Πώς επηρεάζεται η διατροφή μας από την αλλαγή ώρας; Η «παγίδα» των φρούτων και οι…υγρές θερμίδες

Πώς επηρεάζεται η διατροφή μας από την αλλαγή ώρας; Η «παγίδα» των φρούτων και οι…υγρές θερμίδες

Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα ρολόγια μας αύριο, την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, που φέτος είναι στις 30 του μήνα.

Τα ρολόγια θα ρυθμιστούν μία ώρα μπροστά για την αλλαγή της ώρας σε θερινή και αυτό έχει ως σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας όμως, δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην ενέργεια αλλά και στη διατροφή μας.

Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, Πάνος Πλατρίτης μιλώντας στο ThemaOnline, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους η αλλαγή της ώρας και κατ’ επέκταση η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τη διατροφή μας.

«Το σκοτάδι αλλά και το φως, επηρεάζουν κάποιες ορμόνες. Μία εξ’ αυτών είναι η μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου. Για τις συγκεκριμένες ορμόνες, οι έρευνες έδειξαν ότι όταν κοιμόμαστε επαρκώς ή πάμε νωρίς για ύπνο, η επάρκεια ύπνου βοηθά στο να τρώμε λιγότερο», είπε χαρακτηριστικά.

«Μεγαλώνει η μέρα και ανεβαίνει και η θερμοκρασία. Η ώρα τυχαίνει να αλλάζει τη περίοδο που μπαίνουμε σιγά σιγά άνοιξη προς καλοκαίρι. Αυτό μας προκαλεί να τρώμε περισσότερες θερμίδες υπό την έννοια του ότι καταναλώνουμε κυρίως υγρές θερμίδες από χυμούς, κοκτέιλ, αλκοολούχα ποτά, γρανίτες κτλ. Αυτά συνάδουν με περιττές θερμίδες αλλά και περισσότερες εξόδους λόγω του καλού καιρού. Παράλληλα, αφού είναι περισσότερες και οι ώρες με ηλιοφάνεια, καταναλώνουμε και περισσότερα γεύματα. Κάποιος που ξυπνά έτσι κι αλλιώς πρωί, η δουλειά του δεν θα αλλάξει ωράριο, θα έχει και περισσότερες ώρες όμως πριν νυχτώσει. Άρα θα φάει περισσότερα γεύματα και κυρίως σνακς. Θα κάνει περισσότερα ενδιάμεσα γεύματα και αυτό σημαίνει περίσσιες θερμίδες», εξήγησε.  

Η «παγίδα» των φρούτων

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Πλατρίτης, αναφέρθηκε στα φρούτα, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να «πέσουμε στην παγίδα» τους.

«Πρέπει να υπάρχει μέτρο. Για παράδειγμα με το καρπούζι, δεν θα το φάμε όλο επειδή μας αρέσει και είναι δροσερό. Σε φρούτα που μπορεί να γίνει υπερκατανάλωση όπως για παράδειγμα το σταφύλι, το καρπούζι, το πεπόνι και τα φραγκόσυκα (παπουτσόσυκα) πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο, ενώ το μήλο ή το αχλάδι μπορούν να «κόψουν» περισσότερο την όρεξη γιατί δεν είναι τόσο δροσερά φρούτα», σημείωσε ο διαιτολόγος.

Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε ότι «κάποια φρούτα μπορεί να είναι θρεπτικά αλλά μπορεί να γίνουν παγίδα ανάλογα με την ποσότητα. Στα μαλακά φρούτα δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα το αίσθημα του κορεσμού όπως τα σύκα, οι μπανάνες, τα σταφύλια, το καρπούζι γιατί δεν κουράζεται η σιαγόνα μας για να πούμε στοπ, όπως συμβαίνει στα μήλα, στα αχλάδια και το πορτοκάλι. Έτσι καταλήγουμε να κάνουμε υπερκατανάλωση»

Τι ορίζεται ως «υγιεινό»

Για να πούμε ότι κάτι είναι «υγιεινό» καθορίζεται από τρεις παράγοντες.

«Από την ποικιλία τροφών, το μέτρο και την ισορροπία. Κάτι θεωρείται υγιεινό εάν το είδος της τροφής εξ’ ορισμού είναι υγιεινό αλλά παίζει ρόλο και η ποσότητα», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Εν αναμονή του διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ- Χαμηλές προσδοκίες για τα ΜΟΕ που αποφασίστηκαν στη Γενεύη

Κυπριακό: Εν αναμονή του διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ- Χαμηλές προσδοκίες για τα ΜΟΕ που αποφασίστηκαν στη Γενεύη

Την Τετάρτη 2 Απριλίου αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα υπάρξει κάποιο αποτελέσματα από την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Ερσίν Τατάρ και εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις της τ/κ πλευράς, σε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, της Γενεύης.

BEST OF TOTHEMAONLINE