Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτό που επιχειρείται είναι να «καταστραφούν οι ελπίδες για συνεργασία μεταξύ δύο κρατών» και είπε ότι τέτοιες ενέργειες «δεν θα κάνουν κανέναν ευτυχισμένο». Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε ότι του έχει μεταφέρει την ανάγκη εγκατάλειψης αυτής της στάσης, προσθέτοντας ότι «αν νομίζει ότι θα μας γονατίσει και θα μας υποτάξει, κάνει μεγάλο λάθος».
Στο συνέδριο, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες για ενίσχυση των φυσικών πόρων των κατεχομένων, με έμφαση στον τουρισμό, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον τομέα της πληροφορικής. Υποστήριξε τον στόχο μετατροπής των κατεχομένων σε «νησί πληροφορικής». Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στην οποία, όπως είπε, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το ζήτημα των περιουσιών, ζητώντας από τον ΟΗΕ να παρέμβει στις εξελίξεις.
Εξάλλου, ο κ. Τατάρ συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος επισκέπτεται παράνομα τα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στο συνέδριο. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο «προεδρικό», παρευρέθηκαν επίσης ο Τούρκος "πρέσβης" στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστερι, και ο «υπουργός οικονομικών» Οζντεμίρ Μπερόβα.
Ο κ. Σιμσέκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είπε ότι "η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό» των Τ/κ. Υποστήριξε επίσης ότι το μέλλον της τ/κ πλευράς «βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην ισχυρή ενότητα», προσθέτοντας ότι «μαζί θα οικοδομήσουμε ένα πολύ ισχυρότερο μέλλον».
Ο κ. Τατάρ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με τον κ. Σιμσέκ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως «υπουργόύ οικονομικών», λέγοντας ότι «περάσαμε δύσκολες περιόδους και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες». Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι υπό την ηγεσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα αποκτήσει ισχυρότερη θέση στο εγγύς μέλλον, με θετικό αντίκτυπο και στα κατεχόμενα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ