Μίλησε για όλα ο ΠτΔ: Όσα αποκάλυψε για το Κυπριακό μέχρι και το «Ηλέκτρα»
Στο Κυπριακό, στην Ενέργεια και στην Οικονομία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του σήμερα.
Χάρη στις υψηλότερες τιμές του καφέ εδώ και δεκαετίες, αγρότες με συγκεκριμένα εκτάρια στα κεντρικά υψίπεδα του Βιετνάμ, βλέπουν φέτος η τύχη να είναιμε το μέρος τους, αφού πέρυσι υπέστησαν μια κακή συγκομιδή λόγω ξηρασίας. Οι υψηλές τιμές υπεραντιστάθμισαν τη μικρότερη σοδειά, μετατρέποντας τον καφέ τους σε μια μορφή… νομίσματος. Αποθηκεύουν τον καφέ και πωλούν μόνο μικρές ποσότητες όποτε χρειάζονται χρήματα, όπως ακριβώς όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ.
Οι τιμές του καφέ έχουν αυξηθεί κατά το τελευταίο έτος, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες πλήττουν τις συγκομιδές στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, τους δύο μεγαλύτερους καφεπαραγωγούς στον κόσμο. Το Βιετνάμ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ποικιλίας Robusta στον κόσμο, που συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή στιγμιαίου καφέ αλλά και espresso blends, λόγω της έντονης γεύσης και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη.
Τα παγκόσμια αποθέματα προβλέπεται να κλείσουν τη σεζόν σε χαμηλό 25 ετών, σε μια ένδειξη ότι η προσφορά δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση
Η εκτίναξη του κόστους έχει συμπιέσει τόσο τις εταιρείες επεξεργασίας όσο και τους καταναλωτές, αλλά εν μέσω της αναστάτωσης της αγοράς, οι προοπτικές για τους καφεπαραγωγούς βελτιώνονται συνεχώς.
«Ο καφές όχι μόνο έχει προσφέρει στους αγρότες ένα σταθερό εισόδημα, αλλά έχει επίσης βελτιώσει δραματικά και διαχρονικά την ποιότητα ζωής τους», εξήγησε στο Bloomberg, ο Trinh Duc Minh, πρόεδρος της Ένωσης Καφέ Buon Ma Thuot, που αποτελεί βασικό στυλοβάτη της βιομηχανίας από το 1979. Οι άνθρωποι μπορούν τώρα «να αντέξουν οικονομικά καλύτερη εκπαίδευση και ευκαιρίες για τα παιδιά τους», πρόσθεσε.
Καθώς η παγκόσμια κατανάλωση καφέ αυξάνεται, η ζήτηση για την Robusta είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις αναδυόμενες ασιατικές αγορές, την ίδια στιγμή που παρατηρείται μια στροφή στον στιγμιαίο καφέ. Ακόμη κι έτσι, όμως, η κατάσταση δεν βελτιώνεται από τη μια μέρα στην άλλη για τους καφεκαλλιεργητές.
Πολλοί είναι οι λάτρεις του καφέ που προτιμούν τα πιο απαλά χαρακτηριστικά της ποικιλίας Arabica ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη Robusta σήμερα διαπραγματεύονται σήμερα πάνω από 4.000 δολάρια τον τόνο, για χρόνια διαπραγματεύονταν πιο κοντά στα 2.000 δολάρια.
Ορισμένοι μάλιστα αγρότες είχαν εγκαταλείψει τις καλλιέργειες του καφέ για να προτιμήσουν πιο επικερδείς καλλιέργειες φρούτων, την ίδια στιγμή που η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη μεταβλητότητα των συγκομιδών.
«Στα Starbucks, εξακολουθούν να αναφέρουν ότι μόνο ο Αrabica είναι καφές», διευκρίνισε ο Le Duc Huy, πρόεδρος της Simexco Daklak Ltd., μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες καφέ του Βιετνάμ, σχετικά με τις τάσεις που παρατηρούνται στην παγκόσμια αγορά. «Πριν από δέκα χρόνια όλοι το πίστευαν αυτό και είχαν την πεποίθηση ότι η Robusta δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει σε κάποια κομμάτια την Arabica».
Η Simexco υποστηρίζει πως συνεργάζεται με 40.000 αγρότες που καλύπτουν περισσότερα από 50.000 εκτάρια, δηλαδή το 25% της περιοχής καλλιέργειας καφέ της επαρχίας. Η εταιρεία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της προσπάθειας να δοθεί έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας και να επαναπροσδιοριστεί η Robusta ως προϊόν υψηλής ποιότητας.
Μέσα από νέες μεθόδους καλλιέργειας και τρόπους επεξεργασίας, οι καλλιεργητές προσπαθούν για να μετριάσουν τις αυξανόμενες επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα και της ξηρασίας. Οι ολοένα και πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες θέτουν τις καλλιέργειες σε κίνδυνο παγκοσμίως – και ενώ η Robusta θεωρείται πιο ανθεκτική ποικιλία από την Arabica, η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους αγρότες.
Για αυτό το λόγο τώρα δημιουργούν καλλιέργειες υψηλής αξίας, όπως durian και αβοκάντο, που θα παρέχουν την απαραίτηση σκίαση και το φιλτράρισμα που απαιτείται πάνω από τα καφεόδεντρα.
«Ο καιρός είναι πάντα ένας κίνδυνος για την περιοχή, και η πρόσφατη άνοδος των τιμών της Robusta οφείλεται εν μέρει στις κακές καιρικές συνθήκες και επομένως σε μια φτωχότερη σοδειά», διευκρίνισε ο Daryl Kryst, αντιπρόεδρος του τμήματος μαλακών και γεωργικών προϊόντων στην Ασία της StoneX Group Inc. με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Με την αυξημένη αβεβαιότητα των συγκομιδών, οι αγρότες θα πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση των φυτειών για να αυξήσουν την αποδοτικότητα, είτε μέσω καλύτερης άρδευσης είτε μέσω της χρήσης τεχνολογίας».
Οι αγρότες που διατηρούν αποθέματα καφέ, έχουν προσθέσει πίεση στις προμήθειες και θα μπορούσε να πλήξει την αξιοπιστία του Βιετνάμ ως εξαγωγέα, εάν τα συμβόλαια δεν εκπληρώνονται.
Στη Βραζιλία, η αστάθεια της αγοράς έχει επίσης οδηγήσει ορισμένους εξαγωγείς καφέ να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης. Και καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ αυξάνονται, οι έμποροι αναγκάζονται να καταθέτουν μεγαλύτερα ποσά στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα ορισμένοι να είναι τόσο ταμειακά ταλαιπωρημένοι, που γίνεται πιο δύσκολο να χρηματοδοτήσουν τις φυσικές ροές – τη μεταφορά του καφέ από τον τόπο παραγωγής τους στον τόπο κατανάλωσης.
Οι αμερικανικοί δασμοί αποτελούν δυνητικό αντίβαρο, με τα futures της Robusta να εξαλείφουν τα κέρδη τους από την αρχή του έτους αυτή την εβδομάδα εν μέσω μιας ευρύτερης πώλησης στην αγορά.
Το Βιετνάμ έχει πληγεί με μία από τις πιο βίαιες επιβολές έκτακτων εισφορών, εγείροντας ανησυχίες για τη ζήτηση στις ΗΠΑ, εάν το τελικό φλιτζάνι καφέ γίνει ακόμη πιο ακριβό.
Ωστόσο η αγορά των ΗΠΑ αντιπροσώπευε μόλις το 6,2% των εξαγωγών καφέ του Βιετνάμ πέρυσι, μειώνοντας το μέγεθος του αντίκτυπου στην καφεπαραγωγό χώρα, σύμφωνα με την Ένωση Καφέ και Κακάο του Βιετνάμ, Vicofa.
«Αν ο κόσμος συνεχίσει να καταναλώνει καφέ στην ίδια ποσότητα που κάνει τώρα, μάλλον θα έχουμε ακόμη λιγότερα αποθέματα για το επόμενο έτος», επισήμανε και η Vanusia Nogueira, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ (ICO).
Η συγκομιδή ολοκληρώνεται τώρα στο Βιετνάμ, με την παραγωγή της περιόδου 2024-2025 να αναμένεται να ανέλθει σε 26,5 εκατομμύρια σάκους, σύμφωνα με τη Vicofa, ελαφρώς μικρότερη δηλαδή από την προηγούμενη περίοδο.
Οι ίδιοι οι καλλιεργητές μιλούν για παραγωγή που αναμένεται να είναι περίπου 5% έως 10% χαμηλότερη από την προηγούμενη σεζόν, λόγω της ξηρασίας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και των ισχυρών βροχοπτώσεων κατά την έναρξη της συγκομιδής. Ωστόσο, εμφανίζονται αισιόδοξοι για μια πολλά υποσχόμενη επόμενη σεζόν: Το στάδιο της ανθοφορίας φαίνεται καλό σε πολλές φυτείες και οι αγρότες αναμένουν λιγότερο ακραία καιρικά φαινόμενα φέτος.
ΠΗΓΗ: In.gr
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις