Διχασμένη η πολιτική ηγεσία για τη μορφή λύσης του Κυπριακού - Έντονες επιφυλάξεις ενόψει πενταμερούς διάσκεψης- Διαφωνίες και για το πλαίσιο Γκουτέρες

Διχασμένη η πολιτική ηγεσία για τη μορφή λύσης του Κυπριακού - Έντονες επιφυλάξεις ενόψει πενταμερούς διάσκεψης- Διαφωνίες και για το πλαίσιο Γκουτέρες

Στο ίδιο έργο θεατές, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της χθεσινοβραδινής συζήτησης των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, υπό το κεφάλαιο Δ’ ύστερα από εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλου Μυλωνά.

Η πολιτική ηγεσία παρουσιάστηκε διχασμένη τόσο για τη μορφή λύσης του κυπριακού, όσο και για τον σκοπό της επικείμενης άτυπης διάσκεψης, στη Γενεύη. Το θέμα με τίτλο Οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του κυπριακού προβλήματος και οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από τη στάση της Τουρκίας για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, έφερε στην επιφάνεια αυτό το οποίο γνωρίζει ο κυπριακός λαός εδώ και χρόνια, το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη ομογνωμίας, πάνω στο εθνικό μας ζήτημα.

Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ, να την απορρίπτουν, ενώ το ΔΗΚΟ στηρίζει τη ΔΔΟ, με το σωστό περιεχόμενο. Διχασμένη εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία και για τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντανά, αλλά και για το πλαίσιο Γκουτέρες, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, να καλεί από το βήμα της βουλής τον Πρόεδρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει ότι κατά την άτυπη πολυμερή διάσκεψη, θα πρέπει να διαπραγματευτεί τα εκκρεμούντα  ζητήματα σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρες, κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.     

Ανησυχία εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν σε σχέση με αναφορές που εμπεριέχει το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το κυπριακό, σημειώνοντας ότι παρότι γίνεται αναφορά σε λύσης ΔΔΟ, το ψήφισμα προτρέπει σε ,συμβιβασμό> για την εξεύρεση <κοινού εδάφους> αφήνοντας περιθώρια μετακίνησης από τις υφιστάμενες θέσεις.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της βουλής Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, ενώ σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει και θα δηλώσουν παρόντες σε κάθε προσπάθεια που οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της επιδιωκόμενης λύσης.

Ο εισηγητής του θέματος, Παύλος Μυλωνάς δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνειδητοποιεί τον κίνδυνο της επανάληψης των συνομιλιών, λέγοντας πως όταν συνηθίζεις την κατοχή, την αποδέχεσαι και συμβιβάζεσαι, προσθέτοντας ότι η μεγάλη του διαφωνία με τις πολιτικές δυνάμεις είναι στην προσπάθειά τους, την εύλογη, τη λογική, να προχωρήσουμε για να βρούμε λύση, καλλιεργήσαμε στον λαό μας την συνήθεια της κατοχής.

Επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές, ο Τατάρ

Λίγο πριν από την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τα περί κυριαρχικής ισότητας, λέγοντας πως το ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι οι κόκκινες γραμμές τους, δεν θα τις παρατήσουν ποτέ και ότι ο αγώνας των τ/κ θα συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη έγιναν κατά τη συνάντηση με τη συμπρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, ενώ αναφερόμενος στις προτάσεις για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στο άνοιγμα της Μιας Μηλιάς, λέγοντας πως η πρόταση για σημείο διέλευσης, αφορά επαγγελματικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ταξί, προσθέτοντας ότι η αμοιβαία διέλευση προϊόντων και υλικών που θα αποτελέσουν αντικείμενο εμπορίου στο πλαίσιο του κανονισμού για την πράσινη γραμμή θα αμβλύνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στον Άγιο Δομέτιο και θα αυξήσει το εμπόριο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για εφησυχασμό»

ΠτΔ: «Δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για εφησυχασμό»

Δηλώνουμε παρόντες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για εφησυχασμό.