Το νομοσχέδιο ενισχύει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου 3+1 με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο και του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
«Ο Νόμος Eastern Mediterranean Getaway Act ενισχύει την περιφερειακή ολοκλήρωση μέσω της ενέργειας, των υποδομών και της πολυμερούς συνεργασίας», αναφέρει στην ανακοίνωση του το γραφείο του βουλευτή Σνάιντερ.
«Η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε κεντρικό κόμβο ενέργειας και υποδομών που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία», δήλωσε ο βουλευτής Σνάιντερ. «Αυτό το διακομματικό νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι η αμερικανική διπλωματία συμβαδίζει με αυτόν τον μετασχηματισμό, ενισχύοντας τις συνεργασίες μας με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και υποστηρίζοντας προσπάθειες όπως ο IMEC που ενδυναμώνουν την περιφερειακή ολοκλήρωση», σημείωσε.
Ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης δήλωσε ότι η «υποστήριξη του Οικονομικού Διαδρόμου ΗΠΑ-Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την προώθηση της οικονομικής ολοκλήρωσης και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας σε αυτές τις περιοχές».
«Ο διάδρομος αυτός αποσκοπεί στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών, στη μείωση της εξάρτησης από παραδοσιακές οδούς και στην αντιμετώπιση των αδυναμιών στις παγκόσμιες αλυσίδες ενεργειακού εφοδιασμού», είπε.
Πρόσθεσε ότι συνδέοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη μέσω σιδηροδρόμων, λιμανιών και ψηφιακών υποδομών, ο IMEC θα διευκολύνει το εμπόριο και τις επενδύσεις, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα. Παράλληλα, είπε, «ο διάδρομος χρησιμεύει ως στρατηγικό αντίβαρο στην Πρωτοβουλία "Belt and Road" της Κίνας, προσφέροντας ένα εναλλακτικό μοντέλο διαφανούς και βιώσιμης ανάπτυξης».
Καταλήγοντας ο Μπιλιράκης είπε ότι «μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι ΗΠΑ μπορούν να ενισχύσουν τις εταιρικές σχέσεις τους, να προωθήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να αντισταθμίσουν την επιρροή των στρατηγικών ανταγωνιστών».
Η βουλευτής Τάιτους δήλωσε ότι «η υποστήριξη του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «επενδύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο και αναγνωρίζοντάς την ως σημαντικό τμήμα του IMEC, θα ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και την αμυντική μας συνεργασία στην περιοχή» .
Το νομοσχέδιο ενισχύει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου 3+1 με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο και του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει τα παρακάτω αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, θεσμοθέτηση των στρατηγικών διαλόγων με τους εταίρους του IMEC και της περιοχής, υποστήριξη διασυνοριακών έργων υποδομής και ενεργειακών διασυνδέσεων, μελέτη της επέκτασης των προγραμμάτων καινοτομίας ΗΠΑ-Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, προβλέπει αξιολόγηση πολυμερών μοντέλων όπως το εκπαιδευτικό κέντρο CYCLOPS της Κύπρου για περιφερειακό συντονισμό.
Το νομοσχέδιο βασίζεται στη διακομματική υποστήριξη για βαθύτερη περιφερειακή ολοκλήρωση, εδραιωμένη σε κοινά συμφέροντα για ενεργειακή ασφάλεια, οικονομική συνδεσιμότητα και μακροπρόθεσμο στρατηγικό συντονισμό.
Πηγή: ΚΥΠΕ