Φαινόμενο Nocebo: Όταν ο κατά φαντασίαν ασθενής… γίνεται πραγματικός ασθενής

Φαινόμενο Nocebo: Όταν ο κατά φαντασίαν ασθενής… γίνεται πραγματικός ασθενής

Το 1998, ένας καθηγητής λυκείου στο Τενεσί, αφού εισήλθε στο σχολείο, έκανε λόγο για μια «μυρωδιά βενζίνης» και αίσθημα ζάλης.

Λίγο αργότερα, πολλά άτομα από τους μαθητές και το προσωπικό άρχισαν να αναφέρουν συμπτώματα χημικής δηλητηρίασης. Συνολικά, 38 άνθρωποι είχαν τόσο ακραίες ενδείξεις, ώστε διανυκτέρευσαν στο νοσοκομείο. Το παράδοξο; Οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα στοιχείο μόλυνσης στο σχολείο.

Τότε, πως θα μπορούσαν να έχουν τόσο έντονες αντιδράσεις, χωρίς την έκθεση σε κάποιον υπαρκτό τοξικό παράγοντα;

Η απάντηση ακούει στο όνομα «Φαινόμενο Nocebo», όπως εξηγούν οι Cosette Saunders, Υποψήφια διδάκτωρ και Ben Colagiuri, Καθηγητής και Διευθυντής της Σχολής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, μέσα από άρθρο τους στο The Conversation.

Τι είναι το φαινόμενο nocebo;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για το φαινόμενο placebo. Συνοπτικά, μια εικονική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την υγεία κάποιου, επειδή ο ίδιος πιστεύει ότι θα τον βοηθήσει. Το φαινόμενο nocebo είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Δηλαδή, όταν κάποιος περιμένει ένα αρνητικό αποτέλεσμα από μια αβλαβή θεραπεία ή κατάσταση, αυτή η πεποίθηση του χειροτερεύει την υγεία. Αντίστοιχα, το προσωπικό και οι μαθητές πίστευαν ότι είχαν εκτεθεί σε διαρροή τοξικού αερίου και περίμεναν τα ανάλογα συμπτώματα. Αυτές οι αρνητικές προσδοκίες τους προκάλεσαν αδιαθεσία, παρόλο που δεν υπήρχε, τελικά, διαρροή.

 

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Πάμε σε νέα πενταμερή χωρίς κοινή βάση- Ο τουρκικός εκβιασμός σε πλήρη εξέλιξη

Κυπριακό: Πάμε σε νέα πενταμερή χωρίς κοινή βάση- Ο τουρκικός εκβιασμός σε πλήρη εξέλιξη

Η πενταμερής που προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου, δεν προοιωνίζεται θετική προοπτική με ουσία., αντιθέτως ως ένα ακόμη επεισόδιο στη μακρά σειρά των προσπαθειών που εκφυλίζονται, πριν καν ξεκινήσουν. Και η ευθύνη για αυτό, δεν βαραίνει «αμφότερες τις πλευρές», όπως συχνά ακούγεται από ξένους διπλωμάτες. Βαραίνει συγκεκριμένα την τουρκική πλευρά και τον κατοχικό ηγέτη, ως το φερέφωνο της Άγκυρας.

BEST OF TOTHEMAONLINE