Το ποσοστό του 3,6% διασφαλίζει τη δημοκρατική συμμετοχή στη Βουλή και περιορίζει το σχηματισμό ευκαιριακών σχηματισμών, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού απαντώντας στις επικρίσεις των μικρών κομμάτων για την πρόταση του ΑΚΕΛ για αύξηση του εκλογικού μέτρου, ως αντιπρόταση στη θέση του ΔΗΣΥ για αύξηση του μέτρου στο 5%.
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τις αγροτικές οργανώσεις και κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται το ΑΚΕΛ για προσυνεννόηση με τον ΔΗΣΥ για τον εκλογικό Νόμο, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν το ΑΚΕΛ δικαιούται ή όχι να καταθέσει αντιπρόταση σε μια πρόταση που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ και αν θα πρέπει απλώς να καταψηφίζει. “Είμαστε δεύτερης κατηγορίας κόμμα δηλαδή; Όλοι οι υπόλοιποι έχουν δικαίωμα να καταθέτουν προτάσεις και αντιπροτάσεις και εμείς είτε πρέπει να ψηφίζουμε κάτι ή να καταψηφίζουμε”, διερωτήθηκε επίσης.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως η θέση του ΑΚΕΛ είναι πως το 5% που προτείνει ο ΔΗΣΥ είναι υπερβολικό, καθώς περιορίζει τη δυνατότητα συμμετοχής στη Βουλή πολιτικών κομμάτων, ενώ το 3,6% διασφαλίζει από τη μια τη δημοκρατική συμμετοχή και από την άλλη συμβάλλει στο να υπάρχει μια μεγαλύτερη σοβαρότητα στην πολιτική ζωή του τόπου και να μην προωθεί τη δημιουργία ευκαιριακών σχηματισμών.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να επιφέρει αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής έτσι ώστε το σώμα να καταφέρει να αποκαταστήσει ένα μεγάλο μέρος της χαμένης της αξιοπιστίας. Αυτή είναι η προσπάθεια και όχι ο,τιδήποτε άλλο αναπτύσσεται από τα διάφορα μικρά πολιτικά κόμματα.
Κληθείς να σχολιάσει την επίκριση πως ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επιχειρούν να κουτσουρέψουν τη δημοκρατία, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν η δημοκρατία σημαίνει να μπαίνει κάποιος στη Βουλή με 5 χιλιάδες ψήφους.
Πρόσθεσε πως πριν την καταγραφή αυτού του ψηλού ποσοστού αποχής, κάποιος χρειαζόταν περίπου 10 χιλιάδες ψήφους για να εισέλθει στη Βουλή, τώρα έχει μειωθεί στις 5 με 5,5 χιλιάδες και η πρόταση του ΑΚΕΛ επαναφέρει τον αριθμό των ψήφων για είσοδο στη Βουλή εκεί που ήταν προηγουμένως.
Σε τοποθέτηση πως αυτό σημαίνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν να λύσουν διαφορετικά το πρόβλημα της αποχής, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως δεν συμμερίζεται καθόλου την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από πλευράς ΔΗΣΥ. “Εμείς λέμε ότι με την πρόταση που υποβάλλουμε από τη μια διασφαλίζεται η δημοκρατική συμμετοχή στο Κοινοβούλιο, και από την άλλη εξασφαλίζεται ότι δεν θα προωθούνται ευκαιριακοί σχηματισμοί, ότι θα υπάρχει μια σοβαρότητα, μια μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κομματικών σχηματισμών”, είπε.
Πρόσθεσε πως η αποχή δεν θα καταπολεμηθεί μέσα από την αύξηση του εκλογικού μέτρου αλλά μέσα από την προώθηση πολιτικών που θα κερδίζουν ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Ερωτηθείς αν με την αύξηση του εκλογικού μέτρου μπαίνει φραγμός σε ακραία κινήματα, ο κ. Κυπριανού απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως και αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά. “Μπορεί σήμερα να μην μπορούν κάποιοι να μπουν στη Βουλή, αύριο όμως με διαφορετικά δεδομένα μπορεί να έχουν τη δυνατότητα”, είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις