Επενδύει σε start-up επιχειρήσεις που υπόσχονται από κατσαρίδες-κατασκόπους έως ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη.
Η Γερμανία συνδέει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις απευθείας με τα ανώτερα κλιμάκια του στρατού
Μία από αυτές τις εταιρείες είναι Helsing, ένας από τους συνιδρυτές της, ο Γκούντμπερτ Σερφ, λέει ότι «η Ευρώπη φέτος, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ξοδεύει περισσότερα για την απόκτηση περισσότερης αμυντικής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ». Πρώην συνεργάτης της McKinsey & Company, ο Σερφ λέει ότι η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μετασχηματισμού στην αμυντική καινοτομία. Το παρομοίασε μάλιστα με το Σχέδιο Μανχάταν: την επιστημονική έρευνα που επέτρεψε στις ΗΠΑ να αναπτύσσουν γρήγορα πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Γερμανία ενισχύει τον ρόλο της
Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σκοπεύει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον επανεξοπλισμό της ηπείρου. Άλλωστε, ήδη μετατρέπει εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας σε εργοστάσια παραγωγής όπλων.
Έχοντας μιλήσει με πάνω από 20 στελέχη, επενδυτές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς θεωρεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και την τεχνολογία νεοσύστατων επιχειρήσεων κλειδί για τα αμυντικά της σχέδια. Για τον λόγο αυτό, μειώνει τη γραφειοκρατία για να συνδέσει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις απευθείας με τα ανώτερα κλιμάκια του στρατού της. Κινήσεις που πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητες για τη χώρα, λόγω και του ναζιστικού παρελθόντος της.
Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αβεβαιότητα για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, η Γερμανία σχεδιάζει σχεδόν να τριπλασιάσει τον τακτικό αμυντικό προϋπολογισμό της σε περίπου 162 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2029. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα διατεθεί για την επανεφεύρεση της φύσης του πολέμου, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.
Τεχνολογία αιχμής
Η εταιρεία Helsing είναι μία από τις πολλές γερμανικές start-up στον τομέα της άμυνας που αναπτύσσουν τεχνολογία αιχμής. Η οποία περιλαμβάνει από ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που μοιάζουν με τανκ και μη επανδρωμένα μίνι υποβρύχια μέχρι κατσαρίδες-κατασκόπους έτοιμες για μάχη. Κάποιες μάλιστα, λένε οι πηγές, έχουν κερδίσει θέσεις συμβούλων στη γερμανική κυβέρνηση, πλάι στις καθιερωμένες βιομηχανίες, όπως η Rheinmetall και η Hensoldt, που παράγουν συμβατικά συστήματα.
Το προσχέδιο νόμου για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Μερτς, στοχεύει στη μείωση των εμποδίων για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, παρέχοντάς τους προκαταβολές. Ο νόμος θα δίνει επίσης το δικαίωμα στις αρχές να επιτρέπουν συμμετοχή στους διαγωνισμούς κυρίως σε υποψηφίους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημείο καμπής, όπως λέει ο Μαρκ Βάιτφεντλ, CEO και ιδρυτής της εταιρείας κατασκευής αυτόνομων ρομπότ ARX Robotics, τώρα «υπάρχουν χρήματα».
Αλλαγή κουλτούρας
Η Γερμανία είναι από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν αποφασισμένες να επιτύχουν τον νέο στόχο που έθεσε το ΝΑΤΟ για 3,5% αμυντικές δαπάνες έως το 2029, επιπλέον του 1,5% σε υποδομές, κατ’ απαίτηση Τραμπ.
Μέχρι πρόσφατα, η Ευρώπη βρισκόταν πολύ πίσω στην καινοτομία, έναντι των ΗΠΑ, που επενδύουν στις start-up από το 2015. Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση του Aviation Week τον Μάιο, οι 19 χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ουκρανίας- προβλέπεται να δαπανήσουν 180,1 δισεκατομμύρια φέτος για στρατιωτικές προμήθειες. Οι ΗΠΑ λιγότερα: 175,6 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλότερες.
Αλλά επήλθε μια αλλαγή κουλτούρας. Σύμφωνα με τον Χανς Κρίστοφ Ατζπόντιεν, επικεφαλής της ένωσης του τομέα ασφάλειας και άμυνας στη Γερμανία, BDSV, πρόκληση ήταν ότι το σύστημα προμηθειών του στρατού ήταν προσανατολισμένο σε καθιερωμένους προμηθευτές. Συνεπώς, δεν ήταν κατάλληλο για τον γρήγορο ρυθμό που απαιτούν οι νέες τεχνολογίες. Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας πλέον λαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των προμηθειών και την καλύτερη ενσωμάτωση των start-up, προκειμένου να διατεθούν γρήγορα οι νέες τεχνολογίες στον στρατό.
Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, Ανέτ Λένιγκ-Έμντεν, είπε ότι η Γερμανία πρέπει να αναπτύξει τα drones και την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Οι αλλαγές που φέρνουν στο πεδίο της μάχης είναι τόσο επαναστατικές όσο η εισαγωγή του πολυβόλου, του άρματος μάχης ή του αεροπλάνου», είπε στο Reuters.
Όχι πια επιστημονική φαντασία
Ο Σβεν Βάιζενεγκερ, επικεφαλής του τομέα καινοτομίας του γερμανικού στρατού, λέει ότι οι προτάσεις που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης μοιάζουν με επιστημονική φαντασία.
Παράδειγμα οι κατσαρίδες-cyborg της Swarm Biotactics. Μικροκατάσκοποι, εξοπλισμένες με εξειδικευμένα μικροσκοπικά σακίδια πλάτης που επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μέσω καμερών. Ηλεκτρικά ερεθίσματα θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ελέγχουν τις κινήσεις των εντόμων από απόσταση. Στόχος είναι να παρέχουν πληροφορίες επιτήρησης σε εχθρικά περιβάλλοντα – για παράδειγμα πληροφορίες σχετικά με εχθρικές θέσεις. Και θα μπορούν να δρουν είτε αυτόνομα είτε σε σμήνη.
Και στη Γερμανία πιστεύουν ότι η αμυντική βιομηχανία μπορεί να δώσει στην οικονομία της χώρας την ώθηση που έχασε τα προηγούμενα χρόνια.
Επιπλέον, οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες εκεί που κάποτε έβλεπαν κινδύνους. Οι start-up είναι ένας από αυτούς τους τομείς. Και έτσι βρίσκουν πόρους για την έρευνά τους.
Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων έχει αυξηθεί ταχύτερα στη Γερμανία από ό,τι αλλού, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από την Dealroom για το Reuters. Οι γερμανικές νεοσύστατες επιχειρήσεις άμυνας έχουν λάβει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια από επενδυτές, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Θέσεις εργασίας
Και φαίνεται ότι οι βιομηχανίες παραγωγής όπλων και πυρομαχικών ανοίγουν θέσεις εργασίας. Καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία χάνει σε δυναμική και εργοστάσια κλείνουν ή μειώνουν τις εργασίες τους, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθίστανται μοχλός ανάπτυξης.
Ο Στέφαν Τούμαν, CEO της βαυαρικής start-up Donaustahl, που παράγει αιωρούμενα πυρομαχικά, που αιωρούνται, δήλωσε ότι λαμβάνει 3 έως 5 βιογραφικά καθημερινά από εργαζόμενους σε αυτοκινητοβιομηχανίες.
«Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χρειάζονται απλώς αυτούς που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις ιδέες και να κατασκευάσουν τα αντικείμενα. Και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι το μυϊκό μας σύστημα».
ΠΗΓΗ: in.gr