Μένει στο νησί η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος Κύπρου - Προσλαμβάνει στελέχη, «κτίζοντας» ομάδα

Μένει στο νησί η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος Κύπρου - Προσλαμβάνει στελέχη, «κτίζοντας» ομάδα

Μια μικρή νίκη πέτυχε αθόρυβα η Εθνική Τράπεζα καθώς κατάφερε να διασώσει τη θυγατρική της στην Κύπρο (Eθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου Ltd), την οποία υποχρεούνταν να πωλήσει, βάσει του «κορσέ» που της είχε επιβάλει, το 2015, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου στο euro2day.gr, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2024, η ΕΤΕ κάλυψε, εντός της περσινής χρονιάς, αύξηση κεφαλαίου 140 εκατ. ευρώ της ΕΤΕ Κύπρου. Τα νέα κεφάλαια χρηματοδοτούν τη μετατροπή της κυπριακής θυγατρικής σε κέντρο διεθνών εταιρικών χορηγήσεων του ομίλου. Στην παραπάνω κατεύθυνση, η ΕΤΕ Κύπρου προσλαμβάνει στελέχη, «κτίζοντας» ομάδα, η οποία θα πλαισιώσει το τμήμα διεθνών χορηγήσεων της μητρικής.

Η Εθνική στοχεύει να επιτύχει περίπου το 25% της επιδιωκόμενης φετινής πιστωτικής επέκτασης από χορηγήσεις δανείων σε ξένες επιχειρήσεις, διατηρώντας την τακτική μικρών ανοιγμάτων μέσω συμμετοχής σε κοινοπρακτικά σχήματα.

Οι χορηγήσεις θα εκταμιεύονται από την ΕΤΕ Κύπρου, η οποία θα δραστηριοποιηθεί ταυτόχρονα στη χρηματοδότηση μεγάλων κυπριακών επιχειρήσεων, δημιουργώντας τις βάσεις ώστε να επαναλανσαριστεί ως «μπουτίκ» τράπεζα στην τοπική αγορά. Πέρσι, η ΕΤΕ Κύπρου είχε συνολικά έσοδα 48 εκατ. ευρώ με προ φόρων κέρδη 31 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολούσε 129 εργαζόμενους στις 31/12/2024.

Υπενθυμίζεται ότι ως αποτέλεσμα της κρατικής βοήθειας που δέχθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση του 2025 η Eθνική Τράπεζα, υποχρεώθηκε μεταξύ άλλων με το πλάνο αναδιάρθρωσης να πωλήσει και την κυπριακή θυγατρική της. Μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες πώλησης η τότε διοίκηση ΕΤΕ συμφώνησε με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να διατηρήσει την τράπεζα, συρρικνώνοντας δραστικά τη δραστηριότητά της.

Στο παραπάνω πλαίσιο διακόπηκαν νέες δραστηριότητες σε λιανική τραπεζική, έκλεισαν καταστήματα, έφυγε προσωπικό μέσω προγραμμάτων εθελουσίας και μειώθηκαν οι χορηγήσεις.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

Στο ενεργειακό κόστος ως βασική πρόκληση για την Κυβέρνηση, στις προσπάθειες αξιοποίησης του φυσικού αερίου, καθώς και στις διεθνείς επαφές για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, αναφέρθηκε τη Μ.Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο 16ο Nicosia Economic Congress, σημειώνοντας ότι θα γίνουν συζητήσεις με την ΕΝΙ και την TOTAL ούτως ώστε πριν το τέλος Απριλίου να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου εντός του 2027.

BEST OF TOTHEMAONLINE