Πυρκαγιά στη Λευκωσία: Κινδυνεύουν υποστατικά - Δίνει μάχη με τις φλόγες η Πυροσβεστική -Φωτογραφίες
Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στη Λευκωσία την Τρίτη (13/5).
Το Καπιτώλιο, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1793, είναι ένα κτίριο γεμάτο ιστορικές αναφορές. Παρόλο που υπέστη ζημιές από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1814, αποκαταστάθηκε και επεκτάθηκε, με την προσθήκη του χαρακτηριστικού τρούλου το 1866.
Από το 2008, όταν εγκαινιάστηκε το Κέντρο Επισκεπτών, οι ξεναγήσεις στο Καπιτώλιο είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, βίντεο που φέρνουν στο φως κρυφές γωνιές του κτιρίου εξακολουθούν να συναρπάζουν το κοινό.
Ένα τέτοιο βίντεο δημοσίευσε πρόσφατα ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Βόρεια Καρολίνα, Τιμ Μουρ. Μέσα από ένα σύντομο tour στο Twitter, παρουσίασε ένα από τα «μυστικά» του Καπιτωλίου, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον.
«Ακολουθήστε με για να σας δείξω ένα καλά κρυμμένο μυστικό του Καπιτωλίου», αναφέρει ο Μουρ. Αναφέρεται στην «Αίθουσα Λίνκολν», έναν χώρο που αγαπά να επισκέπτεται με καλεσμένους του. Ο Αβραάμ Λίνκολν, όταν ήταν μέλος της Βουλής, συνήθιζε να κάθεται εκεί διαβάζοντας την αλληλογραφία του. Το πραγματικά εντυπωσιακό, όμως, είναι αυτό που κρύβεται κάτω από το δάπεδο.
«Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε τον 18ο αιώνα και έκτοτε δημιουργήθηκαν διάφορα μικρά υπόγεια περάσματα», εξηγεί στο βίντεο. Σε ένα σημείο αφαιρεί μια ξύλινη επένδυση αποκαλύπτοντας ένα παλιό πέρασμα.
Ευρισκόμενος κοντά στην παλιά Αίθουσα της Βουλής, σήμερα γνωστή ως «Αίθουσα Αγαλμάτων», ο Μουρ δείχνει μια παλιά, σφραγισμένη σκάλα που οδηγούσε σε έναν μυστικό υπόγειο διάδρομο. «Με πιστεύετε ή όχι, κατάφερα να περάσω μέσα από αυτό το άνοιγμα!», λέει χαμογελώντας.
Σύμφωνα με όσα του έχουν πει, και χωρίς να μπορεί να το επιβεβαιώσει επίσημα, ίσως πρόκειται για μία από τις σκάλες που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί στρατιώτες όταν εισέβαλαν στο Καπιτώλιο το 1814, κατά την επίθεση στην Ουάσινγκτον.
Το βίντεο, που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο προβολές μέσα σε μερικές ώρες, δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να... εισέλθει στο εσωτερικό του Καπιτωλίου και την ιστορία του.
«Υπέροχη λεπτομέρεια της ιστορίας, ευχαριστούμε που το μοιραστήκατε», σχολίασε ένας χρήστης. Άλλος πρόσθεσε: «Ας μην έχει κανείς περίεργες ιδέες – το κτίριο φυλάσσεται αυστηρά και δεν είναι εύκολο να το πλησιάσεις όπως παλιά».
ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις