Κατόπιν παραπόνων που υποβλήθηκαν σε Βουλευτές από επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι εργάζονταν για χρόνια στο επάγγελμα, όμως δεν μπορούσαν να ανανεώσουν την άδειά τους μετά από νόμο που ψηφίστηκε το 2019 και τους στερούσε τη δυνατότητα αυτή, διαμορφώθηκε πρόταση νόμου από την Επιτροπή Νομικών για την τροποποίηση της νομοθεσίας.
Μετά από μακρά διαδικασία επεξεργασίας του κειμένου, σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες και Υπουργεία, η πρόταση εγκρίθηκε σήμερα, περιλαμβάνοντας και ασφαλιστικές δικλείδες που αφορούν στην οδική ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η έκδοση επαγγελματικής άδειας οδηγού θα είναι εφικτή μετά από χρονικό διάστημα επτά ετών από την αποφυλάκισή του καταδικασθέντα ή μετά από χρονικό διάστημα δέκα ετών από την καταδίκη του,
Επίσης, το εν λόγω άτομο θα υποβάλλεται πριν από την έκδοση της άδειας σε εξέταση ανίχνευσης ποσοτήτων ουσιών στον οργανισμό του από λειτουργό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών σε τόπο και χρόνο που ορίζεται από το ΤΟΜ, και η εξέταση αυτή θα πραγματοποιείται τρεις φορές ανά έτος, χωρίς προειδοποίηση.
Εξάλλου, σε περίπτωση κατά την οποία πρόσωπο το οποίο απέκτησε ή ανανέωσε επαγγελματική άδεια οδηγού δυνάμει των προτεινόμενων ρυθμίσεων εντοπιστεί θετικό σε οποιοδήποτε έλεγχο ναρκοτέστ ή αλκοτέστ, το οποίο θα διεξάγεται από την Αστυνομία στην παρουσία λειτουργού του ΤΟΜ, θα στερείται του δικαιώματος απόκτησης ή ανανέωσης της εν λόγω άδειας διά παντός.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, επεσήμανε ότι η διά παντός απαγόρευση ήταν απαράδεκτη και οπισθοδρομική. Σημείωσε, επίσης, ότι οι πολύ βαριές ποινές δεν έχουν πάντα το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, αλλά ενίοτε το αντίθετο και χαιρέτισε τη διόρθωση του νόμου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σημείωσε ότι η τροποποίηση αυτή αφορά βαθιά ζητήματα αποκατάστασης της δικαιοσύνης και ανθρωπιάς και σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η αδικία. Είπε ότι αυτή η στρέβλωση στην νομοθεσία δεν ήταν απλώς αυστηρή, αλλά απάνθρωπη και ότι ερχόταν και σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα στην αποκατάσταση, συνιστώντας έτσι μορφή κοινωνικού αποκλεισμού. Εξέφρασε, τέλος, στήριξη σε κάθε πολίτη που προσπαθεί να ξανακερδίσει τη ζωή του αξιόμαχα.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, στην οποία τέθηκε αρχικά το ζήτημα, Μαρίνος Μουσιούττας, υπογράμμισε τη σημασία θέσπισης έκτακτων ελέγχων ως ασφαλιστική δικλείδα, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους οι οδηγοί με ασφάλεια.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι με τον νόμο του 2019 η Βουλή είχε γίνει «υπερ-δικαστής» επιβάλλοντας δια βίου τιμωρία. Είπε ότι η διά παντός στέρηση άδειας ήταν απαράδεκτη και ότι καθυστέρησε η Βουλή να αποκαταστήσει την αδικία, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι είναι υπερβολικοί και οι έλεγχοι.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι αδικήθηκαν και άλλοι οδηγοί που ενδεχομένως να διέπραξαν κάποιο αδίκημα ως έφηβοι και τους στερήθηκε η επαγγελματική άδεια, ακόμα κι αν δεν έχουν διαπράξει κανένα άλλο αδίκημα από τότε και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση σύντομα και γι’ αυτούς.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι αυτή είναι η τρίτη απόπειρα που κατέβαλε το ΑΚΕΛ για αλλαγή της εν λόγω πρόνοιας και εξέφρασε ικανοποίηση για την αποκατάσταση του δικαιώματος στην εργασία και στην αξιοπρέπεια, παράλληλα με τη θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, πρόσθεσε ότι είχε επισημανθεί ότι δεν υπήρχε αναλογικότητα στον νόμο του 2019 και προσπάθησαν να το διορθώσουν. Σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο εξισορροπεί και το δικαίωμα στην εργασία, αλλά και την προστασία της δημόσιας τάξης, αποκαθιστώντας μία αδικία δεκαετιών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ