Το Τμήμα Δασών επισημαίνει στους συλλέκτες, ότι η χρήση εργαλείων –κυρίως τσουγκράνες (χτενιές)- για απομάκρυνση της φυλλάδας που σκεπάζει τα μανιτάρια, απαγορεύεται ρητά από τον περί Δασών Νόμο.
Όπως αναφέρεται, ο εντοπισμός των μανιταριών πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική παρατήρηση από συλλέκτες που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα εδώδιμα είδη από τα δηλητηριώδη. Κατά τη συλλογή, πρέπει να αφαιρείται η φυλλάδα μόνο από το μέρος που βρίσκεται πάνω από το μανιτάρι και, στη συνέχεια, το μανιτάρι να κόβεται με μαχαίρι λίγο πιο πάνω από το έδαφος. Ακολούθως, να γίνεται επανατοποθέτηση της φυλλάδας που μετακινήθηκε.
Η συλλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή και με σεβασμό προς τη φύση και το ίδιο το μανιτάρι που συλλέγεται. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο αν θα συλλεχθεί ή όχι το μανιτάρι (καρπός), όσο να μην καταστραφεί ο παραγωγικός μύκητας που βρίσκει προστασία κάτω από τη φυλλάδα.
Είναι πολύ σημαντικό να συλλέγονται μόνο τα ώριμα μανιτάρια, τα οποία έχουν απελευθερώσει μεγάλο αριθμό σπορίων, εξασφαλίζοντας έτσι την αναπαραγωγή τους και τα επόμενα χρόνια.
Το Τμήμα Δασών έχει προγραμματίσει περιπολίες, με σκοπό την εφαρμογή της νομοθεσίας και καταγγελία όσων παραβιάζουν τον Νόμο.
Παράλληλα, κάνει έκκληση στο κοινό να αναφέρει τέτοιες παραβάσεις στον πλησιέστερο δασικό σταθμό, γιατί η σαρωτική απομάκρυνση της φυλλάδας συνιστά βάναυση μεταχείριση της φύσης και προκαλεί ζημιά στο δασικό οικοσύστημα, αφού θανατώνει μικρά μανιτάρια που πρόκειται να βλαστήσουν, καθώς και μικροοργανισμούς και φυτά της περιοχής ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει αισθητικά το δάσος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις