Π. Αλαμπρίτης στο «T»: «Δεν θα γίνουμε ΕΛΑΜ για να καλύψουμε οποιονδήποτε θέλει να αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ... Η Αννίτα Δημητρίου θα πρέπει να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Λευκωσίας»

Π. Αλαμπρίτης στο «T»: «Δεν θα γίνουμε ΕΛΑΜ για να καλύψουμε οποιονδήποτε θέλει να αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ... Η Αννίτα Δημητρίου θα πρέπει να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Λευκωσίας»

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης αναλύει τις θέσεις του, σε ότι αφορά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά και για τον ΔΗΣΥ. Απαντά σε όσους έφυγαν από τους κόλπους του ΔΗΣΥ και προσχώρησαν στο ΕΛΑΜ, λέγοντας πως καλύτερα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, παρά να έχουμε κάποιους που είναι λίγο εντός, λίγο εκτός.

Σε ότι αφορά στις προεδρικές εκλογές του 2028, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, υποδεικνύει πως «για να κάνουμε σκέψεις για το 2028, ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να έχει κόμμα, το 2026».

Θεωρεί την κυβέρνηση άτολμη, σε θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, ωστόσο δίνει θετικό πρόσημο στην πορεία που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην εξωτερική πολιτική.

ΕΡ: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο ΔΗΣΥ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές και την ετοιμασία των ψηφοδελτίων;

ΑΠ: Βρισκόμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο. Έχουν ξεκινήσει κάποιες επαφές. Την αρμοδιότητα έχουν τόσο η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όσο και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος. Έχουμε μπροστά μας έναν χρόνο μέχρι τις βουλευτικές του 2026.

ΕΡ: Έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

AΠ: Εκτιμώ ότι μέχρι το Φθινόπωρο, θα είμαστε έτοιμοι σε σχέση με τα ψηφοδέλτια.

ΕΡ: Ποιος είναι ο στόχος του ΔΗΣΥ; Θα είστε ικανοποιημένοι εάν έρθετε πρώτο κόμμα, αλλά με μειωμένα ποσοστά;

ΑΠ: Ο στόχος του ΔΗΣΥ είναι να παραμείνει πρωταγωνιστική, καθοριστική δύναμη του τόπου, με προοπτική. Να είναι σοβαρή, υπεύθυνη, δυνατή παράταξη, με ικανοποιητικό ποσοστό και σίγουρα, η πρωτιά.

ΕΡ: Πως σχολιάζετε τη φυγή στελεχών του ΔΗΣΥ, τα οποία στη συνέχεια, προσχωρούν στο ΕΛΑΜ;

AΠ: Δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα είναι λυπηρά, να βλέπουμε στελέχη μας, να προσχωρούν στο ΕΛΑΜ. Ο ΔΗΣΥ δίνει συνεχώς ευκαιρίες. Είμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε στις αρχές, τις αξίες, τις οποίες πρεσβεύει διαχρονικά ο ΔΗΣΥ, του κοινωνικού φιλελευθερισμού, της Κεντροδεξιάς και θεωρώ ότι οι αποχωρήσεις οι οποίες δεν συμφωνούν με την ιδεολογία την οποία πρεσβεύει ο ΔΗΣΥ, δεν μπορώ να πω ότι αυτό, μας ικανοποιεί, αλλά από την άλλη, να παραμένεις σε έναν χώρο, ο οποίος δεν σε εκφράζει, καλύτερα να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη πολιτική, παρά να έχουμε κάποιους που είναι λίγο εντός, λίγο εκτός, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να διαφανούν οι πολιτικές μας διαφωνίες με το ΕΛΑΜ, οι οποίες πρέπει να είναι διακριτές.

«Το μήνυμα το οποίο θέλω να μεταφέρω, είναι ότι με το ΕΛΑΜ, υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Δεν μπορούμε να γίνουμε ΕΛΑΜ, για να καλύψουμε τον οποιονδήποτε θέλει να αποχωρήσει από τους κόλπους του ΔΗΣΥ. Πρέπει να έχουμε αρχές, αξίες, ξεκάθαρες, όπως τόσα χρόνια είχε ο ΔΗΣΥ και τις οποίες υπηρετούμε».

ΕΡ: Κάποιοι θεωρούν ότι ο ΔΗΣΥ έχασε την πολιτική του πυξίδα. Γίνεται μια συζήτηση ότι ο ΔΗΣΥ κάποιες φορές κινείται προς την ακροδεξιά και κάποιες φορές, ακόμα και προς την κεντροαριστερά. Τι απαντάτε;

ΑΠ: Δεν δέχομαι ότι κινούμαστε προς την Κεντροαριστερά. Προς το Κέντρο, είναι η αλήθεια ότι έγιναν κάποια βήματα στο παρελθόν, τα οποία ενόχλησαν κάποια μερίδα στελεχών μας και ο ΔΗΣΥ είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Ένα κόμμα στο οποίο πάντα υπήρχαν φωνές, που κάλυπταν την Κεντροδεξιά και τη Δεξιά και αυτές οι τάσεις, πάντοτε υπήρχαν στον ΔΗΣΥ. Τώρα, επειδή βολεύει κάποιους να κατηγορούν την παράταξη και στην προσπάθειά τους, να αλιεύσουν ψήφους, κατηγορούν τον ΔΗΣΥ για τις αρχές και τις αξίες, ότι απεμπόλησε αυτές τις αρχές, είναι κάτι το οποίο δεν δεχόμαστε εμείς.

Υπάρχει ένα κόμμα δεξιότερο του ΔΗΣΥ, που κάποτε θεωρούσαν τους εαυτούς τους Εθνικιστές και πλέον δεν το προβάλλουν, κανονικοποιούνται και ναι, με πολιτικές θα πρέπει δείξουμε ποιες είναι οι διαφορές μας, με το ΕΛΑΜ και επαναλαμβάνω, ότι ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να γίνει ΕΛΑΜ, για να ικανοποιήσουμε, κάποιους. Η δική μας ιδεολογία, δεν είναι ευκαιριακή. Για αυτό, ίσως το ξεκαθάρισμα, να βοηθήσει τον ΔΗΣΥ, να βρει τον δρόμο του.

ΕΡ: θεωρείτε ότι έγινε το ξεκαθάρισμα; Ακόμα και για εκείνους που ψήφισαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη;

ΑΠ: Εκείνοι που επέλεξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, βρίσκονται σε μια άλλη κατηγορία. Οι πόρτες του ΔΗΣΥ και οι επιλογές που έγιναν στις προεδρικές εκλογές και ειδικά στον δεύτερο γύρο, όπου ο καθένας αποφάσιζε σύμφωνα με τη συνείδησή του και τα πιστεύω του, είναι θεμιτό και τους καλούμε να συστρατευτούν στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, για να είναι πρωταγωνιστική δύναμη, ο ΔΗΣΥ.

ΕΡ: Επιστρέφοντας στις βουλευτικές εκλογές. Γίνεται μια συζήτηση κατά πόσο η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Επαρχίας Λευκωσίας, ή της Λάρνακας όπου είναι και η γενέτειρά της. Εσείς τι άποψη έχετε;

ΑΠ: Δεν είναι θέμα συζήτησης, είναι μια απόφαση, την οποία θα λάβει η ίδια η Αννίτα Δημητρίου και δεν είναι θέμα, το οποίο συζητήθηκε ούτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, του κόμματος.

ΕΡ: Ως βουλευτής Λάρνακας, έχετε προσωπική άποψη;

ΑΠ: Η άποψή μου, η προσωπική, είναι ότι ναι, θα μπορούσε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Επαρχίας Λευκωσίας, από την στιγμή που ως Πρόεδρος του κόμματος και ως Πρόεδρος της Βουλής, περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας στη Λευκωσία, θα ήταν πιο ωφέλιμο για την πόλη και την επαρχία Λάρνακας, να έχει δύο βουλευτές ο ΔΗΣΥ, για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.

ΕΡ: Έχετε σκέψεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές;

ΑΠ: Η προσωπική μου άποψη, είναι ότι για να κάνουμε σκέψεις για το 2028, διότι ξεκίνησε μια παραφιλολογία, θα πρέπει ο ΔΗΣΥ, να έχει κόμμα, το 2026. Άρα, ας επικεντρωθούμε στην επόμενη μάχη και ας αφήσουμε πίσω, ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΕΡ: Πώς κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης, σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική και την εσωτερική διακυβέρνηση;

ΑΠ: Θα ήθελα να ξεκινήσω από την εξωτερική πολιτική και είναι θετικό το γεγονός ότι ξεκαθάρισε ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας μας, έγιναν κινήσεις είτε προς τις ΗΠΑ, είτε προς την ΕΕ, το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και ωφέλιμο, για τον τόπο. Για χρόνια, ακροβατούσαμε. Στην πορεία, έγιναν σημαντικά βήματα προς τον δυτικό προσανατολισμό και από την προηγούμενη κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και σήμερα βλέπουμε ότι οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Δύση, εδραιώνονται και είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Στην εσωτερική διακυβέρνηση, θα τη χωρίσω σε δύο πράγματα: Έχουμε μείωση της ανεργίας, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό, πολιτικές γενικότερα τις οποίες επικροτούμε, γιατί βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση. Αυτή τη θετική μας στάση, την αποδείξαμε μέσω της ψήφισης των προϋπολογισμών, γιατί εμείς δεν θέλουμε να εκβιάζουμε το κράτος.

Στην αντίπερα όχθη όμως, θεωρώ ότι είναι μια κυβέρνηση που χρειάζεται περισσότερη τόλμη, αποφασιστικότητα για τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα τα οποία αφήνονται με κάποιον τρόπο, χωρίς λύση, ίσως λόγω πολιτικού κόστους, ίσως γιατί η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση χωλαίνει στο θέμα της διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων;

ΑΠ: Βεβαίως. Αναποφασιστικότητα και ατολμία, σε κάποια ζητήματα. Θα φέρω το παράδειγμα του υδατικού. Φτάσαμε στο και πέντε, για να ληφθούν κάποιες αποφάσεις. Στο θέμα των αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ, υπήρξαν παλαιότερες ευθύνες, ωστόσο δεν έγινε σωστή διαχείριση από την παρούσα κυβέρνηση. Στο θέμα του λιμανιού της Λάρνακας και διάφορα άλλα ζητήματα, όπως τα μεγάλα έργα, που αναστέλλονται με την επίκληση του δημόσιου συμφέροντος. Το δημόσιο συμφέρον ωστόσο, επιβάλλει την διαπραγμάτευση μιας σύμβασης και όχι την διακοπή της.

Θέλω να αναφερθώ στο μεγάλο ζήτημα της διαχείριση των σκουπιδιών. Τα τελευταία δύο χρόνια, παρακολουθούμε να γίνονται μελέτες, χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις. Μπορώ να σας φέρω μόνο ένα παράδειγμα, το οποίο αναφέρθηκε στη βουλή, ότι δηλαδή ένα μέρος των ανακυκλώσιμων υλικών θάβονται, την ώρα που καλούμε τους πολίτες, να κάνουν ανακύκλωση. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των υλικών, καταλήγει στην Κόσιη, με απρόβλεπτες συνέπειες. Λέμε για έγκλημα στο Πεντάκωμο και τώρα, έχουμε το μεγαλύτερο έγκλημα, στην Κόσιη. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Κόσιης, καταλήγουν 270 000 τόνοι σκουπιδιών, ενώ η χωρητικότητα αγγίζει τους 190 000 τόνους.

ΕΡ: Χαιρετίσατε ωστόσο την συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την παροχή προς την Κύπρο, κινητών μονάδων αφαλάτωσης. Μάλιστα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε, πως το υδατικό, λύθηκε.

AΠ: Το ζήτημα, είναι, οι μονάδες αφαλάτωσης, να ενωθούν με το δίκτυο, έγκαιρα. Οι γεωργοί μας σήμερα, λαμβάνουν μειωμένες ποσότητες νερού κατά 50% από τις ήδη μειωμένες που λάμβαναν πέρσι. Με τον τρόπο αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουμε πρόβλημα στην επισιτιστική αλυσίδα, λόγω μειωμένης παραγωγής προϊόντων. Άρα, δεν λύσαμε το υδατικό πρόβλημα.

ΕΡ: ‘Εχουμε λύσει το μεταναστευτικό;

ΑΠ: Αυτό, το γνωρίζει πολύ καλά ο κόσμος, κατά πόσο δηλαδή, λύσαμε το μεταναστευτικό πρόβλημα. Θεωρώ, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βιάστηκε να προβεί σε δηλώσεις. Οι δείκτες του μεταναστευτικού, ναι, είναι μειωμένοι και μπορεί να πιστωθεί στην κυβέρνηση, οι όποιες κινήσεις έχουν γίνει. Παρακολουθώ το θέμα του μεταναστευτικού, από πολύ κοντά, μόλις εκλέγηκα βουλευτής. Οι επιστροφές, ξεπέρασαν κατά πολύ τις αφίξεις, προχωρά το προαναχωρησιακό στις λίμνες, ένα έργο, όπου θα στεγάζει προσωρινά όσους η αίτηση απορρίπτεται, μέχρι την αναχώρησή τους, από τη χώρα μας.

ΕΡ: Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις από κόμματα, για την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη, στο Ισραήλ;

ΑΠ: Χρειάζεται ο στρατηγικός εταίρος της Κύπρου, να είναι το Ισραήλ. Πρέπει να γίνονται αυτές οι επαφές, σε ανώτατο επίπεδο. Ναι, η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχτηκε από τη Χαμάς, ήταν ακραία, δεν μπορούμε ωστόσο να παραγνωρίζουμε, ότι το Ισραήλ είναι ένας διεθνής παίκτης με ισχυρές διασυνδέσεις και στην περιοχή μας και πρέπει οι σχέσεις μας, να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο.

ΕΡ: Η πορεία που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο κυπριακό, είναι προς την σωστή κατεύθυνση;

ΑΠ: Αυτό, θα αποδειχθεί στην πράξη. Θυμίζω τις δηλώσεις για τον διορισμό Ευρωπαίου για το κυπριακό. Το γεγονός ότι ξεκινούν οι συνομιλίες, είναι ένα βήμα θετικό, φτάνει να είμαστε ουσιαστικοί και έτοιμοι, να προχωρήσουμε για να βρεθεί λύση.

ΕΡ: Πάμε στα θέματα που αφορούν τη Λάρνακα και στο θέμα του λιμανιού-μαρίνας. Μια πονεμένη ιστορία, 30 χρόνων. Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα;

ΑΠ: Μια πονεμένη ιστορία, την οποία έχω ζήσει μέσα από τους αγώνες και του πατέρα μου, ο οποίος ήταν Συνδικαλιστής στη ΣΕΚ, και φτάσαμε στο σήμερα, να παλεύουμε για το ίδιο πράγμα.

EΡ: Συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες, η Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης. Τι αποφασίστηκε;

ΑΠ: Θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, για να θέσουμε επιτακτικά το ζήτημα της υλοποίησης του τρίτου δεδομένου, το οποίο έχει συμφωνηθεί, στην προηγούμενη συνάντηση με τον κ. Βαφεάδη. Δηλαδή, να δοθεί το ποσό των 240 000 ευρώ, για ξεκινήσουν οι μελέτες .Το ποσό, έχει δοθεί. Το δεύτερο, ήταν η εκβάθυνση της μαρίνας, η οποία σύμφωνα με ενημέρωση που έχω, προχωρά. Έχουν βγει σε διαδικασία προσφορών και το τρίτο σημείο, το οποίο εκκρεμεί, είναι τα 25-30 εκατομμύρια, τα οποία μας έχει υποσχεθεί και ο Υπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να ξεκινήσει μια τοπιοτέχνηση στο λιμάνι, η αναβάθμιση της μαρίνας και η δημιουργία του yacht club, στη μαρίνα της Λάρνακας.

ΕΡ: Ζητάτε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για ακόμα μια φορά;

Αυτά τα τρία έργα, θα πρέπει να ξεκινήσουν και να υλοποιηθούν, όχι σε βάθος χρόνου. Εμείς, θέλουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Θυμίζω ότι, στη σύσκεψη του Αυγούστου, είχαν τεθεί τα εξής χρονοδιαγράμματα: Για την αναβάθμιση της μαρίνας, τα έργα θα ολοκληρωθούν, τον Σεπτέμβριο του 2026. Για την ανέγερση του ναυτικού ομίλου, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2027. Στην περίπτωση που δεν λάβουμε σαφείς απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, τότε η αντίδραση της Λάρνακας, θα είναι δυναμική. Εμείς ζητούμε από την κυβέρνηση, εκείνο το οποίο δικαιούμαστε. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Συμπληρώνω, ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό, τον περασμένο Ιανουάριο, μας είχαν διαβεβαιώσει, ότι η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, θα ήταν έτοιμη, τέλος Ιουνίου. Η μελέτη δεν ξεκίνησε ακόμα.

EΡ: Σε ποιο σημείο βρίσκεται το αίτημα της Λάρνακας για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων;

ΑΠ: Στη Λάρνακα υπάρχει άμεση επιτακτική ανάγκη, για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. Πολλές περιοχές, αναπτυσσόμενες, ασφυκτιούν. Το γυμνάσιο Λιβαδιών, το γυμνάσιο Αραδίππου, είναι υπερπλήρη, χρειαζόμαστε νέο γυμνάσιο στην περιφέρεια και έχουμε ανάγκη, για ανέγερση νέων δημοτικών σχολείων. Στην Αραδίππου, Ορόκλινη. Πρέπει επίσης, να ανεγερθεί νέο λύκειο στην περιοχή της Ορμήδειας, Ξυλοφάγου-Ξυλοτύμπου. Ο μεγάλος στόχος της Λάρνακας, θα πρέπει να είναι η ανέγερση ενός υπερσύγχρονου Ειδικού Σχολείου. Ο Άγιος Σπυρίδωνας, κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά οι υποδομές, δεν βοηθούν. Εξαγγελίες, υπάρχουν από το υπουργείο παιδείας, ωστόσο, θέλουμε να δούμε, έργα.

ΕΡ: Υπάρχει απόφαση για ανέγερση νέου γυμνασίου στον χώρο όπου βρισκόταν η Διανέλλειος Σχολή;

ΑΠ: Είναι μια απόφαση, με την οποία διαφωνώ. Η Λάρνακα αυτή τη στιγμή, αναπτύσσεται περιφερειακά, με την ανέγερση νέων κατοικιών και κατ’ επέκταση με την αύξηση πληθυσμού. Εμείς, πάμε να ανεγείρουμε γυμνάσιο, μέσα στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε κυκλοφοριακό χάος και να μεταφέρονται τα παιδιά, από την περιφέρεια, στο κέντρο. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

BEST OF TOTHEMAONLINE