Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα καταδείξει κατά πόσο η τ/κ πλευρά, ο ίδιος ο Ερσίν Τατάρ, προτίθεται να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν κατά την άτυπη πενταμερή, στην υλοποίηση δηλαδή των έξι μέτρων, μέχρι τον Ιούλιο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση.
Ανάμεσα στα μέτρα, είναι η διάνοιξη τεσσάρων σημείων διέλευσης που περιλαμβάνουν το Πυρόι και τα Κόκκινα, με τις γνωστές θέσεις του Ερσίν Τατάρ πριν από τη Γενεύη, ο οποίος ήταν κάθετα αντίθετος. Τα υπόλοιπα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αφορούν στη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία, τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου εντός της νεκρής ζώνης, τις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν για τα δύο νέα προγράμματα αποναρκοθέτησης και αποκατάστασης κοιμητηρίων.
Έρχεται η προσωπική απεσταλμένη
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι προσέρχεται στη συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη, με έναν και μοναδικό στόχο, να υπάρξουν αποτελέσματα, είτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είτε άλλα αποτελέσματα που εξυπηρετούν ένα και μοναδικό στόχο, την επίλυση του κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ερώτηση αν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνάντηση με τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως τα μέρη έχουν αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις έναντι του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπενθυμίζοντας ότι τα αποτελέσματα της Γενεύης ήταν μια συζήτηση για να δούμε αν μπορούν να προχωρήσουν κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης, που ενδεχομένως αυτή τη βδομάδα να έχουμε ανακοινώσεις και το επόμενο είναι η συνάντηση στα τέλη Ιουλίου, στη Γενεύη.
Τα «εμπάργκο» του Τατάρ
Λίγες ώρες πριν από το πρώτο τετ-α-τετ του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ, ο κατοχικός ηγέτης δείχνει τις προθέσεις του και πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, κάνοντας αναφορά σε δήθεν απομόνωση των Τ/κ και στα λεγόμενα εμπάργκο εις βάρος τους.
Ο Τατάρ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη στήριξη που παρείχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στη Γενεύη, λέγοντας πως συνεχίζεται με αποφασιστικότητα η πολιτική της λύσης δύο κρατών.
Στο ίδιο μοτίβο ο Γκιουλέρ
«Υπενθυμίζουμε ότι είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε έχοντας ως γνώμονα το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Σε ομιλία του στη Διοίκηση του Αμφίβιου Σώματος στο Τσανάκαλε, ο Τούρκος Υπουργός είπε «εκφράζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι λαμβάνουμε το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη ως βάση για την επίλυση των κρίσεων και των προβλημάτων μεταξύ των χωρών», προσθέτοντας πως «μάλιστα, μέσα στα πλαίσια αυτών των αρχών προσεγγίζουμε και την επίλυση των προβλημάτων με τη γειτονική μας Ελλάδας και κάνουμε σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων μας».
Υποστήριξε ότι «κατά καιρούς, γινόμαστε μάρτυρες της επίδειξης ρητορικών και συμπεριφορών από ορισμένους Έλληνες αξιωματούχους που θα μπορούσαν να σαμποτάρουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε (αποδεχτούμε) ποτέ αυτές τις προκλητικές προσεγγίσεις. Πιστεύουμε ότι μια ειλικρινής στάση προσανατολισμένη στη λύση θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χωρών μας».
«Πάλι κατά τον ίδιο τρόπο, γινόμαστε μάρτυρες του γεγονότος ότι ορισμένοι από τους συνομιλητές μας εκφράζουν ακατάπαυστα και χωρίς να κουράζονται ρητορικές που έχουν μείνει 50 χρόνια πίσω και είναι ξεπερασμένες για την Κύπρο, οι οποίες δεν συνάδουν με τις ιστορικές και υφιστάμενες πραγματικότητες», ισχυρίστηκε.
«Καλούμε τους συνομιλητές μας να προσεγγίσουν πλέον το θέμα με έναν λογικό και έλλογο τρόπο, που να είναι προσανατολισμένος στη λύση», είπε.
«Υπενθυμίζουμε ανοιχτά για άλλη μια φορά στους ίδιους ότι η μοναδική και οριστική λύση, όπως έχει αρχίσει να εκφράζεται κι ανοιχτά στη διεθνή κοινή γνώμη, θα πρέπει να βασίζεται στην πραγματικότητα του γεγονότος ότι στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί».