Ερωτηθείς τι θα πράξει μετά την άρνηση της ηγεσίας του κόμματος, να του δοθεί το μητρώο των μελών, σημειώνει πως θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.
Σημειώνει με νόημα, ότι στην περίπτωση που δεν προκύψει ενότητα στο κόμμα, τότε δεν υπάρχει σωτηρία.
EΡ: Ζητήσατε μέσω επιστολή σας, το επικαιροποιημένο μητρώο των μελών του κόμματος, για το οποίο έχετε πάρει αρνητική απάντηση;
ΑΠ: Δυστυχώς δεν μου έχει δοθεί και η προφορική απάντηση μέχρι στιγμής είναι ότι δεν θα δοθεί. Αναμένω την απάντηση στην επιστολή μου γραπτώς, που να επιβεβαιώνει αυτό το θέμα, παρόλο που και ο άλλος συναγωνιστής, ο Μάριος Χαννίδης, μου είχε αναφέρει, ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, που και εκείνος κατηγορηματικά ανέφερε ότι δεν θα δοθεί.
ΕΡ: Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτό γινόταν;
ΑΠ: Παλαιότερα, όταν είχε μπει σε εκλογική διαδικασία ο κ. Σιζόπουλος, κατείχε το μητρώο. Το κατείχαν και οι δύο υποψήφιοι.
EΡ: Τι προβλέπει το καταστατικό του κόμματος;
AΠ: Δεν υπάρχει αναφορά στο καταστατικό για αυτό το θέμα. To μόνο που αναφέρει, είναι ότι το μητρώο μελών, το φυλάσσει ο Πρόεδρος του κόμματος, ή το αναθέτει για φύλαξη σε άλλο άτομο και το ζητούμενο που προέκυψε εδώ είναι και δεοντολογικό. Από την άποψη ότι αυτό το μητρώο είχε εξουσιοδοτηθεί από τον Πρόεδρο του κόμματος, να το φυλάσσει ο Γενικός Διευθυντής, που είναι και υποψήφιος Πρόεδρος. Ως εκ τούτου να θεωρήσω ότι δεν κράτησε ένα αντίγραφο την ημέρα που έθεσε υποψηφιότητα; Διότι πάρα πολλά στελέχη δέχονται τηλεφωνήματα από το επιτελείο του κ. Μορφάκη. Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται για λογαριασμό του υποψήφιου, πώς γνωρίζουν τα δημοσκοπικά γραφεία, τα τηλέφωνα των μελών; Άρα, όλα αυτά, είτε το θέλουμε είτε όχι, δημιουργούν συνειρμούς ότι ο κ. Μορφάκης κατέχει το μητρώο αυτό και αν θέλαμε πραγματικά να είμαστε ορθοί στις διαδικασίες, θα έπρεπε να το είχαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.
ΕΡ: Αναμένετε την απάντηση και γραπτώς;
ΑΠ: Ναι, αναμένω την απάντηση και γραπτώς, για να κινήσω τις διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν για να ξέρουμε ακριβώς, με ποιον τρόπο θα αντιδράσουμε.
ΕΡ: ποιες μπορεί να είναι αυτές οι διαδικασίες;
ΑΠ: Υπάρχουν διάφορα θέματα. Ένα από τα ζητήματα αυτά, είναι και το θέμα του Επιτρόπου προσωπικών δεδομένων. Ένα άλλο ζήτημα είναι, η ανάθεση της ευθύνης, ή θα θέσω ενώπιον των ευθυνών τους, τόσο το Πολιτικού Γραφείου, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής και ο καθένας με τον τρόπο του, ας αναλογιστεί τις ευθύνες του και στο που οδηγούμαστε ξανά, στο κόμμα.
EΡ: Στην επιστολή σας, καταλήγετε ότι δεν θέλετε να εκληφθεί η ευγένεια σας, ως αδυναμία
AΠ: Αναμφίβολα. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, παραχαράσσεται η δημοκρατική διαδικασία εκλογής αξιωματούχων στο κόμμα και την ίδια στιγμή, μπαίνει υπό αμφισβήτηση, το αδιάβλητο αυτής της διαδικασίας. Έχουν την ευθύνη, τόσο το Πολιτικό Γραφείο, όσο και η Κεντρική Επιτροπή, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
ΕΡ: Η ΕΔΕΚ ψάχνει «Σωτήρα», ή Ενωτικό;
ΑΠ: Νομίζω, ότι είναι αλληλένδετα. Αν δεν προκύψει ενότητα, δεν υπάρχει σωτηρία. Το ζήτημα δεν είναι ο <Σωτήρας> που θα σηκώσει τον σταυρό του μαρτυρίου, για να ανέβει έναν Γολγοθά. Διότι, όλοι γνωρίζουμε σήμερα, τα προβλήματα που επικρατούν. Όλοι γνωρίζουμε τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας των στελεχών της ΕΔΕΚ, που είτε αποστασιοποιήθηκαν είτε διαγράφηκαν.
Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς η ΕΔΕΚ, τα τελευταία δέκα χρόνια διολισθαίνει στα ποσοστά της. Βλέπουμε το πώς παρουσιάζεται η ΕΔΕΚ σήμερα, μέσα από τις διάφορες δημοσκοπήσεις. Όλα αυτά, δεν είναι σε καμία περίπτωση, κατά κάποιο τρόπο ξεχωριστά, από το τι συμβαίνει κομματικά. Οπότε, Θεωρώ ναι, ότι χρειάζεται ενότητα. Σε καμία περίπτωση βλέπω τον εαυτό μου ως Σωτήρα. Η δική μου υποψηφιότητα, είναι μια προσπάθεια, πρωτοβουλία δική μου, του Σοφοκλή Σοφοκλέους, του Κούλλη Μαυρονικόλα, του Σάββα Ηλιοφώτου, να εξεύρουμε μια υποψηφιότητα η οποία να ήταν κοινά αποδεκτή, για να αποφευχθεί αυτή τη στιγμή η αντιπαράθεση, που οδηγεί αναμφίβολα σε επιπρόσθετη εσωστρέφεια, με τον τρόπο που γίνεται αυτή η εκλογική διαδικασία, μετά την παραίτηση τη ξαφνική, του Μαρίνου Σιζόπουλου και την ίδια στιγμή, να οδηγούσε το κόμμα, στις βουλευτικές εκλογές του 2026 ενωμένο και μετά σε ένα ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο, όπου θα είχαν την δυνατότητα και οι αποστασιοποιημένοι και οι διαγραμμένοι και όλοι μαζί, να προχωρήσουν, να θέσουν όσοι ενδιαφέρονται, τον εαυτό τους, στη διάθεση των μελών του κόμματος, για να εξασφαλίσουν μια θέση, στα συλλογικά όργανα.
Άρα αυτή τη στιγμή, αυτός που αναλαμβάνει αυτό το βάρος και αν με ρωτάτε για τη δική μου προσέγγιση, είναι σίγουρα ένα πολύ- πολύ δύσκολο ζήτημα και θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια και τεράστια συνεννόηση, με αρκετούς συναγωνιστές, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αν δεν προκύψει ενότητα, αν ο ένας λέει ότι για να επιστρέψει, δεν θέλει κάποιον άλλο κλπ, νομίζω ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επιτυχία αυτής της ενωτικής προσπάθειας και στο τέλος, θα το κλείσουμε και θα πάμε όλοι στα σπίτια μας.
ΕΡ: Θεωρείτε ότι είναι θέμα προσώπου, αυτού που θα αναλάβει την επόμενη μέρα, εάν θα επέλθει ενότητα ή όχι;
ΑΠ: Εγώ θεωρώ ότι ο καθένας με την ιστορία του, με τις πράξεις του διαχρονικά, ο καθένας με το πώς έχει ταυτιστεί ή όχι στην πορεία του, έχει δείξει εάν είναι ενωτικός, αν είναι διασπαστικός, διαλλακτικός, αν μπορεί να συνενώσει, αν διχάζει. Άρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα, με τις υποψηφιότητες που υπάρχουν σήμερα, ποιος μπορεί να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά, αποτελέσματα. Αναμφίβολα, δεν θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να επιτύχει 100% σε αυτή την προσπάθεια. Το θέμα, είναι ποιος έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ενώσει τον χώρο και εδώ θεωρώ ότι χωρίς να το θέτω εγωιστικά και με όλη την ταπεινότητα, λέω ότι η διαχρονική μου πορεία τα τελευταία τριάντα χρόνια στο κόμμα, να είμαι συνέχεια μπροστά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που αφορούσαν βουλευτικές εκλογές, σε εκλογικές αναμετρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τις Ευρωεκλογές και στις πλείστες από αυτές, γνωρίζοντας ότι δεν είχα την πιθανότητα εκλογής. Υπήρχαν άλλα πιο ισχυρά στελέχη και πιο προβεβλημένα. Άρα, το να είμαι συνέχεια εκεί μπροστά, στην κάθε εκλογική αναμέτρηση, στην πρώτη γραμμή, νομίζω ότι αυτό, δείχνει κατά πόσο αγωνιώ, ή αγωνιούσα για το μέλλον ή την ενότητα, στο κόμμα.
ΕΡ: Είχατε διαφωνήσει με τον Μαρίνο Σιζόπουλο για τις διαγραφές στελεχών
AΠ: Διαφώνησα και με τον Μαρίνο Σιζόπουλο και με κάποια στελέχη που προσέγγισαν ζητήματα διαγραφών, πειθαρχικών συμβουλίων, αποκλεισμών, εκκαθάριση μητρώων ή κατά κάποιο τρόπο, απομονώσεις στελεχών. Παρόλη την έντονη αντίδρασή μου και εκεί, παρέμεινα στο κόμμα. Έδωσα μάχες μέσα στο κόμμα. Στάθηκα στην πρώτη γραμμή του κόμματος και συνεχίζω. Άρα θεωρώ ότι ναι, μπορεί να έκανα λάθη, αλλά την ίδια στιγμή, πιστεύω ότι ήμουν όσο το δυνατόν περισσότερο συνενωτικός και συναινετικός σε πολλά ζητήματα.
ΕΡ: Η σημερινή κατάσταση στην ΕΔΕΚ είναι αποτέλεσμα των πολλών και όχι του ενός;
ΑΠ: Δεν είναι ισοπεδωτικό. Δεν είναι όλοι πάνω στην ίδια μοίρα. Άλλοι φέρουν μεγάλη ευθύνη, άλλη φέρουν λιγότερη. Σε κάποιο διαζύγιο, δεν ευθύνεται μόνο ο ένας. Ευθύνονται και οι δύο, αλλά δεν είναι το ίδιο το βάρος της ευθύνης για όλους. Άρα εδώ, ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί τα λάθη και τις παραλείψεις και το ύψος των ευθυνών που είχε, σε αυτή την πορεία. Παρόλα αυτά λέω, περασμένα ξεχασμένα. Ώσπου τα σκαλίζουμε, τόσο περισσότερο πικραινόμαστε. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτές πληγές. Αν όμως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ενότητα στο κόμμα, είναι η αγωνία για το μέλλον του κόμματος και έχουμε ακριβώς όλοι τις ίδιες απόψεις στην ιδεολογία και στις αρχές που υπηρετεί η ΕΔΕΚ, οφείλουμε να σταθούμε εκεί. Αν όμως το ζητούμενο είναι, ποιος θα αναλάβει το Α αξίωμα και ποιος το Β, και αν αυτό που ενδιαφέρει τον καθένα είναι το προσωπικό του συμφέρον και για αυτό στέκεται εκεί, νομίζω ότι μέλλον δεν θα υπάρξει.
ΕΡ: Έχετε επαφές με στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί;
ΑΠ: Πάντα είχα επαφές και με μέλη που αποστασιοποιήθηκαν και με μέλη που διαγράφηκαν και μέλη που είναι προβληματισμένα. Είμαι διαχρονικά σε επαφές με αυτόν τον κόσμο. Για αυτό αγωνιώ και εγώ για το μέλλον της ΕΔΕΚ. Γιατί όλα αυτά τα μηνύματα, είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό που τα λαμβάνω και θεωρώ ότι ακριβώς αυτός ήταν και ο στόχος μου, όταν ανέλαβα αυτή την πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους άλλους συναγωνιστές που προανέφερα, για να βρεθεί ένας υποψήφιος κοινής αποδοχής, που να μπορεί να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο του μεταβατικού προέδρου, με στόχο την ενότητα και την ανάκαμψη του κόμματος.
EΡ: Παρόλα αυτά, η ΕΔΕΚ οδηγείται σε εκλογές
AΠ: Ακριβώς. Είναι εδώ που έχω πει, ο καθένας με τις πράξεις του, αναδεικνύει αυτό που διακηρύττει σήμερα ως υποψήφιος για ενότητα, αν το εφαρμόζει. Υπήρχαν επαφές με τον κ. Κούλλη Μαυρονικόλα τις οποίες ανέλαβε και έφερε στο ίδιο τραπέζι ο συναγωνιστής ο Ανδρέας Αποστόλου, τόσο τον Κούλλη Μαυρονικόλα όσο και τον Μορφάκη Σολομωνίδη, για να δεχθεί την υποψηφιότητα ο κ. Μορφάκης, του κύριου Μαυρονικόλα, λόγω της διαχρονικής σχέσης που είχαν οι δύο. Ο κ. Μορφάκης Σολομωνίδης είχε υπηρετήσει ως Αστυνομικός της φρουράς του κ. Μαυρονικόλα, όταν ήταν Υπουργός Άμυνας και ακριβώς αυτή τη σχέση, ήταν και συνεχίζει να είναι θεωρώ, καλή. Παρόλα αυτά, ο κ. Μορφάκης δεν δέχθηκε αυτή την υποψηφιότητα, ως συναινετική. Πώς μπορούμε να μιλάμε και να είμαστε πειστικοί, ότι αύριο αυτή την ενότητα, την λέμε με ειλικρίνεια και θα ενεργήσουμε με αυτόν τον τρόπο;
ΕΡ: Όταν μιλάτε για επιστροφή στελεχών, μελών του κόμματος, αναφέρεστε και στον Δημήτρη Παπαδάκη, και στον Κωστή Ευσταθίου;
ΑΠ: Όσοι πιστοί προσέλθετε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σήμερα, μια ΕΔΕΚ η οποία παρουσιάζεται με αυτή την κατάσταση, να κάνεις επιλογές και αποκλεισμούς. Αν υπηρετούμε πραγματικά τον σκοπό και τις αξίες της ΕΔΕΚ, αν πραγματικά ασπαζόμαστε τις παρακαταθήκες του γιατρού και όλων αυτών των ιστορικών στελεχών που έδωσαν αίμα για αυτό το κόμμα, νομίζω ότι πρέπει διαφορετικά να προσεγγίσουμε τα πράγματα. Ναι, όλοι θα πρέπει αν επιστρέψουν και διαφωνώ με κάποια στελέχη που έρχομαι σε επαφή μαζί τους και μου λένε ότι αν επιστρέψει ο τάδε, θα φύγω εγώ. Όλα αυτά, δεν έχουν θέση για το μέλλον της ΕΔΕΚ, με ενότητα. Με αυτές τις αντιλήψεις, εγώ διαχωρίζω η θέση μου και λέω ότι όσοι θέλουν να επιστρέψουν, να έρθουν. Άλλωστε, ο καθένας στην πορεία του, θα κριθεί για το έργο, που επιτέλεσε στην ΕΔΕΚ, ή τη ζημιά που έκανε στην ΕΔΕΚ, αλλά να μπορεί να κριθεί δημοκρατικά, μέσα από σωστές διαδικασίες, χωρίς προαποκλεισμούς. Αυτή είναι η ουσία.
EΡ: Αν εκλεγείτε, θα είστε εσείς που θα οδηγήσετε την ΕΔΕΚ, στις βουλευτικές εκλογές του 2026. Στις βουλευτικές του 2021 , η ΕΔΕΚ πήρε ποσοστό 6,7%. Πόσο εφικτό είναι αυτό το αποτέλεσμα, σήμερα;
ΑΠ: Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που υπάρχουν. Την ίδια στιγμή όμως, αυτό που οφείλουμε είναι να επαναδραστηριοποιήσουμε, να ενεργοποιήσουμε και να επαναφέρουμε όλα αυτά τα στελέχη, που για τον Α ή τον Β λόγο αποστασιοποιήθηκαν, διαγράφηκαν και οι οποίοι μπορώ να πω ότι είναι περισσότεροι από αυτούς που παρέμειναν. Η ουσία είναι, αν καταφέρουμε να το πετύχουμε αυτό, είμαι πολύ αισιόδοξος, όχι για 6,7% αλλά για ποσοστά που είχε γράψει ιστορία η ΕΔΕΚ. Χρειάζεται όμως, ενότητα. Με αυτά τα μυαλά, με αυτές τις προσεγγίσεις και χωρίς να αλλάζει οτιδήποτε, νομίζω ότι το μέλλον είναι αμφίβολο. Ξέρετε, υπάρχει εκεί έξω κόσμος που δεν ανήκει στην ΕΔΕΚ, που μας λέει ότι σέβεται την ιστορία της ΕΔΕΚ και είναι καταξιωμένη η ΕΔΕΚ στη συνείδηση της κοινωνίας. Πόσο μάλλον εμείς, οι πολιτικοί απόγονοι του Λυσσαρίδη, να μην μπορούμε να πάρουμε το μήνυμα, ότι επιτέλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να υπηρετήσουμε την ΕΔΕΚ για τις αρχές που έχει τόσο πάνω στο εθνικό μας ζήτημα, όσο και πάνω στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα του Σοσιαλισμού. Όλα αυτά, τι άλλο να πω, ειλικρινά. Είναι κάποιοι τόσο κοντόφθαλμοι που δεν αφουγκράζονται την αγωνία της κοινωνίας; Εδώ είναι το ζήτημα.
EΡ: Αν εκλεγείτε, θα είστε πρόεδρος μέχρι το επόμενο εκλογικό συνέδριο και δεν θα διεκδικήσετε οποιαδήποτε αξίωμα εντός του κόμματος;
AΠ: Δεν ήταν επιδίωξή μου, να γίνω πρόεδρος ή να θέσω τον εαυτό μου σε αυτή τη διαδικασία, αλλά παρόλα αυτά, αγωνιώντας για το μέλλον της ΕΔΕΚ, είμαι εκεί, μπροστά, θέτω τον εαυτό μου στην κρίση συναγωνιστών, με κάθε απλότητα, με κάθε ευγένεια και κάθε σεβασμό προς τον κάθε Εδεκίτη και Εδεκίτισα και από κει και πέρα, ας αναλάβει την ευθύνη της πορείας της ΕΔΕΚ την επόμενη μέρα, ο κάθε Εδεκίτης και κάθε Εδεκίτισα με την ψήφο τους. Δίνω μια διέξοδο. Αν κρίνουν ότι υπάρχει καλύτερη επιλογή, εγώ θα σταθώ δίπλα στον επόμενο πρόεδρο, όποιος και αν είναι.