Τραγωδία στη Λάρνακα - Έχασε τη ζωή του 56χρονος εκπαιδευτής αλόγων σε παραλία
Τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής σε παραλία στη Λάρνακα.
Με σκοπό να διερευνήσει το ζήτημα, πραγματοποίησε ένα πείραμα: ζήτησε από περαστικούς να του δανείσουν τα μπουκάλια τους για ανάλυση. Πολλοί δεν ήθελαν να μάθουν τα αποτελέσματα, καθώς γνώριζαν ήδη την έλλειψη καθαριότητας -γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τα δεδομένα. Λίγο πάνω από το 50% των 90 συμμετεχόντων δήλωσε ότι μοιράζεται το μπουκάλι του με άλλους, ενώ το 15% δεν το καθάριζε ποτέ. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μπουκάλια φιλοξενούσαν τεράστια ποσότητα βακτηρίων.
Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια είναι μεν πρακτικά αλλά μπορούν να γίνουν εστία βακτηρίων. Αν και το νερό της βρύσης είναι συνήθως ασφαλές, η αποθήκευσή του σε θερμοκρασία δωματίου ενθαρρύνει την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με την Δρ. Primrose Freestone, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα βακτήρια σε ένα μπουκάλι μπορούν να αυξηθούν από 75.000 σε πάνω από 1-2 εκατομμύρια ανά κυβικό εκατοστό μέσα σε μία ημέρα.
Η κύρια πηγή μόλυνσης είναι ο ίδιος ο χρήστης. Τα βακτήρια μεταφέρονται από το στόμα, τα χέρια και το περιβάλλον, ενώ η κακή υγιεινή μπορεί να οδηγήσει στην παρουσία παθογόνων, όπως το Escherichia coli. Η κοινή χρήση μπουκαλιών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης ιών, όπως ο νοροϊός. Η Δρ. Freestone επισημαίνει ότι οι άνθρωποι φέρουν στο στόμα τους 500 -600 διαφορετικά είδη βακτηρίων, κάποια από τα οποία μπορεί να είναι αβλαβή για τον οργανισμό τους αλλά επικίνδυνα για άλλους. Τέλος, η συσσώρευση βακτηρίων ενισχύεται, όταν το μπουκάλι περιέχει ροφήματα εκτός από νερό. Τα ροφήματα με ζάχαρη ή πρωτεΐνη δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη τόσο των βλαβερών μικροοργανισμών όσο και της μούχλας.
Ορισμένοι μικροοργανισμοί, όπως το Escherichia coli, μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όταν καταναλώνονται μέσω μολυσμένου νερού. Παρότι πολλά στελέχη του E. coli ανήκουν στο μικροβίωμα του εντέρου, μερικά γίνονται επιβλαβή για τον άνθρωπο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Επιπλέον, σε περίπτωση σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης ενδέχεται να προκληθούν μακροπρόθεσμες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, ενώ η ανάπτυξη μούχλας ή μυκήτων να επιδεινώσει αλλεργίες.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού των μπουκαλιών;
Για την αποτελεσματική απολύμανση των μπουκαλιών μας, η Δρ. Freestone προτείνει ορισμένες απλές στρατηγικές:
Αν και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να συγκεντρώνουν περισσότερα βακτήρια από τα μεταλλικά, ο καθοριστικός παράγοντας είναι η σωστή υγιεινή. Το πιο ασφαλές μπουκάλι είναι εκείνο που καθαρίζεται εύκολα και σχολαστικά, περιλαμβάνοντας κάθε μέρος του από το καπάκι έως το καλαμάκι.
Σε γενικές γραμμές, βέβαια, προτιμώνται τα ανοξείδωτα μπουκάλια, καθώς όπως εξηγεί ο Δρ. Amit Abraham, επίκουρος καθηγητής κλινικών επιστημών υγείας στο Weill Cornell Medicine στο Κατάρ «τα πλαστικά περιέχουν, συνήθως, πρόσθετα χημικά που τους προσδίδουν τα πλεονεκτήματά τους, όπως την ευκαμψία και την ανθεκτικότητα. Χημικά που μπορούν, όμως, να διαρρεύσουν στο νερό μας».
Ειδικότερα, ορισμένα από αυτά, όπως η BPA, έχουν συνδεθεί με διαταραχές του ορμονικού συστήματος και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Δεν παίζει ρόλο το αν το πλαστικό είναι μίας χρήσης ή επαναχρησιμοποιούμενο. Σε αμφότερες περιπτώσεις μπορούν να απελευθερωθούν μικροπλαστικά στο νερό -για αυτό, η επιλογή γυάλινων ή ανοξείδωτων μπουκαλιών θεωρείται ασφαλέστερη.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις