Δεν υπάρχει περίπτωση το ΔΗΚΟ να υποστηρίξει την αύξηση του εκλογικού μέτρου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του, Γιώργο Περδίκη.
Σε δηλώσεις, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η δική μας εισήγηση είναι για τη μείωση του εκλογικού μέτρου σε ό,τι αφορά το συνασπισμό κομμάτων γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να βοηθείται η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ κομμάτων.
Υπήρχαν στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, που εμπόδιζαν αυτές τις συνεργασίες και αν θέλουμε πραγματικά να υπάρχει συνεργασία, αν θέλουμε να λειτουργήσει η Δημοκρατία προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα πρέπει να διαμορφωθεί ο εκλογικός νόμος έτσι ώστε να προωθούνται αυτές οι συνεργασίες, είπε.
“Ως ΔΗΚΟ εμάς δεν μας ενοχλεί η φωνή του Γιώργου Περδίκη. Εμείς κατ' ακρίβεια θεωρούμε ότι οι Οικολόγοι πρέπει να είναι στη Βουλή γιατί λένε πράγματα που ενδεχομένως να πρέπει να λεχθούν και η πολυφωνία βοηθά τη δημοκρατία”, πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει ένα θέμα αρχής που αφορά το χρόνο κατά τον οποίον αλλάζει ο εκλογικός νόμος.
“Εμείς θεωρούμε ότι ως θέμα αρχής δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ακόμη και αν ψηφίζουν οποιαδήποτε κόμματα για να αλλάξει αυτός ο εκλογικός νόμος, η αλλαγή θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή για την επόμενη βουλευτική περίοδο”, σημείωσε.
Θα συνεχίσουμε όμως, ανέφερε, τις συζητήσεις μαζί με το Κίνημα των Οικολόγων αλλά και με άλλα κόμματα και θα συζητήσουμε και άλλες προτάσεις γιατί θεωρούμε ότι αυτά είναι σημαντικά ζητήματα και πρέπει να συζητηθούν. Απλά θεωρούμε, τόνισε, ότι δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως είναι η δεύτερη μας συνάντηση με κόμματα που πιστεύουμε ότι πρέπει να συντονιστούμε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση αυτής της εφαρμογής του σχεδίου των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, για “στραγγαλισμό” της πολιτικής δημοκρατικής πολυφωνίας.
“Δεν είναι μόνο ο εκλογικός νόμος, είναι και μια σειρά από άλλες προτάσεις και μέτρα αυτού του σχεδίου, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση των κομμάτων, κάποιες προτάσεις για τον Κανονισμό της Βουλής, που τείνουν ακριβώς στο να περιορίσουν την πολιτική δράση στα δύο μεγάλα κόμματα”, πρόσθεσε.
Εμείς πιστεύουμε, συνέχισε ο κ. Περδίκης, ότι πίσω από αυτή την πρόταση κρύβεται μια συμπαιγνία που έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ως Κίνημα Οικολόγων, ανέφερε, δηλώνουμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε, θα δώσουμε αυτή τη μάχη και για την προστασία και υποστήριξη της πολιτικής δημοκρατικής πολυφωνίας αλλά και ενάντια σε αυτή τη “συμπαιγνία, την ανίερη συμμαχία” - κατά την έκφρασή του - μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως το ΔΗΚΟ το επισημαίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι σε όλα τα επίπεδα υπάρχει η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, είτε αυτές είναι οι χρηματοδοτήσεις της FOCUS είτε οι διορισμοί.
“Είχαμε για παράδειγμα τους διορισμούς στη θέση της Βοηθού Εφόρου Φορολογίας, της λογίστριας της FOCUS, με τη συμφωνία των δύο κομμάτων. Βλέπουμε αυτή η συνεργασία να συνεχίζεται στο Κυπριακό με μικρές εξαιρέσεις όπως ήταν η ονομασία του Αεροδρομίου όπου προεκλογικά βρήκαν τα δύο κόμματα να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Είναι γεγονός ότι αυτή η συνεργασία υπάρχει, συνεχίζεται. Σίγουρα υπάρχει στο Κυπριακό και αυτό μας ανησυχεί και προφανώς κάποιοι σε αυτά τα κόμματα – δεν θέλω εγώ να μιλώ εκ μέρους άλλων - θεωρούν ότι ο ενδιάμεσος χώρος αποτελεί πρόβλημα γι' αυτή τη συνεργασία”, πρόσθεσε.
Ως ΔΗΚΟ και το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου, είπε ο Πρόεδρος του, εμείς πιστεύουμε σε αυτόν το χώρο ότι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. “Σεβόμαστε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των υπολοίπων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, δεν μπορούμε όλοι να είμαστε το ίδιο αλλά υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο συνεργασίας. Αυτή η συνεργασία υλοποιήθηκε στο παρελθόν σε κρίσιμες περιόδους. Είχαμε το δημοψήφισμα, είχαμε τέτοιες συνεργασίες προ εκλογών. Αυτές οι συνεργασίες του ενδιάμεσου χώρου πρέπει να συνεχιστούν γιατί μόνο ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να τα βάλει με αυτό το δογματικό κατεστημένο”, συμπλήρωσε.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξελίξεις στην οικονομία, τη χθεσινή ψήφιση από τη Βουλή, των νομοσχεδίων που αφορούν την πακετοποίηση και μαζική πώληση δανείων - όπου βέβαια, σημείωσε, εμείς πήραμε διαφορετική στάση με τη θέση του ΔΗΚΟ.
Θέλουμε όμως, είπε, να προωθηθεί η πρόταση για τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα, με κύριο στυλοβάτη την Κυβέρνηση, με κρατικά κονδύλια για την ορθολογιστική και κοινωνικά ευαίσθητη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία είναι η μάστιγα των κυπριακών τραπεζών.
Παράλληλα, με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, συνέχισε ο κ. Περδίκης, συζητήσαμε - γιατί είμαστε και οι δύο μέλη της Επιτροπής Οικονομικών - πώς θα υλοποιηθεί η χθεσινή του υπόσχεση, να μην την πω δέσμευση – από το βήμα της Βουλής ότι δύο τουλάχιστον μεγάλα θέματα που αφορούν τους δανειολήπτες των δανείων με ελβετικό φράγκο και το θέμα με τους κουρεμένους καταθέτες και μετόχους της Λαϊκής Τράπεζας να βρουν τη λύση τους άμεσα και πριν το τέλος του χρόνου.
“Ελπίζω και εύχομαι η υπόσχεση του Προέδρου του ΔΗΚΟ να υλοποιηθεί διότι εμείς θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο λάθος της Βουλής χθες ήταν ότι προχώρησε να δώσει ακόμη ένα εργαλείο στις τράπεζες για επίλυση των δικών τους προβλημάτων χωρίς να επιμένει στην επίλυση των προβλημάτων των δανειοληπτών. Έπρεπε να υπάρξει συνδυασμός αυτών των δύο μέτρων”, πρόσθεσε.
Τέλος, είπε ο κ. Περδίκης, είχαμε και μια συζήτηση για το μέλλον του Συνεργατισμού. “Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό, και θεωρούμε ότι αν δεν παρθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες σε σχέση με το Συνεργατισμό και να μετατραπεί σε ακόμη εμπορική τράπεζα, μια τράπεζα που να βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια ξένων συμφερόντων”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις