφροδίτη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, επισημαίνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας τη φιλοδοξία του για διεύρυνση των οριζόντων της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια.

BEST OF TOTHEMAONLINE