Οι «αυτιστικές» συμπεριφορές που κάνουμε όλοι και γιατί δεν πρέπει να τις σταματήσουμε – Ανακαλύψτε το stimming

Οι «αυτιστικές» συμπεριφορές που κάνουμε όλοι και γιατί δεν πρέπει να τις σταματήσουμε – Ανακαλύψτε το stimming

Η αυτοδιέγερση (stimming)- η συντομογραφία της «αυτοδιεγερτικής συμπεριφοράς» – είναι κάθε μορφή ενέργειας του ατόμου που αποσκοπεί στη διέγερση των αισθήσεών του και παρατηρείται συνήθως στα άτομα που εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ήχους ή άλλες πράξεις και θεωρούνται συνήθως στην ιατρική βιβλιογραφία ως μέρος της «άκαμπτης και επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς».

Τι είναι το stimming

Η λέξη προέρχεται από το αγγλικό self-stimulatory behavior (αυτο-διεγερτική συμπεριφορά) και στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως αυτοδιέγερση ή αυτο-διεγερτική συμπεριφορά. Αναφέρεται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ήχους ή συμπεριφορές που χρησιμοποιούν άτομα (ιδιαίτερα άτομα στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και άτομα με ΔΕΠΥ ή άλλες νευροαναπτυξιακές διαφορές) για να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, να αντιμετωπίσουν το άγχος ή να συγκεντρωθούν. Μερικά παραδείγματα stimming περιλαμβάνουν:

  • Το κούνημα των χεριών ή των δακτύλων
  • Το κούνημα του σώματος ή των ποδιών
  • Το παιχνίδι με αντικείμενα (π.χ. στριφογύρισμα ενός στυλό)
  • Την ηχώ λέξεων ή ήχων
  • Την επανάληψη συγκεκριμένων φράσεων

Αν και το stimming δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι έντονο ή να εμποδίζει την καθημερινή λειτουργία, οπότε μπορεί να απαιτεί υποστήριξη ή διαχείριση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΕΔΕΚ: Μυριάνθους και Χαννίδης ζητούν το μητρώο των μελών του κόμματος

ΕΔΕΚ: Μυριάνθους και Χαννίδης ζητούν το μητρώο των μελών του κόμματος

Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα στην ΕΔΕΚ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθούν την 1η Ιουνίου.