Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Καλμπουρτζή ανέφερε ότι αυτή ήταν «σύντομη, αλλά ουσιαστική».
«Τουλάχιστον εγώ προσωπικά είμαι πολύ ενθαρρυμένη για το μέλλον που μπορεί να έχει το θέμα των αγνοουμένων και κρατήσαμε αυτό που ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία θα βάλει επειγόντως όχι το θέμα των αγνοουμένων, τα προβλήματα των αγνοουμένων, τα προβλήματα των αγνοουμένων που είναι γνωστά και πιστεύουμε ότι θα έχουμε αποτέλεσμα», είπε. «Για μας είναι κάτι πολύ σημαντικό και ελπίζουμε σε μία εξέλιξη στον τομέα αυτό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο σχετικά με τα προβλήματα, είπε ότι αυτό αφορά στην μη πληροφόρηση, τις μετακινήσεις, τις στρατιωτικές περιοχές. «Αυτά τα προβλήματα θα τεθούν σαν ΜΟΕ, με την Τουρκία πλέον, για να μπορέσουμε να έχουμε κάποιες απαντήσεις, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο θέμα των αγνοουμένων», είπε.
Ο κ. Σεργίδης από την πλευρά του σημείωσε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και ότι «ο Πρόεδρος έκανε συγκεκριμένες εισηγήσεις έτσι που ίσως μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες».
Ερωτηθείς ποιές εισηγήσεις έκανε ο Πρόεδρος, ο κ. Σεργίδης σημείωσε ότι κάποιες είναι αυτές που ανέφερε και η κ. Καλμπουρτζή και ότι «θα θέσει το θέμα στα ΜΟΕ και θα ζητήσει από την Τουρκία να δείξει κάποια κατανόηση στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα με το να δώσει τα αρχεία και να συνεργαστεί και στα πλαίσια της ΔΕΑ».
Η κ. Καλμπουρτζή αναφέρθηκε στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2026, εκφράζοντας την άποψη ότι «είναι ένα καλό πλεονέκτημα που ίσως μπορούμε να κερδίσουμε κάτι στο ανθρωπιστικό θέμα που δεν έχει σχέση με την επίλυση του Κυπριακού». Σημειώνοντας ότι είναι ξεχωριστό και παράλληλο θέμα το ανθρωπιστικό, η κ. Καλπουρτζή ευχήθηκε να έχει επιτυχία αυτό που πρόκειται να προτείνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ